Δημοσιεύτηκε στις 04 Νοεμβρίου 2018
Η ομάδα Οσ̌σ̌ιός του Φκιόρου (Ανθή Πάφιου, Πέτρος Κονναρής και φίλοι) σας προσκαλούν στο πρώτο ολονύχτιο μίνι φεστιβάλ παραστάσεων και συζητήσεων που γίνεται στην Κύπρο.
Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων μέσα από μια βραδινή συνεύρεση.
Συνδυάζοντας την απόλαυση, που προσφέρει η δημιουργία, η συνεύρεση με διαφορετικούςανθρώπους και το σπιτικό φαγητό, μαζί με συζητήσεις με επακόλουθους αναστοχασμους, την ελεύθερη επιλογή για χαλάρωση ή συμμετοχή στα όσα υφίστανται την παρούσα στιγμή, ο Όσσιος του Φκιόρου σας προσκαλεί στην πρώτη του δράση στον Λυθροδόντα.
Κεντρικό ρόλο στο φεστιβάλ έχουν διεθνείς και τοπικοί καλλιτέχνες όπου θα παρουσιάσουν έργα βασισμένα σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα: όπως την ομοφοβία, τον ρατσισμό, την κοινωνική θέση του καλλιτέχνη, θέματα μετανάστευσης και μειονοτήτων μέσα από παραστάσεις χορού, ποίηση, μουσική, live art, εγκατάσταση performance writing και lecture-performance .
Με χαρά καλωσορίζουμε τους: Jay Albaos (PHI) / Antonín Brinda (CZ) / Alexandra Holownia (PL/DE) / Neşe Yaşın (CY) / Χαριτίνη Κυριάκου (CY) / Αντώνη Λιβερόπουλο (GR) / Δέσποινα Μιχαηλίδου – Debbie Oh! (CY) / Χρήστο Πολυμενάκο (GR).
Επιπλέον (και καθόλου αμελητεο), το φεστιβάλ θα προσφέρει καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα φτιαγμένα από ξεχωριστά πλασματάκια.
Το ολονύχτιο μίνι φεστιβάλ διοργανώνεται στο πολυχώρο Λ-ΕΚΕ στο Λυθροδόντα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Θα χαρούμε να σας έχουμε μαζί μας!
Ο Οσ̌σ̌ιός του Φκιόρου δημιουργήθηκε αυθόρμητα από μια επιτακτική ανάγκη συνεύρεσης. Η υπαρκτή “ασχήμια” της αποξένωσης των ατόμων, από το μέσα τους και τον περίγυρο τους, είναι βασικός λόγος για τη δημιουργία της ομάδας. Οι προκαθορισμένες δομές έχουν αφομοιωθεί από τους πλείστους˙ όλα φαντάζουν άκομψα και άβολα, αλλά δεν υπάρχει σθένος για οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Μια ατελείωτη κούραση μας σκεπάζει, καθώς παραμιλάμε για την μετουσίωση του εγώ μας σε ύλη και ψεύτικους δογματισμούς. Η ίδια η ζωή συμπυκνώθηκε σαν μία τυποποιημένη κονσέρβα σε κάποιο ράφι ενός σουπερμάρκετ. Καθώς, οι επιθυμίες παραμένουν ανέκφραστές πίσω από το φόβο της απόρριψης και της απομόνωσης. Ο χρόνος μετατοπίζεται καθώς οι δεκαετίες στριμώχνονται στα ίδια ζητήματα, επαναλαμβάνοντας τις ιδίες απουσίες. Μια γενική αστάθεια στα ζητήματα εργασίας, μια γενική εκμετάλλευση στο χώρο των τεχνών από τους κουτσούς ελέφαντες και ένας κοινωνικός μηδενισμός για τον ρόλο του καλλιτέχνη.
Μέσα από όλες αυτές τις καταστάσεις, δημιουργούμε αυτή την ομάδα για να δοθεί προτεραιότητα στις εσωτερικές ανάγκες του ατόμου. Το μέσο μας για αυτό τον προορισμό είναι η δημιουργία (και η οποιαδήποτε μορφή δημιουργίας) την οποία αντιλαμβανόμαστε ως πηγή ζωής, γνώσης και αλληλεπίδρασης. Με την διεύρυνση των προσωπικών μας αναγκών, η ομάδα θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη: για την κατανόηση των κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, προσπερνώντας διάφορους φραγμούς και αποκτώντας σεβασμό απέναντι στην διαφορετικότητα και στις καθημερινές μεταβολές της.
