Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

25 όμορφα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο

Όλα όσα θα γίνουν στην Κύπρο και θα κάνουν πιο ξεχωριστό το σαββατοκύριακό σου

Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Σεπτέμβριος φέρνει πολλές και ξεχωριστές εκδηλώσεις, μουσικές συναντήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακά φεστιβάλ στα χωριά.

Αυτό το σαββατοκύριακo έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνεις με τους φίλους, τα παιδιά και την οικέγενειά σου.

 

Ο σαξοφωνίστας Grant Stewart στα Κύπρια
Για πρώτη φορά στην Κύπρο, οι φίλοι της τζαζ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανά επί σκηνής έναν από τους σημαντικότερους τζαζ σαξοφωνίστες της εποχής μας, τον Grant Stewart στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Με βάση του τη Νέα Υόρκη, ο Grant Stewart έχει κτίσει τη λαμπρή του καριέρα στη Μέκκα της τζαζ παίζοντας και ηχογραφώντας εδώ και περίπου 30 χρόνια, με μερικούς από τους σημαντικότερους τζαζ μουσικούς. Μετρά στο πλούσιο ενεργητικό του 17 προσωπικά άλμπουμ. Ο Καναδός βιρτουόζος θα ενώσει τις δυνάμεις του με το Κουαρτέτο Ιωάννου/Βαφέα, για να παρουσιάσουν μερικές από τις ομορφότερες μελωδίες της αμερικάνικης ιστορίας της τζαζ. Μελωδίες που ακούστηκαν για πρώτη φορά από τους, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra και Billie Holiday καθώς και κάποιες μεταγενέστερες συνθέσεις από τις δεκαετίες του ΄40 και ΄50 που μας χάρισαν οι Thelonious Monk, Charlie Parker και Dizzy Gillespie. €10, €5 (μειωμένα: μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι).
>> Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. www.soldouttickets.com.cy, σε επιλεγμένα SO EASY KIOSKS Παγκύπρια, Πάφος Περίπτερο TIME OUT, Παραλίμνι Περίπτερο In N' Out.

 

Η Ομάδα Χορού Μάρθα Γκράχαμ στη Λάρνακα
Με τη διεθνούς φήμης Ομάδα Χορού Μάρθα Γκράχαμ συνεχίζεται σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια. Η Μάρθα Γκράχαμ (1894-1991) έχει αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα. Συνέθεσε 181 χορογραφίες και δημιούργησε μια τεχνική χορού της οποίας το μέγεθος και το εύρος, συγκρίνεται με εκείνη του κλασικού μπαλέτου. Η προσέγγισή της στο χορό και το θέατρο αποτέλεσε μια πραγματική επανάσταση για την τέχνη αυτή και το πρωτοποριακό «λεξιλόγιο» που επινόησε για την σωματική κίνηση επηρέασε για πάντα το χορό σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα, η Ομάδα έχει υιοθετήσει ένα νέο όραμα στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό, ο οποίος παράλληλα με τα κλασικά αριστουργήματα της Γκράχαμ παρουσιάζει τις νέες δημιουργίες σύγχρονων, καταξιωμένων χορογράφων.
>> Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30. Πληρ. www.soldouttickets.com.cy. Σε επιλεγμένα SO EASY KIOSKS Παγκύπρια, Πάφος Περίπτερο TIME OUT, Παραλίμνι Περίπτερο In N' Out.

 

