Θέατρο , News

22 θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν τον Οκτώβριο στην Κύπρο

Όλη η Κύπρος μία σκηνή

Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ο φετινός Οκτώβριος μας επιφυλάσσει πολλές και διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα. Από το βουκολικό δράμα της "Γκόλφω" του Σπυρίδωνος Περεσιάδη που ανεβαίνει στο θέατρο Δέντρο μέχρι τα σύγχρονα έργα του Μιχάλη Παπαδόπουλου και μερικές ελληνικές παραγωγές που ταξιδεύουν στην Κύπρο τον Οκτώβριο οι θεατρόφιλοι θα έχουν πολλές επιλογές.

 

Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν
Πρόκειται για μία από τις πιο συζητημένες θεατρικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας: η 'αναμέτρηση΄ του Γιώργου Κοτανίδη με το Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν, στο έργο του Peter Parnell «QED» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν». Ο Γιώργος Κοτανίδης 'συναντιέται' ξανά με το ρόλο που, χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς, ως ο καλύτερος και πιο σύνθετος της καριέρας του. Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική | Quantum Electro-Dynamics (από τα αρχικά της οποίας προκύπτει ο τίτλος του έργου "QED"), ήταν μια πολυσχιδής, μαγευτική προσωπικότητα που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας.
Τετ 3 Οκτ, Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, παλιός δρόμος Λευκωσίας-Λεμεσού, 20.30. Πληρ. 22894305.

 

Αλίμονο στους νέους
Θέατρο Ανεμώνα 

Αλίμονο στους νέους ή Αλίμονο στους γέρους! Η ελληνική εκδοχή του Φάουστ! Η επιθυμία να μείνουμε πάντα νέοι. Η αιώνια μάχη του καλού με το κακό, του νέου με το παλιό, της αγάπης ενάντια στο χρήμα. Ένα γλυκύτατο έργο, με χιούμορ, τρυφεράδα και ανθρωπιά. Όλ' αυτά θα ζωντανέψουν με αγάπη, αλήθεια και ευωδία γιασεμιού ελληνικής αυλής, στη σκηνή του θεάτρου Ανεμώνα. Το διαχρονικό, κλασικό πια έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο από τον Δημήτρη Χορν το 1961 σε σκηνοθεσία του ιδίου και αμέσως μετά ακολούθησε η περίφημη ταινία σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου με τον Δημήτρη Χορν και την Μάρω Κοντού. Παίζουν: Μαρίνος Ξενοφώντος, Μαρίνα Δημητρίου, Κώστας Βήχας, Γιάννα Λευκάτη, Νικόλας Πέτρου, Βασίλης Παφίτης, Μύρια Χόπλαρου, Ντόρα Μακρυγιάννη.
Πρεμιέρα Παρ 12 Οκτ, Θέατρο Ανεμώνα, Λατσιά, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Παρ & Σ στις 20:30, Κ στις 19:00. Πληρ. 70007721.

 

Γκόλφω
Θέατρο Δέντρο 

To Θέατρο Δέντρο ξεκινά τη νέα σεζόν με ένα από τα εμβληματικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου.  Το έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία: ο δικός μας Ρωμαίος και Ιουλιέττα σε δεκαπεντασύλλαβο. Ο Λέανδρος Ταλιώτης σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Θέατρο Δέντρο και καταθέτει την δική του ανάγνωση πάνω σ’ ένα έργο που έχει γράψει τη δική του ιστορία. Παίζουν: Άντρια Ζένιου, Γιώργος Κυριάκου, Κατερίνα Λούρα, Αλέξανδρος Παρίσης.
Πρεμιέρα Σ 6 Οκτ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις 7, 14, 15, 17, 22, 29, 31 Οκτ. 