https://oshostoufkiorou.wordpress.com/, https://www.facebook.com/oshostoufkiorou/
Ανθή Πάφιου https://anthipafiou.wordpress.com/
Η Ανθή Πάφιου είναι εικαστικός (Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών) και περφόρμερ (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ισπανία). Εικαστικά της έργα έχουν εκτεθεί σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με μια καλλιτεχνική έρευνα με θεματική την «Χρονική στιγμή του Τώρα(Ενεστώτας)». Ζητούμενο της έρευνας είναι η κατανόηση του παροντικού χρόνου συσχετίζοντας καλλιτεχνικά και επιστημονικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από διαφορετικούς τομείς των τεχνών και επιστήμονες. Το 2015, έλαβε μέρος στο κομμάτι «And here we are», που εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Νέων καλλιτεχνών στο Μιλάνο. Η ίδια επιλέχθηκε από την International Expo για να εκθέσει έργα της (2016) σε Βενετία και Αργεντινή καθώς επίσης και από το φεστιβάλ Venice International Performance week (2017) οπου επιλέχθηκε για την έρευνα της.
Πέτρος Κονναρής https://petroskonnaris.com/
Ο Πέτρος γεννήθηκε στη Λευκωσία, Κύπρο το 1988. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει μεταξύ των πεδίων του χορού, performance art/live art, και συμμετοχικής τέχνης. Τα περφορμανς του λειτουργούν σαν συνάντηση μεταξύ ατόμων που μαζί μοιράζονται και εξερευνούν στιγμές οικειότητας, φροντίδας και συλλογικότητας, και θέματα όπως το γυμνό, πραότητας, παιχνίδι και την απόλαυση. Απόφοιτος από το στο Live Art and Performance Studies(ΜΑ) από το Theater Academy of UniArts Helsinki στη Φινλανδία το 2017. Έχει σπουδάσει Σύγχρονο χορό (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 2011) και Μαθηματικά και Στατιστική (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011). Παράλληλα, ήταν υπότροφος DanceWeb το 2012 και συμμετείχε στο Φεστιβάλ ImpulseTanz στην Αυστρία. Μέσα από την καλλιτεχνική του έρευνα και περφορμανς προσπαθεί να δημιουργήσει ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές μαζί με τους θεατές/συμμετέχοντες. Πιστεύει στην φροντίδα και την πραότητα σαν ένα σημαντικό στοιχείο της επικοινωνίας, της έρευνας και της συνύπαρξης.
Ζει και εργάζεται στην Κύπρο και πέρνα αρκετό από τον ελεύθερο του χρόνο με την βαφτιστικιά του Ανθούσα.
Σχετικά
Weekend Agenda: 40 όμορφες εκδηλώσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο επιλογές στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, παιδικές δράσεις, street parties και καλοκαιρινά openings δίνουν ρυθμό σε ένα από τα πιο γεμάτα weekends της σεζόν.
Το 3rd Kourion 3x3 Charity Basketball Tournament & Family Fun Day έρχεται το Σάββατο, 23 Μαΐου
«Παίζουμε για τη Συμπερίληψη»
Η Πάφος γιορτάζει τον Κατακλυσμό 2026: Όλα όσα θα γίνουν-Οι καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε
Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου με θέατρο σκιών, λαϊκό τραγούδι, χορευτικά συγκροτήματα και μια μεγάλη συναυλία με αγαπημένη τραγουδίστρια
Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Πού θα στηθεί η φετινή γιορτή για την προστασία της φύσης
Σε Ακάμα και Κρήτου Τέρα, με πολλές δραστηριότητες
Το πιο διάσημο food market επιστρέφει (για ένα ακόμα βράδυ) στη Λευκωσία
Μία ακόμα Παρασκευή με καλό φαγητό στον κήπο
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με εντυπωσιακές παραστάσεις
Το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Λάρνακα
27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με 6 πρωτοποριακές παραγωγές από Κύπρο και εξωτερικό
Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τα έργα διερευνούν το σώμα ως φορέα μνήμης, εμπειρίας και μεταμόρφωσης
WAREHÅUS: Ένα μονοήμερο live performance event που γίνεται θα γίνει το προσωρινό “σπίτι" για καλλιτέχνες
Θα μεταμορφώσει έναν βιομηχανικό χώρο στη Λευκωσία σε ένα χώρο τέχνης
Το Δάλι βγαίνει στο πάρκο για δωρεάν γυμναστική όλο το καλοκαίρι
Το Γραμμικό Πάρκο γίνεται σημείο άθλησης για όλους!
Κατακλυσμός στο Πισσούρι με Καραντώνη και Χατζήμιχαηλ
Ραντεβού στην παραλία Πισσουρίου για έναν Κατακλυσμό γεμάτο μουσική, χορό και όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα
Week Agenda: Τα καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, μεγάλες μουσικές συναντήσεις και ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν ρυθμό στις μέρες της εβδομάδας