"Χαιρετισμούς από τη Βιέννη" με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Με τρεις βραδινές συναυλίες με τίτλο: «Χαιρετισμούς από τη Βιέννη» υποδέχεται το φθινόπωρο η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. 1823, κι ο Schubert γράφει τη μουσική για το θεατρικό έργο Ροζαμούνδη, η Πριγκίπισσα της Κύπρου, το οποίο σταμάτησε μετά από δύο μόνο παραστάσεις. Δεν ήταν μέχρι το 1868, όταν οι Grove και Sullivan ανακάλυψαν τις λησμονημένες παρτιτούρες του Schubert στη Βιέννη όπου ξανακούστηκε η μουσική με μεγάλη επιτυχία! Στα 1767 ο Mozart γράφει από το Mannheim στον πατέρα του σχετικά με μια παραγγελία τριών κοντσέρτων και τεσσάρων κουαρτέτων για φλάουτο που του είχε ανατεθεί: «Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι δεν μπόρεσα να τα τελειώσω, μια και γνωρίζεις πολύ καλά ότι καθίσταμαι ανίκανος όταν αναγκάζομαι να γράψω για ένα όργανο το οποίο δεν αντέχω». Τελικά, όχι μόνο τα τελείωσε αλλά δεν υπάρχει κανένα ίχνος σε αυτά ότι αντιπαθούσε το φλάουτο! Στα 17 του μόλις χρόνια ο Schubert γράφει τη Δεύτερη τoυ Συμφωνία η οποία αποτελεί μια εντυπωσιακή προσπάθεια ενώ είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη σε κλίμακα και ευρύτερη σε σύλληψη από την Πρώτη του Συμφωνία.
>> Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος, 20:30. Τιμές εισιτηρίων: €12, €7 (18-26 ετών, συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18).

 

Eat & Meet Festival
Όλο και πλησιάζει το Eat & Meet Festival που διοργανώνει η ΝΕΔΗΣΥ. Το τριήμερο φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες στις 14 Σεπτεμβρίου και ρίχνει αυλαία στις 16 Σεπτεμβρίου (και θα διαρκεί από τις 20:00-24:00 και τις 3 μέρες) με «συνταγή» κατά του ρατσισμού και σύνθημα «SMASH RACISM», στον ποταμό Γερμασόγειας. Το eat&meet festival έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα θέματα διακρίσεων και ξενοφοβίας. Διάφορα περίπτερα θα στηθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ποταμού Γερμασόγειας, γνωρίζοντας μας διάφορες κουζίνες και γεύσεις από όλο τον κόσμο, φέρνοντας μας έτσι, πιο κοντά με αλλιώτικες κουλτούρες ανά το παγκόσμιο. Φυσικά, δεν θα λείπει η μουσική επένδυση από τοπικά συγκροτήματα, καθώς και πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες, μεγάλους και μικρούς.
1η μέρα: Συγκρότημα FUSE
2η μέρα: Συγκρότημα Anything Goes
3η μέρα: Συγκρότημα Εξ επαφής.
>> Παρασκευή 14-Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, Ποταμός Γερμασόγειας, Λεμεσός, 20.00-24.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο ΣΚΕ ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑΣ. Περισσότερες πληροφορίες στο 22883200.

 

 

13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στη Λάρνακα
Με καινοτομίες διεξάγεται και φέτος, από τις 14 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα, το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού, που θα πραγματοποιηθεί στην εξέδρα της παραλίας των Φοινικούδων, στη Λεωφόρο Αθηνών.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός, περιλαμβάνεται φέτος έκθεση με τίτλο «Όμοια και ανόμοια της παραδοσιακής φορεσιάς Κύπρου και Ρουμανίας», που είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησαν νεαροί ερευνητές του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας, του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Turku Mures και του συγκροτήματος Muresul».
Μια μεγάλη γκάμα από «70 παραδοσιακά κοστούμια από Ρουμανία και Κύπρο καθώς και παραδοσιακά αντικείμενα που προσφέρθηκαν από το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας και ιδιωτικά μουσεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο Άλωνας Στέλιου Χατζηγεωργίου, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Νέα Γενιά» Βορόκλινης και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κύπρου θα εκτεθούν στον χώρο».
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στον πολυχώρο Αποθήκες 79 στη Λάρνακα, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου στις έντεκα το πρωί στις Πλατείες Αγίου Λάζαρου και Ερμού θα γίνουν υπαίθριες παραστάσεις και παρελάσεις από τις φολκλορικές ομάδες.
Επίσης, στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα γίνουν παρελάσεις των συγκροτημάτων κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών με αφετηρία τον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και τερματισμό την εξέδρα των Φοινικούδων όπου θα παρουσιάσουν κάθε βράδυ διαφορετικό τρίωρο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
>> Παρασκευή 14-Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, παραλία Φοινικούδων, Λάρνακα.

