Θέατρο , News

"Τα παιδιά είναι πολύ γενναιόδωρα στην πρώτη τους αντίδραση"

Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί τη νέα παραγωγή της Σκηνής 018 του ΘΟΚ ‘Ο τυχερός στρατιώτης’

Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018

Η Ελληνίδα σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη συστήθηκε στο θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου πολύ πρόσφατα, μέσα από την επιτυχημένη παράσταση ‘Γκιακ’, μία παραγωγή του ΚΘΒΕ του Δημοσθένη Παπαμάρκου που φιλοξενήθηκε από τον ΘΟΚ και την παρακολουθήσαμε στη Λευκωσία.

Η Γεωργία Μαυραγάνη είναι μία σκηνοθέτης με δεκαπενταετή παρουσία στο ελληνικό θέατρο με μεγάλη ρεπερτοριακή γκάμα θεατρικών έργων. Σήμερα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προσκαλεί την κ. Μαυραγάνη για να αναλάβει τη σκηνοθεσία της νέας παραγωγής της Σκηνής 018, για παιδιά και εφήβους η οποία ακολουθεί την τεράστια επιτυχία του ‘Μεγάλου περίπατου του Πέτρου’.

Το Check In συνάντησε τη Γεωργία Μαυραγάνη και μίλησε μαζί της για το έργο που σκηνοθετεί, τον ‘Τυχερός στρατιώτη’, ένα γοητευτικό ρωσικό παραμύθι, που μιλά με αλληγορικό τρόπο για τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής που διασκεύασαν η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος.

Μετά την επιτυχημένη πορεία του ‘Γκιακ’ το οποίο είδαμε και στην Κύπρο σκηνοθετείτε αυτή τη φορά ένα έργο για το κρατικό θέατρο της Κύπρου. Πως νιώθετε γι’ αυτό;
Έχω την ίδια αγωνία όπως σε κάθε δουλειά. Ήθελα πολύ να δουλέψω κάτι στην Κύπρο, ευχαριστώ θερμά τον Oργανισμό και τον κ. Κυριακίδη για την πρόσκληση αυτή. Έχω γνωρίσει εξαιρετικούς ανθρώπους και συνεργάτες εδώ.

Πως είναι η συνεργασία σας με τον ΘΟΚ και την ομάδα της παράστασης; 
Νιώθω κι εγώ σαν τον στρατιώτη τυχερή που έχω μια υπέροχη ομάδα ηθοποιών που παρόλο που συνεργαζόμαστε πρώτη φορά απλόχερα έδωσαν τις ιδέες και την ψυχή τους σε αυτή τη δουλειά. Πρέπει να πω όμως ότι όλος ο Oργανισμός έχει βάλει τα δυνατά του να προσφέρουμε στο κοινό μια παράσταση αξιώσεων. Είναι τόλμημα για όλους μας αυτή η παράσταση καθώς δεν είναι στο ελάχιστο μια απλοϊκή παιδική παράσταση αλλά ένα σημαντικό προχώρημα. Μια ενήλικη και ειλικρινή εξομολόγηση της άγνοιας μας αλλά και της αγωνιάς μας απέναντι στη ζωή. Αυτός ο στρατιώτης που θα φτάσει μέχρι τα άκρα προκειμένου να μάθει την απώλεια, να την αποδεχθεί και να την τιμήσει σαν πραγματικό κομμάτι της ζωής, είναι και ο λόγος που με έσπρωξε να έρθω εδώ και να κάνω αυτό το έργο. Είμαι χαρούμενη που είμαι μέρος αυτού του τολμήματος και ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες και συντελεστές. Βρήκα μια αυθόρμητη επικοινωνία και ένα μοίρασμα που ομολογώ ότι είχα καιρό να βρω.

Τι θα δούμε στην παράσταση αυτή;
Το έργο βασίζεται σε ένα λαϊκό ρώσικο μύθο. Ένας απλός άνθρωπος, ένας στρατιώτης γυρνά από τον πόλεμο. Είναι τυχερός γιατί ζει. Στο ταξίδι όμως αυτό της υπόλοιπης ζωής του θα τον δούμε να τα κερδίζει αλλά και να τα χάνει όλα. Κάποια στιγμή θα πιστέψει ότι είναι ακατανίκητος και θα τα βάλει ακόμη και με το θάνατο. Για να έρθει η ζωή να του δείξει ότι όλα έχουν το νόημά τους. Και κείνος πια να ησυχάσει στην ιδέα της απώλειας. Στη σκηνοθετική μας γραμμή από το ρόλο του στρατιώτη θα περάσουν όλοι οι ηθοποιοί. Ενώ κάθε σκηνή αναπαρίσταται με τα πιο απλά μέσα με τον τρόπο των παιδιών. Παίζοντας δηλαδή με ό,τι αντικείμενο μπορεί να υπάρχει μέσα σε ένα θέατρο.

Ποια είναι η δύναμη των παραμυθιών και πως ένα παραμύθι μπορεί να πει αλήθειες μέσα από τη σφαίρα του φανταστικού; 
Αυτή η απόσταση του φανταστικού είναι που μπορεί να μας επιτρέψει τελικά να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και ατόφια συγκίνηση για τις ζωές μας. Τα παραμύθια - οι μύθοι είναι ο τόπος που επιτρέπεται κανείς να εκφράσει στην ολότητα τους τις επιθυμίες του.

Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Πιστεύετε πως τα παιδιά είναι τόσο δύσκολοι θεατές τελικά όσο συνηθίζεται να λέγεται;
Ναι είναι γιατί δεν κρύβουν τις αντιδράσεις τους. Έχω και εγώ την περιέργεια να δω πως θα λειτουργήσει αυτή η ιδιαίτερη ιστορία και παράσταση.

Πέραν της ιδιότητας σας ως σκηνοθέτης είστε και παιδαγωγός αφού έχετε σπουδάσει παιδαγωγικά στην Πάτρα. Φαντάζομαι αυτές οι σπουδές βοήθησαν στη διαδικασία παραγωγής αυτής της παράστασης; 
Αυτό που έχω μάθει από τα παιδιά είναι ότι πρέπει να τους μιλά κανείς στα ίσα χωρίς να τα υποτιμά καθόλου. Επίσης, έχω μάθει ότι είναι πολύ γενναιόδωρα στην πρώτη τους αντίδραση είτε καλή είτε κακή. Το ζηλεύω αυτό. 

Τελικά τα παιδιά ξέρουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε;   
Θα σας απαντήσω με μια φράση του έργου: ‘Ξέρουν αλλά δεν το ξέρουν ότι ξέρουν’.

Η νέα παραγωγή για παιδιά και εφήβους του ΘΟΚ κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 10.30. Τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 10.30.
Πληροφορίες/εισιτήρια: Ταμείο ΘΟΚ 77772717
Τιμή εισιτηρίου: €6.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close