Guide , Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

Πρωταράς & Αγία Νάπα: Τι να δείς!

Η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς δεν αντιπροσωπεύουν μόνο το καλοκαιρινό τρίπτυχο “λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου” αλλά έχουν σημαντικά ιστορικά μνημεία που πρέπει να επισκεφθούμε όλοι ώστε να γνωρίσουμε την ιστορία μας.

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013

Δημοτικό Μουσείο ‘Θάλασσα’
Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας 'Θάλασσα', άρχισε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2005, υπό τη διεύθυνση του Ιδρύματος Πιερίδη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης και το Ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη. Το μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Νάπας, έχει ως θέμα τη θάλασσα και ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου το ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία της Μεγαλονήσου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Info: (23816366/ thalassa.museum@agianapa.org.cy) Κριού Νερού 14, Αγία Νάπα.

Μεσαιωνικό υδραγωγείο
Ανάμεσα στα μνημεία που διασώζονται στα δημοτικά όρια της Αγίας Νάπας είναι και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, που για εκατοντάδες χρόνια ικανοποιούσε τις ανάγκες του ομώνυμου μοναστηριού και ολόκληρης της περιοχής. Αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στα δυτικά της Μονής μέχρι και το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας, αλλά κυρίως στην τοποθεσία ‘Φιλίνα’ μαρτυρούν την παρουσία παλαιότερου υδραγωγείου που χρονολογείται στην ρωμαϊκή περίοδο.
Info: (23816300/ info@agianapaaquaduct.com, www.agianapa.org.cy, www.agianapatv.tv ) Αγία Νάπα.

Μονή Αγίας Νάπας
Το όνομα ‘Αγία Νάπα’ σημαίνει ‘Άγιο δάσος’. Η περιοχή πήρε την ονομασία της από την ‘Εικόνα της Παναγίας της Νάπης’, δηλαδή της Αγίας του Δάσους, και για συντομία ονομάστηκε ‘Αγία Νάπα’. Η σπηλιά, ο κρυψώνας και το πηγάδι μαρτυρούν την εκεί διαβίωση Χριστιανικής κοινότητας από τα Βυζαντινά χρόνια. Το όνομα ‘Αγία Νάπα’ δόθηκε στην περιοχή πριν από το 1366. Το Μοναστήρι πάντως, όπως σώζεται σήμερα, είναι κτίσμα του 15ου αιώνα, περίοδος δηλαδή που η Κύπρος ήταν υπό Ενετική κυριαρχία. Στη χάρη της Παναγίας καταφθάνουν καθημερινώς για να προσκυνήσουν και να ζωστούν τη γονοποιούσα, θαυματουργό ζώνη της Αγίας Νάπας πολλές γυναίκες.

Ocean Aquarium
Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πάνω από 1000 είδη θαλάσσιας ζωής. Κάποια από αυτά τα είδη είναι καρχαρίες, πιράνχας, σαλάχια, χελώνες (οι χελώνες είναι reptilians και ανήκουν στα είδη υπό εξαφάνιση), θαλάσσιες χελώνες, χέλια, Macaw παπαγάλους, που ζυγίζουν 900 έως 1300γρ. (2-3 κιλά), πιγκουίνοι και κροκόδειλοι. Στον χώρο υπάρχουν ακόμα καφετερία που στεγάζεται σε όμορφα διαμορφωμένους κήπους και ένα μικρό κατάστημα με σουβενίρ.
Info: (23741111) Λεωφόρος Πρωταρά, Πρωταράς.

Windmills Diving
Το κέντρο διαθέτει έμπειρους επαγγελματίες δύτες ώστε οι καταδύσεις να γίνονται με την απαιτούμενη ασφάλεια. Για τους αρχάριους το ‘Windmills Diving’ διαθέτει πισίνα για τα πρώτα μαθήματα. Για τους πιο έμπειρους το βάθος των καταδύσεων ποικίλει από τα 10 μέτρα έως τα 30, τα οποία επιλέγει ειδικός δύτης. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα και αρκετά ναυάγια που θεωρούνται ιδανικά σημεία καταδύσεων. Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι η έλλειψη παλίρροιας και θαλάσσιων ρευμάτων, η θερμοκρασία και η εξαιρετική ορατότητα των νερών της Μεσογείου βοηθά τους επισκέπτες να εξερευνήσουν το βυθό που βρίθει από θαλάσσια ζωή.
Info: (96213982) Περνέρα, Πρωταράς.

Κάβο Γκρέκο
Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Κύπρου και καταλαμβάνει έκταση 385 εκταρίων. Κηρύχθηκε Εθνικό πάρκο το 1993 με σκοπό την προστασία του τοπίου και της πανίδας. Διαθέτει μικρό εκδρομικό χώρο, αναψυκτήριο, χώρους στάθμευσης, ποδηλατόδρομο, μονοπάτια της φύσης και μονοπάτι για άλογα.
Αξιόλογα θεωρούνται το σημείο θέας Κάβος, οι Θαλασσινές Σπηλιές, το Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, ο κόλπος Κόννος και η Σπηλιά του Κύκλωπα.

Το Αγροτόσπιτο
Λειτουργεί όλο το χρόνο ως Λαογραφικό Μουσείο και βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία της Αγίας Νάπας. Το ‘Αγροτόσπιτο’ είναι μια πιστή απεικόνιση και αναπαράσταση ενός αυθεντικού, παραδοσιακού, αγροτικού  σπιτιού εμπλουτισμένο με όλο τον απαραίτητο οικιακό και αγροτικό εξοπλισμό.

Οι τάφοι της Μακρονήσου
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στο δυτικό μέρος της Αγίας Νάπας είναι οι αρχαίοι τάφοι στη Μακρόνησο. Έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα δεκαεννέα τάφοι καθώς και ένα μικρό ιερό στα ανατολικά των τάφων, όπως επίσης και ένα τμήμα ενός αρχαίου λατομείου δίπλα από το νεκροταφείο.
 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close