 

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο τελευταίο BreezoΜαστίχομα
Το τελευταίο BreezoΜαστίχομα του καλοκαιριού είναι γεγονός και θα είναι και το πιο ανεβαστικό της σεζόν! Kι αυτό γιατί θα φιλοξενήσει τον δημοφιλή Ελλαδίτη καλλιτέχνη, Πέτρο Ιακωβίδη, τον οποίο αγαπά πολύ η νεολαία. Το Mastixoma - Μαστίχομα και το Breeze Summer Club φιλοξενούν τον μοναδικό Πέτρο Ιακωβίδη, και ο συνδυασμός είναι άκρως διασκεδαστικός! Την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου πίνουμε στην υγειά μας, μέχρι το πρωί!
>> Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, Breeze Summer Club, Λεμεσός. Πληροφορίες 7000 5868.

 

Χοροδρώμενο του Κώστα Χαραλαμπίδη στη Δένεια
Η Δένεια γιορτάζει για 4η συνεχή χρονιά τα "Διώνεια", με το χοροδρώμενο του Κώστα Χαραλαμπίδη «Ματωμένες Πατρίδες - Ύμνος κα Θρήνος για τη Ρωμιοσύνη». Πρόκειται για μια δραματική τριλογία, που μνημονεύει τις κορυφαίες εθνικές τραγωδίες της Ρωμιοσύνης: την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, την Καταστροφή της Σμύρνης, το 1922 και την Τουρκική Εισβολή και Κατοχή στην Κύπρο, το 1974. Το έργο, που συνέθεσε, επεξεργάστηκε δραματουργικά και σκηνοθέτησε ο Κώστας Χαραλαμπίδης, και χορογράφησε η Αντιγόνη Τασουρή, σύμφωνα με τους διοργανωτές «φιλοδοξεί να δώσει φτερά στα όνειρα και τις προσδοκίες του κυπριακού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και να ξυπνήσει συνειδήσεις, κανοναρχώντας λόγο αλήθειας και πίστης στις αρχετυπικές αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας». Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
>> Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, Δένεια, αρχαιολογικός χώρος «Καυκάλλα», 19.30.



H Άννα Χρυσάνθου τραγουδά για τον ΠΑΣΥΚΑΦ
Η Άννα Χρυσάνθου επιστρέφει με την μπάντα της από την Αθήνα, αυτή τη φορά, για μια συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό. Πρόκειται για την συναυλία «Μόνο για λίγο», εις μνήμην της Φλώρας Χρυσάνθου, η οποία θα γίνει απόψε στο Υπαίθριο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στην Φανερωμένη. Η είσοδος είναι €15 και όλα τα έσοδα θα διαθετούν στα προγράμματα και τις υπηρεσίες του ΠΑΣΥΚΑΦ. Μαζί με την Άννα Χρυσάνθου θα συνυπάρξουν επί σκηνής οι, Άλκης Δήμος στο μπάσο, Δημήτρης Καζάνης στο βιολί και στα πλήκτρα, και ο Σωτήρης Μαυρονάσιος στα τύμπανα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 22345444 ή να μπείτε στην σελίδα facebook του ΠΑΣΥΚΑΦ. Μόνο για λίγο, λοιπόν, ας προσφέρουμε και ας τιμήσουμε αυτούς που έφυγαν, αλλά και αυτούς που παλεύουν ακόμα.
>> Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 22345444.

 

Το ποιητικό έργο του Στέφανου Κωνσταντινίδη στο Τεχνοδρόμιο
Το Κέντρο Λόγου Τεχνών, Τεχνοδρόμιο παρουσιάζει σήμερα το ποιητικό έργο του Στέφανου Κωνσταντινίδη. Για το έργο του θα μιλήσει ο φιλόλογος και συγγραφέας Στέλιος Παπαντωνίου. Εισαγωγική ομιλία για τον ποιητή θα κάνει ο αρχιτέκτονας Τάσος Ανδρέου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Δωρίτα Βοσκαρίδου.
>> Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, Λεμεσός, 19.30. Πληρ. 25340347.