 

Έξω από την πόρτα του Στάλιν
Θέατρο Versus 

Είναι γνωστό πως ο Στάλιν είχε πάθει εγκεφαλικό και οι φρουροί του, υπακούοντας τις οδηγίες του,  δεν τολμούσαν να ανοίξουν την πόρτα του και να τον ενοχλήσουν. Έτσι ο Ιωσήφ Στάλιν έμεινε εκεί μόνος του στο δωμάτιο του  για αρκετές ώρες αβοήθητος.  Τρεις γυναίκες, η κόρη του και τρεις  άντρες , οι φρουροί του, ξεδιπλώνουν τις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας του διφορούμενου ηγέτη. Ζουν διπλά του, και αδυνατούν  να τον βοηθήσουν. Η απόσταση  αυτή του μικρού από τον μεγάλο είναι το βασικό θέμα που πραγματευτεί το έργο.  Μέσα από τα λογία τους , οι ήρωες μας αποκαλύπτουν επίσης την ιστορία της χωράς τους. Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης. Παίζουν: Ερμίνα Κυριαζή, Στέλιος Ανδρονίκου,  Κατερίνα Καζαντζή, Γιολάντα Χριστοδούλου, Μηνάς Τίγκιλης, Στάλω Στυλιανού και ο  Χάρης Ευριπίδου.
Πρεμιέρα Κ 14 Οκτ, Θέατρο Ένα Λεμεσός, 20.30. Παραστάσεις: 17, 26, 28 και 31 Οκτ.

 

Ορφανά
Θέατρο Αντίλογος 

Το Θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει το βραβευμένο έργο του του Ιρλανδού πολυμεταφρασμένου συγγραφέα Ντένις Κέλλυ ‘Ορφανά’. Το έργο διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας όταν βάλλεται άμεσα ή έμμεσα η ύπαρξή μας, στις πτωχευμένες ηθικά σύγχρονες κοινωνίες μας. Πρόκειται για ένα έργο με γλαφυρούς χαρακτήρες και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Θίγει ζητήματα που από τοπικά γίνονται παγκόσμια. Μέσα από μια «οικογενειακή» ιστορία, που ξετυλίγεται με στοιχεία θρίλερ, προκύπτουν πλήθος ερωτημάτων: Μήπως στην προσπάθειά μας να περιχαρακώσουμε τα όριά μας προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας από τους «άλλους», γινόμαστε από θύματα θύτες; Νεοκλής Νεοκλέους, Γιώργος Νικολάου, Χριστίνα Χριστόφια. Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους.
Πρεμιέρα Τετα 17 Οκτ, Flea Theatre - Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί. 20.30. Παραστάσεις 20, 21, 27 και 28 Οκτ. Πληρ. 99251331 – 99907651.



Μόλις χώρισα
Μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα ταξιδεύει στην Κύπρο. Το έργο των Βασίλη Μυριανθόπουλου και Βαγγέλη Χατζηνικολάου ‘Μόλις Χώρισα’, που αγάπησαν κοινό και κριτικοί με το πρώτο του ανέβασμα το 1998, αλλά και με την κινηματογραφική μεταφορά του το 2008 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, έρχεται σε μια νέα, μοναδική θεατρική εκδοχή. Ένας χωρισμός φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή της Ηλέκτρας ανήμερα των γενεθλίων της και όλα όσα θα ακολουθήσουν δημιουργούν πολλές καταστάσεις γέλιου. Παίζουν: Τζόυς Ευείδη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Κώστας Κάππας, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Μαρία Κωνσταντάκη κ.ά.
Σ 20 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 21.00. / Κ 21 Οκτ, Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δημοτικού Μεγάρου Αγίου Αθανασίου, Λεμεσός, 21.00. Πληρ. 96848493.

 

Επάγγελμα πόρνη
Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή, η Λιλή Ζωγράφου περνά διά πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια, μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται, καταμαρτυρώντας πως η ζωή νικά. Έχοντας το μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο κεφάλαιο ‘Ιστορίες της Χούντας’, του βιβλίου ‘Επάγγελμα Πόρνη’ της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές, που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας, σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Τετ 24 Οκτ, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. / Παρ 26 Οκτ, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77777745.

