27 October-3 December 2018
Θέατρο , Μη χάσετε

Ακυρώνεται η πρεμιέρα για το έργο "Το σύστημα του Πόντζι"

Στο έργο παρακολουθούμε το χρονικό της πρώτης ίσως οικονομικής φούσκας του 20ου αιώνα

Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2018

Λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών η ομάδα έρχεται στη δύσκολη θέση να ανακοινώσει τη ματαίωση της προγραμματισμένης της παράστασης "Το σύστημα του Πόντζι".

"Η αγάπη για αυτό που κάνουμε αλλα και η αγάπη που εισπράξαμε από το κοινό μας γεμίζει πείσμα και ενθουσιασμό για τα πρότζεκτ που θα έρθουν. Λυπούμαστε για αυτή την εξέλιξη και φυλάμε δυνάμεις για το μέλλον. Οι 8x8".

 

 

H ΟΜΑΔΑ 8x8 μετά την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Αυστριακού Στέφαν Τσβάιχ «Σκακιστική νουβέλα», επανέρχεται με το θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα Νταβίντ Λεσκό, «ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΖΙ/ Το χρονικό μιας οικονομικής φούσκας», που θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στις 27 Οκτωβρίου 2018 στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία, σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλλιστράτη. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι Άννα Γιαγκιόζη, Γιώργος Ευαγόρου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Στέλιος Καλλιστράτης, Γιάννης Καραούλης, Αντρέας Μακρής, Βικτώρια Φώτα, Μυρσίνη Χριστοδούλου.

Στο έργο παρακολουθούμε το χρονικό της πρώτης ίσως οικονομικής φούσκας του 20ου αιώνα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Λεσκό, «…δια μέσω του Πόντζι ιστορείται ο αιώνας… όχι από τη σκοπιά της ουτοπίας, ούτε της πολιτικής, ούτε των πολέμων, αλλά από τη σκοπιά του χρήματος». Η πανταχού παρούσα ανθρώπινη απληστία και η ανάγκη για εύκολο κέρδος με οποιοδήποτε κόστος, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του έργου.

Στο έργο ο Λεσκό μας παρουσιάζει τα έργα και ημέρες του Κάρλο Πόντζι, του Ιταλού μετανάστη που το 1903, σε ηλικία 21 ετών, με $2,5 στην τσέπη, φτάνει στις ΗΠΑ. Το 1919 ιδρύει τον Εμπορικό Οδηγό (γνωστό μέχρι τις μέρες μας ως Χρυσό Οδηγό) και το 1920 γίνεται ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες εκείνης της εποχής, εφευρίσκοντας το γνωστό μέχρι σήμερα «Σχήμα Πόντζι» (Ponzi Scheme) ή αλλιώς, πυραμίδα επενδυτών. Ξεκίνησε πείθοντας φίλους να επενδύσουν, με την υπόσχεση να διπλασιάσει την επένδυσή τους σε τρεις μήνες. Τήρησε τις υποσχέσεις του και σύντομα κατάφερε να προσελκύσει νέους επενδυτές αποπληρώνοντας τους πρώτους επενδυτές με τα χρήματα που επένδυσαν οι επόμενοι, παραποιώντας τα στοιχεία και εμφανίζοντας εντυπωσιακές αποδόσεις Η παραπλανητική διαφήμιση του σχεδίου του, έκανε τους ανθρώπους απρόσεκτους και υπεραισιόδοξους. Δανείζονταν πολλά χρήματα και υποθήκευαν τα σπίτια τους για να βρουν χρήματα να επενδύσουν.

Ο συγγραφέας
Ο πολυπράγμων Νταβίντ Λεσκό είναι συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός. Τα θεατρικά του έργα «Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία» (2007) και «Το ευρωπαϊκό» (2008) ανέβηκαν από το Théâtre de la Ville του Παρισιού, του οποίου ο Λεσκό αποτελεί μόνιμο συνεργάτη, και κέρδισαν το Βραβείο Εθνικής Ένωσης Κριτικών και το Μεγάλο Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας το 2008, αντίστοιχα. Το έργο του «Το σύστημα του Ποντζι» (2012) ανέβηκε με επιτυχία, αρχικά στη Λιμόζ και ακολούθως στο Παρίσι (Théâtre de la Ville) και το εξωτερικό.

Συντελεστές
Η Ομάδα 8x8 δημιουργήθηκε στις αρχές του 2017 και αποτελείται από τους ηθοποιούς Στέλιο Καλλιστράτη, Γιάννη Καραούλη, Ανδρέα Μακρή, Βικτώρια Φώτα, Μυρσίνη Χριστοδούλου, τη συνθέτη και σχεδιάστρια ήχου Χριστίνα Γεωργίου, τη σχεδιάστρια φωτισμού Σεσίλια Τσελεπίδη, και τη σκηνογράφο/ενδυματολόγο Ελένη Ιωάννου.

Η πρώτη δουλειά των 8x8 ήταν η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος Σκακιστική Νουβέλα, του Αυστριακού Στέφαν Τσβάιχ, το Μάρτιο του 2017, που παρουσιάστηκε στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο. Το καλοκαίρι του '17 η ομάδα παρουσίασε ένα υπαίθριο performance/ installation βασισμένο στο Le voyage dans la lune του Ζώρζ Μελιές στα πλαίσια του Afrobanana Republic Festival.

Συγγραφέας: Νταβίντ Λεσκό
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλλιστράτης
Δραματουργική επεξεργασία: Στέλιος Καλλιστράτης, Βικτώρια Φώτα
Σκηνικά / Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή
Πρωτότυπη μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Σχεδιασμός ηχοτοπίων: Χριστίνα Γεωργίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Καραούλης
Εκτέλεση Παραγωγής: The White Angel Company

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Άννα Γιαγκιόζη, Γιώργος Ευαγόρου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Στέλιος Καλλιστράτης, Γιάννης Καραούλης, Αντρέας Μακρής, Βικτώρια Φώτα, Μυρσίνη Χριστοδούλου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 27 Οκτωβρίου 2018 στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στις 20:30

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30):

Λευκωσία @ Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (Νέας Έγκωμης 8, Έγκωμη) 28, 29, 30 Οκτωβρίου και 4, 5, 12, 13, 19, 26, 27 Νοεμβρίου

Λεμεσός @ Θέατρο ΕΝΑ (Πλατεία Β' Δημοτικής Αγοράς - Μεσαιωνικού Κάστρου) 3 Δεκεμβρίου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: €15/ €12

H τιμή εισιτηρίου των €12 ισχύει για παιδιά, φοιτητές, συνταξιούχους και ηθοποιούς (με παρουσίαση της σχετικής ταυτότητας).

Πληροφορίες: 96984196

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close