 

Ο Βαγγέλης Γερμανός και η Ευσταθία στο Vinylio
Με μια ξεχωριστή βραδιά θα ξεκινήσει η νέα σεζόν στο Vinylio wine etc. Με δύο αγαπημένους τραγουδοποιούς. Ο Βαγγέλης Γερμανός και η Ευσταθία στο Vinylio wine etc συναντούνται για πρώτη φορά και λένε τραγούδια δικά τους και άλλων που αγαπούν. Δυο τραγουδοποιοί, δυο γενιές. Δυο-δυο είναι πάντα καλύτερα. Η μπανιέρα τους πέφτει μικρή, η σκηνή του Vinylio πάλι μια χαρά. Δεν ήθελε μαγκιά για να τα βρουν - και ας διαθέτουν άφθονη και οι δύο. Αρκούσε το πηγαίο χιούμορ και η αμοιβαία, βαθιά εκτίμηση. Εκείνος γουστάρει το ρεμπέτικο, εκείνη το ελαφρό. Ισχύει και το ανάποδο…
>> Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, Vinylio wine etc, Λεμεσός.

 

 

Το 2ο Motor Show επιστρέφει και φέτος
Το 2ο Limassol Motor Show and Motion θα πραγματοποιηθεί στις 14 με 16 Σεπτεμβρίου 2018 στους μοναδικούς χώρους του Παλιού Λιμανιού σε μια έκταση πέραν των 2000m2. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό οτιδήποτε νέο από τον χώρο του αυτοκινήτου, της μοτοσικλέτας και των τροχοφόρων μέσων μεταφοράς, όπως νέα μοντέλα, νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Αναμένεται ότι το 2ο Limassol Motor Show and Motion θα προσελκύσει πέραν τον 50,000 επισκεπτών και θα δοθεί η ευκαιρία στους εκθέτες να προωθήσουν την εταιρική τους εικόνα (Branding) και να έρθουν σε απευθείας επαφή με τον κοινό. Το 2ο Limassol Motor Show and Motion θα τραβήξει το ενδιαφέρον όχι μόνο των Κύπριων αλλά και των Ρωσόφωνων και Αγγλόφωνων της Κύπρου οι οποίοι αποδεδειγμένα επισκέπτονται ανάλογες εκθέσεις. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις τις οποίες αναλαμβάνουν οι εκθέτες. Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους.
>> Παρασκευή 14-Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, 11.30-22.00. Είσοδος ελεύθερη.

 

Meλisses στο Dolce
Όλα μοιάζουν Καλοκαίρι, και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στο Dolce Summer με το πιο ανατρεπτικό ελληνικό συγκρότημα MEΛISSES να επιστρέφει για μια τελευταία φορά στη Λεμεσό έτοιμο να μας Πάρει Αλλού.
>> Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, Dolce Summer, Λεμεσός, 22.30. Πληρ. 25314900.

 