 

Υπηρέτης δύο αφεντάδων
Φεστιβάλ Κύπρια 2018 

H θεατρική ομάδα Dell'arte Projekt συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κύπρια με ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα του Ιταλού συγγραφέα Carlo Goldoni, ‘Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων’. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια στην κυπριακή θεατρική σκηνή και αποτελεί μια τυπική κωμωδία ερωτικής ίντριγκας και παρεξηγήσεων. Η νεαρή Μπεατρίτσε φθάνει στη Βενετία μεταμφιεσμένη στον νεκρό αδελφό της, τον Φεντερίκο, με σκοπό να ζητήσει από τον Πανταλόνε, τον πατέρα της Κλαρίσα, την οποία επρόκειτο να παντρευτεί ο Φεντερίκο, τα λεφτά της προίκας της. Ταυτόχρονα, ψάχνει για τον αγαπητικό της, Φλορίντο, τον άντρα που σκότωσε τον αδελφό της σε μονομαχία. Παίζουν: Ανδρέας Βασιλείου, Ανδρέας Μακρής, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Γιάννης Μίνως, Δημήτρης Αντωνίου, Ελεονώρα Βασιλείου, Ηλίας Ανδρέου, Παναγιώτης Λάρκου, Πηνελόπη Βασιλείου. Σκηνοθεσία: Άδωνις Φλωρίδης.
Τρ 2, Τετ 3 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία. / Πεμ 4 Οκτ, Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, Παρ 5 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας & Δ 8, Τρ 9 Οκτ Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός.

 

H τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ
Θέατρο Ένα-Κύρια Σκηνή 

H Κύρια Σκηνή του θεάτρου Ένα ανεβάζει ένα θεατρικό έργο βασισμένο σε έργο του Σάμουελ Μπέκετ. Ο Κραπ, σε κάθε γενέθλια του, ηχογραφεί μια μαγνητοταινία με όσα έζησε κάθε προηγούμενή χρονιά, γεγονότα, αποφάσεις που επηρέασαν την ζωή του στο πέρασμα το χρόνου. Επι σκηνής τον βλέπουμε σε μια βραδιά στο μέλλον, ηλικιωμένο να έρχεται αντιμέτωπος με όλη του την ζωή ξαναζώντας με τις αναμνήσεις, προσπαθώντας να αναθεωρήσει  τις αποφάσεις που στιγμάτισαν τη ζωή του. Σκηνοθεσία/ Ελεύθερή Μετάφραση - Διασκευή: Αντρέας Χριστοδουλίδης. Παίζουν: Μανώλης Μιχαηλίδης και Ειρήνη Σαλάτα.
Πρεμιέρα Τετ 10 Οκτ, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Τέτ & Κ, 20.30. Πληρ. 22348203.

 

Ο Εξπρεσιονιστής
Θέατρο Ένα-Άλλος Χώρος 

Το έργο  ‘Ο Εξπρεσιονιστής’ του Μιχάλη Παπαδόπουλου είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το τέλος του Γερμανού εξπρεσιονιστή Ερνστ Λούντιβχ Κίρχνερ, ιδρυτή της ομάδας "Die Brücke" που οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος του Εξπρεσιονισμού  τον 20ό αιώνα.  Το όλο έργο διαδραματίζεται στο σαλόνι του αυτοεξόριστου στην Ελβετία Ζωγράφου, λίγο πριν την αυτοκτονία του. Το θεατρικό ολοκληρώνεται σε  δύο  πράξεις και πραγματεύεται θέματα όπως ο έρωτας , η Τέχνη, η ματαιοδοξία και ο θάνατος. Παίζουν: Σωτήρης Μεστάνας, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ. Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης.
Πρεμιέρα Παρ 5 Οκτ, στον άλλο χώρο του Θέατρο Ένα, 20:30. Παραστάσεις κάθε Παρ & Σ, 20.30. Πληρ. 22348203.

 

Greece the musicult
Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στην Κύπρο με τη νέα του επιθεώρηση ‘Greece The Musicult’, με την οποία θα περιοδεύσει σε όλη την Κύπρο. Ο δημοφιλής, κωμικός ηθοποιός ανεβαίνει στη σκηνή με κέφι σατιρίζοντας όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και γενικότερα στην επικαιρότητα. Μουσική, χορός και ένα μεγάλο καστ ηθοποιών δημιουργούν μία επιθεώρηση, που θα σε κάνει να γελάσεις μέχρι δακρύων.
Δ 1 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 18.00 & 21.00. / Τρ 2, Τετ 3, Πεμ 4 Οκτ, Αμφιθέατρο Μουταγιάκας, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 99804700.

 

Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή
Telethon 2018
Σατιρικό Θέατρο 

Η ξεκαρδιστική κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου για μία μόνο παράσταση, της οποίας όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Telethon. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τον θάνατο του κτηματία Φάνη Καραβά, με τις κόρες του και όλο τον περίγυρο της οικογένειας να μπλέκονται σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Η απορία αν ο μακαρίτης πέθανε στην πραγματικότητα γίνεται ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα. Παίζουν: Σπύρος Γεωργίου, Μάριος Δημητρίου, Μαριάννα Καυκαρίδου, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Πρωτοπαπά, Ανδρέας Ρόζου, Μαρία Φιακά, Νάτια Χαραλάμπους, Ιωάννα Μαραγκού.
Πεμ 18 Οκτ, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22421609, 22312940.

 

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Η Χριστιάνα Αρτεμίου υπογράφει το κείμενο και ο Γιώργος Μουαΐμης τη σκηνοθεσία της παράστασης για την κορυφαία Ελληνίδα γυναίκα στιχουργό του ρεμπέτικου τραγουδιού, την οποία ενσαρκώνει η Αννίτα Σαντοριναίου. Η παράσταση, με οδηγό τη βιογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, αποτελεί ένα δυναμικό, θεατρικό, μουσικό και χορευτικό δρώμενο, το οποίο στοχεύει στην αποτύπωση, την ερμηνεία και τη συνθετική παρουσίαση του χθες μέσω της κίνησης, της μεταβολής, του ήχου, του στίχου και της μουσικής.
Πεμ 4 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22313010.

Το δωμάτιο της Βερόνικα
Θεατρική Ομάδα Garage 

H θεατρική ομάδα Garage παρουσιάζει το συγκλονιστικό έργο του Ira Levin ‘To Δωμάτιο της Βερόνικα’, σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου. Βρισκόμαστε στο 1973 σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής όπου ένα ζευγάρι ηλικιωμένων συναντά σε ένα εστιατόριο ένα νεαρό ζευγάρι και το καλεί στο σπίτι του. Εκεί το νεαρό ζευγάρι οδηγείται σε ένα δωμάτιο όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1935. Είναι το δωμάτιο της Βερόνικα. Το ηλικιωμένο ζευγάρι προσπαθεί να πείσει την κοπέλα να υποδυθεί τη Βερόνικα που έχει πεθάνει το 1935, καθώς ισχυρίζονται ότι μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, για να τη δει για τελευταία φορά η αδελφή της που είναι ετοιμοθάνατη και πιστεύει ότι η Βερόνικα ζει. Η κοπέλα δέχεται και τότε βρίσκεται κλειδωμένη μέσα στο δωμάτιο. Παίζουν: Έλενα Οδυσσέως, Μαρία Ζάλτη, Μάριος Φωτίου, Θεράπων Θεράποντος.
Σ 6 Οκτ (20.30), Κ 7 Οκτ (18.00 & 20.30), Δ 8 Οκτ (20.30), Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία. Πληρ. 99010506. 

Κρεβάτι από ψευδάργυρο
Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ

Η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει το έργο του διακεκριμένου, με βραβεία BAFTA και Λόρενς Ολίβιε και δύο φορές υποψηφίου για Όσκαρ, Ντέιβιντ Χέαρ, ‘Κρεβάτι από Ψευδάργυρο’. Ο Ντέιβιντ Χέαρ είναι ένας ενεργός συγγραφέας που παράγει, εδώ και δεκαετίες, πολύ σημαντικό έργο. Θεωρείται από τη θεατρική κοινότητα ως ένας από τους άξιους συνεχιστές του έργου του Χάρολντ Πίντερ. Πρόκειται για ένα έργο πνευματικά τονωτικό, κοινωνιολογικά αναλυτικό και συναισθηματικά φορτισμένο, για την ελεύθερη αγορά και τη σύγχρονη αγάπη, τον εθισμό και την παροδικότητα, τις εποικοδομητικές και τις καταστροφικές προτροπές. Παίζουν: Βαρνάβας Κυριαζής, Βασίλης Χαραλάμπους και Νίκη Δραγούμη. Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος.
Πρεμιέρα Τετ 24 Οκτ, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 25877827.