Nicosia Beer Fest 2018
Ο Δήμος Λευκωσίας και η C.K. Matrix Exhibition Partners Ltd συνδιοργανώνουν και φέτος το Φεστιβάλ Μπίρας, NICOSIA BEER FEST από 13-15 Σεπτεμβρίου 2018 στη Τάφρο Πύλης Αμμοχώστου. Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ΔΩΡΕΑΝ! Το NICOSIA BEER FEST αλλάζει χαρακτήρα, αναβαθμίζεται και ανεβάζει τον πήχη ψηλά. Στον εκπληκτικό χώρο της «Τάφρου Πύλης Αμμοχώστου» τα ξύλινα σπιτάκια του Δήμου Λευκωσίας θα στηθούν περιμετρικά φιλοξενώντας μπίρες από όλο τον κόσμο και εκπληκτικά φαγητά. Ξύλινοι παραδοσιακοί πάγκοι θα πλαισιώνουν τον χώρο εμπρός των περιπτέρων δημιουργώντας ένα μοναδικό Beer Garden όπου οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν το φαγητό τους ακούγοντας μοναδικές (live) μουσικές συναυλίες από τις πιο γνωστές Κυπριακές μπάντες. Τα καταξιωμένα μουσικά σχήματα από Κύπρο που θα μας κρατήσουν συντροφιά και θα μας διασκεδάσουν με την υπέροχη μουσική τους κατά το τριήμερο είναι: "PROSPECTUS" PROSPECTUS, "ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ" Περιπλανώμενοι, "MINUS ONE" Minus One και "ON TOUR" OnTour. Τα συγκροτήματα θα πλαισιώσουν έμπειροι DJ's.
>> Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Τάφρος Πύλης Αμμοχώστου, Λευκωσία. Είσοδος ελεύθερη.

 

Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Η Τεμβριά είναι ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας της Σολέας. Συγκεκριμένα είναι το τέταρτο σε πληθυσμό χωριό της Σολιάς. Εκεί λοιπόν, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί ένα πολύ νόστιμο φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων. Οι παρευρισκόμενοι στο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς παρασεκυάζονται αλλά και να απολαύσουν χαλλούμι, παραδοσιακό ψωμί και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Ακόμα το φεστιβάλ θα πλαισιώνει παραδοσιακή μουσική και χορός.
>> Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Τεμβριά, επ. Λευκωσίας, 18.00. Πληρ. 22932427.

 

James Zabiela
Ο γνωστός DJ James Zabiela επιστρέφει στην Κύπρο για μια μοναδική εμφάνιση την Μουσική Σκηνή Red στις 15 Σεπτεμβρίου. O James είναι ένας «jedi» της χορευτικής μουσικής. Μετά από μια περίοδο φαινομενικής νηνεμίας, ο James Zabiela επιστρέφει κάνοντας πολύ θόρυβο, όχι με τους προφανείς τρόπους αλλά με την ποιότητα. Line up: James Zabiela, Manic Maik, Mesitis.
>> Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Μουσική Σκηνή Red, Λευκωσία. Πληροφορίες / κρατήσεις: 96347007.

 

2ο Φεστιβάλ Δυμών "Φρούτων και Αλλαντικών"
Ένα ακόμα φεστιβάλ έρχεται αυτόν τον Σεπτέμβριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκδράμουμε στη φύση και φυσικά να γνωρίσουμε τα προϊόντα του τόπου μας. Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Δυμών "Φρούτων και Αλλαντικών", το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 15 & 16 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Δυμών και σ΄αυτό θα περάσουμε όλοι μαζί ευχάριστες στιγμές γνωρίζοντας όλα τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό. Στο φεστιβάλ ακόμα θα απολαύσεις σουβλάκια, οφτό κλέφτκο, μιξ κ.λπ. Διοργανωτής του φεστιβάλ είναι το Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών. Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή. Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
>> Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, ημοτικό Σχολείο Δυμών, επ. Λεμεσού.

 

Γεύσεις και αρώματα της Κύπρου
Οι Γεύσεις και τ' αρώματα της Κύπρου κάνουν στάση στη Τόχνη, στο πλαίσιο του 2ου Παραδοσιακού Φεστιβάλ Φαγητού του Δρόμου. Ένα βράδυ γεμάτο γεύσεις και αρώματα του τόπου μας σε ένα πανέμορφο περιβάλλον. Ο Σεφ Christos Christodoulou Chef θα επιμελείται ονειρεμένες συνταγές με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Στο χώρο θα υπάρχουν σημεία πώλησης ζεστών και κρύων εδεσμάτων, παραδοσιακό καφενείο με ποτά του τόπου και παγωμένη, δροσερή κυπριακή μπύρα, κυπριακή παραδοσιακή μουσική και χορός.
>> Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Τόχνη, επαρχία Λάρνακας, 19.00. Η είσοδος θα είναι δωρεάν.