 

Κοιμήσου αγγελούδι μου
Η ΕΘΑΛ επαναφέρει το έργο ‘Κοιμήσου Αγγελούδι μου’ των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου που είδαμε τον Ιούνιο για νέο κύκλο παραστάσεων. Η ιστορία βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός: σε κάποιο χωριό στην Ελλάδα δύο αδέρφια δεν δηλώνουν τον θάνατο του πατέρα τους, για να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξή του. Η μητέρα τους, εγκατέλειψε τα δύο παιδιά της και πήγε στη Γερμανία, όπου παντρεύτηκε ξανά. Ο σύζυγός της έχει ένα γιο, τον Στέφανο, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα, για να ανακοινώσει τον θάνατο της μητέρας τους στα δύο αδέρφια. Τότε, ο Στέφανος ανακαλύπτει τον νεκρό πατέρα στον καταψύκτη και οι ισορροπίες αλλάζουν. Παίζουν: Χριστίνα Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Αλέξανδρος Αχτάρ. Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής.
Τρ 2, Πεμ 4, Σ 6, Τρ 9, Πεμ 11, Σ 13 Οκτ (20.30) & Κ 7, Κ 14 Οκτ, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός. Πληρ. 25877827.

 

Η απαγωγή του Πάπα
Θεατρική Ομάδα ‘12 και Κάτι’ 
Η θεατρική ομάδα ‘12 και Κάτι’ παρουσιάζει την ιδιαίτερη κωμωδία του Ζιοάο Μπέθενκουρ ‘Η Απαγωγή του Πάπα’ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Χατζηστυλλή. Σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης μια οικογένεια απαγάγει τον Πάπα της Ρώμης και τον κλείνει σε μια αποθήκη δίπλα από τα μήλα. Ο Σαμ, η Σάρα, η Ντάλια και η Μύριαμ Λέιμποβιτς μαζί με τη Σπανιόλα ξαδέρφη Κάρμεν θα καταφέρουν το ακατόρθωτο και θα επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη. Απέναντί τους η αδίστακτη Τζούλια Μέγιερ και ο υπερόπτης Καρδινάλιος Ο΄ Χάρα που θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν τα σχέδια της οικογένειας. Παίζουν: Χριστόδουλος Γεωργίου, Κωνσταντίνος Ιακώβου, Άννα Μαρία Αγγελή, Μαρία Κιβιδιώτου, Γαβριέλλα Χατζηστυλλή, Νίκη Χειλά, Μάριος Ευγενίου, Κωνσταντίνα Κυριάκου, Μιχάλης Κυβιδιώτης. Σκηνοθεσία: Βασίλης Χατζηστυλλής.
Τρ 16, Πεμ 18 & Τρ 23 Οκτ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.00. Πληρ. 99817550, 99910030.

 

Το σύστημα του Πόντζι
Θεατρική Ομάδα 8x8

Το θεατρικό έργο του Γάλλου συγγραφέα David Lescot ‘Το σύστημα του Πόντζι - Το χρονικό μιας οικονομικής απάτης’, ανεβάζει η θεατρική ομάδα ‘8x8’ σε πανελλήνια πρεμιέρα. Πρόκειται για τη βιογραφία του Ιταλού Κάρλο Πόντζι, του ανθρώπου που συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη, της πυραμίδας επενδυτών. Μέσω του Πόντζι ιστορείται ο αιώνας που ακολουθεί όχι από τη σκοπιά της ουτοπίας, ούτε της πολιτικής, ούτε των πολέμων, αλλά από τη σκοπιά του χρήματος. Μια ανθρώπινη ιστορία και ένα θεατρικό έργο, εργαλείο, κατανόησης των κρίσεων χρέους στο καπιταλιστικό σύστημα. Παίζουν: Άννα Γιαγκιόζη, Γιώργος Ευαγόρου, Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Γιάννης Καραούλς, Αντρέας Μακρής, Βικτώρια Φώτα, Μυρσίνη Χριστοδούλου. Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλλιστράτης.
Πρεμιέρα Σ 27 Οκτ, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 20.30.