 

12ο Φιλανθρωπικό Γκαλά Κύπρου και Ρωσίας
Έχοντας ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Ensemble Productions και της Κυπριακής κυβέρνησης πριν από 12 χρόνια, το γκαλά εξελίχθηκε ένα από τα σημαντικότερα ετήσια πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα στην Κύπρο και μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία. Το γκαλά συγκεντρώνει πολιτιστικές, πολιτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες και από τις δύο χώρες. Όπως κάθε χρόνο, όλα τα έσοδα θα δοθούν στο Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος, το οποίο στηρίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.
Το Φιλανθρωπικό Γκαλά Κύπρου και Ρωσίας 2018 θα είναι ακόμα μια σημαντική πολιτιστική εμπειρία, μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί το πνεύμα της Ρωσίας και η φιλοξενία της Κύπρου. Η αξιόλογη αυτή εκδήλωση που γίνεται στον χώρο με το μεγαλύτερο κύρος στην Κύπρο - το Προεδρικό Μέγαρο - είναι αφιερωμένη στις πολιτιστικές, πολιτικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Κύπρο, τη Ρωσία και την Ελλάδα ενώνουν τη φωνή και το ταλέντο τους, σε μία μοναδική παράσταση που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το γκαλά Κύπρου - Ρωσίας 2018.
>>Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, 20.00. Τα καθαρά έσοδα των εισιτηρίων θα δοθούν στο Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος. Τα εισιτήρια αξίας € 110 μπορούν να αποκτηθούν μέσω της Tickethour: www.tickethour.com.cy. Τηλέφωνο: 77 77 70 40.

 

Λάρνακα

6ο Φεστιβάλ Ροδιού
Για 6η συνεχή χρονιά η Κοινότητα Ορμήδειας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας διοργανώνει το Φεστιβάλ Ροδιού στην Κύπρο το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 στις 19:00 στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας διοργανώνει για ακόμη μια χρονιά το Παγκύπριο Φεστιβάλ Ροδιού, το οποίο είναι και το μοναδικό κατοχυρωμένο Φεστιβάλ Ροδιού στο νησί. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διάφορα εδέσματα και ποτά, όπως χυμός, λικέρ, παλουζέ, σιουσιούκκο, μαρμελάδα, ζιβανία και λουκούμια. Όλα φτιαγμένα απο Ορμήδιώτικο Ρόδι. Ακόμη, θα υπάρχουν Χειροποίητες Δημιουργίες και Κατασκευές με θέμα το Ρόδι. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει με Live Link. Στην συνέχεια θα μας κρατούν συντροφιά το μουσικό σχήμα Προσκυνητές μαζί με τον Χορευτικό Όμιλο Θέρμης-Θεσσαλονίκης, την Σχολή Χορού Έλενα, το Dance Center Dance is Life και τον Πολιτιστικό Όμιλο Ορμήδειας. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας και τελεί υπο την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη. Παρουσιάστρια της βραδιάς Άντρη Καραντώνη.
>> Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου,  Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, επ. Λάρνακας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

 

Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά
Ο τταβάς, το εξαιρετικό κυπριακό έδεσμα που είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κύπρου, τα Λεύκαρα, όπου παρασκευάζεται εδώ και αιώνες θα έχει την τιμητική του με μία γιορτή αφιερωμένη σε αυτό το θεσπέσιο φαγητό. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λευκάρων μας καλεί και φέτος στην Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 16.00 στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιείται επιτόπια παρασκευή τταβά, ενώ παραδοσιακά συγκροτήματα θα πλαισιώνουν τη γιορτή. Η γιορτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού.
>> Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Σχολείο Λευκάρων, επ. Λάρνακας, 16.00.