Αντίο κοπρόσκυλα
Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο Διόνυσος παρουσιάζει το έργο ‘Αντίο Κοπρόσκυλα’ του Φρίξου Μασούρα, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου. Κύπρος 2013. Άνοιξη. Η οικονομική κρίση στο νησί και η τύχη ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος  κρέμεται από μία κλωστή.  Ένας απελπισμένος θίασος, αποφασίζει να δώσει την τελευταία του παράσταση: Μια ληστεία τράπεζας. Χωρίς πρόβες, χωρίς καμία ελπίδα επιτυχίας, αλλά με μπόλικο τσαμπουκά 6 φίλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ταινίες που μεγάλωσαν και τα σενάρια που ονειρεύονταν ως ηθοποιοί στη σκηνή, να ξετυλίγονται ζωντανά, μπροστά στα μάτια τους. Παίζουν: Μάριος Μεττής, Παναγιώτης Κυριάκου, Κρίστοφερ Γκρέκο, Ανδρέας Νικολαΐδης, Χρήστος Γιάγκου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Στέλιος Μαρτάς.
Πρεμιέρα 19 Οκτ, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Παρ & Σ (20.30), Κ (18.30). Πληρ. 22818999, 99621845.

 

Εκείνο το φθινόπωρο των παιδικών μου χρόνων
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει την οπτικοακουστική αφήγηση ‘Εκείνο το Φθινόπωρο των Παιδικών μου Χρόνων’ βασισμένη στη ζωή του Μπρούνο Σουλτς και το διήγημά του ‘Επιφοίτηση’. Μέσα από το διήγημα σκιαγραφείται η ζωή και το έργο του Σουλτς, με μνήμες από το Ντροχόμπιτς, την πόλη του, αλλά και από τους αλλόκοτους κόσμους που ο συγγραφέας περιγράφει στις ιστορίες του. Με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων αποτυπώνεται το σπίτι που έζησε, μέσα στο οποίο ζωντανεύει η αφήγηση. Σκηνοθετική επιμέλεια: Λούκας Βαλέβσκι. Ερμηνεία: Έλενα Αγαθοκλέους, Λούκας Βαλέβσκι.
Τετ 3 Οκτ, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, Λατσιά, 20.30. Πληρ. 77772717.

Ο τυχερός στρατιώτης
Το υπέροχο ρωσικό παραμύθι ‘Ο Τυχερός Στρατιώτης’, που διασκευάστηκε για το θέατρο από την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Θωμά Μοσχόπουλο, ανεβαίνει στη Σκηνή 018 του ΘΟΚ με την υπογραφή της Γεωργίας Μαυραγάνη, η οποία εγκαινιάζει την πρώτη σκηνοθετική συνεργασία της με την Κύπρο, μετά τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε πέρυσι με την παράσταση Γκιακ. Παίζουν: Μαρίνα Αργυρίδου, Μάρκος Καλλής, Παναγιώτης Λάρκου, Νίκος Μάνεσης, Γιώργος Ονησιφόρου, Τζωρτζίνα Τάτση.
Πρεμιέρα Κ 21 Οκτ, Σκηνή 018, Νέο Κτήριο ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ. 77772717.

Η αληθινή απολογία του Σωκράτη
Την εκρηκτική προσωπικότητα του μεγάλου φιλοσόφου, του Σωκράτη όπως τη δημιούργησε ο Κώστας Βάρναλης και ερμηνεύει εδώ και πολλά χρόνια υποδειγματικά ο Χρίστος Καλαβρούζος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και στην Κύπρο. Σε ένα σκηνικό που σε μεταφέρει στα 399 π. Χ. ο «Σωκράτης» στέκεται απέναντι στους θεατές -που άλλοτε ένιωθαν κατήγοροι και άλλοτε κατηγορούμενοι- όχι μόνο για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν σε εκείνο το δικαστήριο και για τις οποίες καταδικάστηκε να πιει το κώνειο αλλά και να για καυτηριάσει πρόσωπα, θεσμούς και γεγονότα που μοιάζουν να μην απέχουν πολύ από τα σημερινά σημάδια παρακμής και διαφθοράς της εποχής μας. Στην «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» που γράφτηκε στα 1931 ο Κώστας Βάρναλης χρησιμοποιώντας το ιστορικό γεγονός της δίκης του Αθηναίου φιλοσόφου ασκεί δριμεία κριτική στην τότε αθηναϊκή δημοκρατία ανατρέποντας τις απολογίες που είχαν γράψει ο Πλάτωνας και ο Ξενοφώντας.
Παρ 26 Οκτ, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close