 

Ο Σταύρος Ξαρχάκος... για μία ευχή
Μία συναυλία με τους Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Μίλτο Πασχαλίδη, Ζαχαρία Καρούνη και την Ηρώ Σαΐα. Μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και τους τραγουδιστές Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ηρώ Σαΐα, Μίλτο Πασχαλίδη, Ζαχαρία Καρούνη και το Φωνητικό Σύνολο Διάστασις.Η εκδήλωση διοργανώνετε για τον φιλανθρωπικό οργανισμό για παιδιά "Ένα Όνειρο, Μια Ευχή" και τελεί υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.
>> Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Λεμεσού «Μάριος Τόκας», Λεμεσός, 20.30. Εισιτήρια: www.tickethour.com.cy & 77777040.

 

"από τι υποφέρετε; από Ύπαρξη" από την ομάδα χορού Αμάλγαμα
Μετά από 43 παραστάσεις στην Αθήνα στον ιδιαίτερο Χώρο Αμάλγαμα, και πάνω από 1300 θεατές να έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία του έργου "από τι υποφέρετε; από Ύπαρξη", το τελευταίο έργο της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάλγαμα θα παρουσιαστεί για 4 μόνο παραστάσεις στον πολυχώρο Συνεργείο από τις 16-19 Σεπτεμβρίου 2018. Το έργο πραγματεύεται το ανεπίλυτο ζήτημα της μη αποδοχής του Θανάτου, της φθοράς του σώματος αλλά και της ουσιαστικής σύνδεσης και «κυκλικής» σχέσης μεταξύ Ζωής και Θανάτου. Η ποίηση και κυρίως η προσωπικότητα του πολύ σημαντικού ποιητή Νίκου Καρούζου αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσης της χορογράφου καθώς παντρεύονται και αναζωπυρώνουν τις δικές τις αγωνίες σε ό,τι αφορά την φθαρτότητα του σώματος, καθώς και τα αναπάντητα και βασανιστικά ερωτήματα περί Θανάτου και Ύπαρξης. Με επιλογές από τα λεγόμενά του στις συνεντεύξεις που κατά καιρούς έδινε, («Συνεντεύξεις του Νίκου Καρούζου», εκδόσεις Ίκαρος)αλλά και από το ποιητικό του έργο, η χορογράφος στοχεύει να αναδείξει τη φυσιογνωμία ενός σπάνιου ανθρώπου που δε λύγισε, δεν πήγε με τα νερά κανενός συστήματος, και έφυγε χωρίς την αναγνώρηση που του άξιζε από την πολιτεία. Ο Πολυχώρος Συνεργείο έχει αλλαχθεί (διατηρώντας όμως τα ουσιαστικά του χαρακτηριστικά),ώστε να παραπέμπει σε κάποιες σκηνές σε πισίνα.Ενώ η θάλασσα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ποίηση του Καρούζου, εδώ επιλέγεται το εμφιαλωμένο σε μπουκάλια νερό, δημιουργώντας αντιφάσεις και συμβολισμούς, αλλά και ομόφωνα νοήματα με κάποια από τα λεγόμενα του ποιητή: « Σας θέλω λιγάκι τρελούς, να ξεφεύγετε από κείνα τα εμφιαλωμένα νοήματα της φιλοσοφικής διαλεκτικής, να ξεφεύγετε. Η ζωή δε θέλει πώμα».
>> Κυριακή 16, Δευτέρα 17, Τρίτη 18 Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 99 960 710.

 

Η Alpha Square ανεβάζει "Επικίνδυνες Σχέσεις"
Ο Christopher Hampton διασκεύασε το σκανδαλώδες μυθιστόρημα του Choderlos de Laclos (1782), "Les Liaisons Dangereuses" και βραβεύτηκε με τα Βραβεία Laurence Olivier και London Evening Standard «Καλύτερου Θεατρικού Έργου» καθώς και με Όσκαρ Σεναρίου για την κινηματογραφική του μεταφορά.
Οι «Επικίνδυνες Σχέσεις» χαράσσουν μια σκοτεινή και βαθιά στρατηγική στο αιώνιο παιχνίδι που ονομάζεται Ερωτικός Πόλεμος. Ο υποκόμης Βαλμόν και η Μαρκησία ντε Μερτέιγ, αριστοκράτες και πρώην εραστές, ψυχαγωγούνται βάζοντας μεταξύ τους προσωπικά στοιχήματα με ερωτικές κατακτήσεις και εκδικητικές πλεκτάνες, εναντίων τρίτων αλλά και των εαυτών τους. Τι συμβαίνει όμως όταν δύο σύμπαντα συγκρούονται: του παιχνιδιού με της πραγματικότητας, της ματαιοδοξίας με της ευτυχίας, της προδοσίας με της αφοσίωσης…;
Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, κάτω από το σύγχρονο εικαστικό σχεδιασμό της Έλενας Κατσούρη, με μουσική του Γιώργου Κολιά και φωτισμούς του Σταύρου Τάρταρη, πρωταγωνιστούν οι Στέλα Φυρογένη, Ανδρέας Τσέλεπος, Νίκη Δραγούμη, Λένια Σορόκου, Άννα Γιαγκιώζη, Φώτης Καράλης, Μικαέλλα Θεοδουλίδου και Αντρέας Λουκά.
>> Παρασκευή15 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Λατσιά, 20.30. Εισιτήρια, €16 & €13. Πληρ. www.tickethour.com.cy | 7777 7040 | ACS Courier.
>> Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2018, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 19.30. Εισιτήρια, €16 & €13. Πληρ. www.rialto.com.cy | 7777 7745.

 

 

Οι "Εκκλησιάζουσες" του Αλέξανδρου Ρήγα στην Κύπρο
Οι Εκκλησιάζουσες που μας παρουσιάζονται από τον Αλέξανδρο Ρήγα, έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400π.Χ. με τη μοναδική διαφορά ότι είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Από τα δημοτικά τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους έως διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλι, σε Κερκυραϊκά τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο.
Οι Εκκλησιάζουσες στήνουν έναν χορό γεμάτο κέφι και όρεξη και δίνουν στη ζωή τον χώρο και το χρώμα που της ανήκει. Η ζωή, η πολιτική, η ισότητα, το γέλιο, η χαρά, η δημοκρατία και το θέατρο… ανήκουν σε όλους. Και οι Εκκλησιάζουσες του Αλέξανδρου Ρήγα έρχονται αυτό το καλοκαίρι να μας θυμίσουν ποιες είναι και ποιοι είμαστε…
>> Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 21.00. Είσοδος €35 - €30. Προπώληση από την tickethour.com.
>> Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Ιδαλίου, Λευκωσία, 21.00. Είσοδος €35 - €30. Προπώληση από την tickethour.com.

 

Ο Κοντορεβιθούλης και ο Γίγαντας Σεπόλας
Το Θέατρο Βεστιάριο παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή 'Ο Κοντορεβιθούλης και ο Γίγαντας Σεπόλας' που είναι βασισμένη και πάλι σε γνωστό κλασσικό παραμύθι, αυτή την φορά του γνωστού συγγραφέα Σάρλ Περώ, ένα παραμύθι που άντεξε και αντέχει - που αγαπήθηκε και ακόμα αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους αφού οι ήρωες του σε προκαλούν μεμιάς να τους λατρέψεις. Ένας μικρός ήρωας με τεράστιο μυαλό, ο Κοντορεβιθούλης μας, έρχεται και αλλάζει όλο τον κόσμο. Δύο διαφορετικοί κόσμοι : η φτωχή και τίμια οικογένεια του καλαθά με τα υπέροχα πανέμορφα καλάθια τους και η οικογένεια του γίγαντα Σεπόλα - μια πολύχρωμη οικογένεια με τις μαγικές γρήγορες μπότες! Μια ιστορία με δράση πάνω απ' όλα - που θα ενθουσιάσει και θα παρασύρει κάθε παιδί στις περιπέτειες του μικρού Κοντορεβιθούλη.
>> Σάββατο 15 Σεπ (15.00), Κυριακή 16 Σεπ (11.00), Σάββατο 29 Σεπ (15.00) & Κυριακή 30 Σεπ (11.00), Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία. / Κυριακή 23 Σεπ (11.00) Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος. Πληρ. 96403029. Εισιτήρια: €7.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close