Top Stories , Arts & Culture

Και φέτος θα ζήσουμε ένα δράμα!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, είναι εδώ! 17 χρόνια τώρα μας προσφέρει μοναδική ψυχαγωγία, συστήνοντάς μας αγαπημένες τραγωδίες ιδωμένες όμως με διαφορετική οπτική.

Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιουλίου 2013

Τo Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το 17ο συγκεκριμένα, εστιάζει σε συμμετοχές από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όλες υπό πίεση, όπως οι  Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρος και με μια ματιά προς ανατολάς, μια συμμετοχή από την Παλαιστίνη. Η πολύπαθη, γειτονική αυτή χώρα θα ανοίξει το φεστιβάλ αρχές Ιουλίου με την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, και μια απάντηση στην περσινή ισραηλινή παραγωγή που άφησε μεικτές εντυπώσεις. Η συγκεκριμένη παραγωγή, μια πρόσφατη συνεργασία Παλαιστίνης και Γαλλίας σε σκηνοθεσία του Γαλλο-Αιγύπτιου Adel Hakim, διευθυντή του γαλλικού Théâtre des Quartiers d' Ivry, βραβεύτηκε στο Παρίσι με το Critics Award για την καλύτερη ξένη παραγωγή. Ο Hakim δίνει εξίσου σημασία στη διέγερση των αισθήσεων του θεατή μαζί με τη φαντασία και την κριτική σκέψη, εξ ου και η παράσταση έχει έντονη χορευτική και μουσική υφή.

Ακολουθεί ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Γιαπωνέζου σκηνοθέτη Kuniaki Ida, μαθητή του περίφημου μίμου και δασκάλου Jacques Lecoq. Δάσκαλος και ιδρυτής ο ίδιος στο θέατρο και τη σχολή Teatro Arsenale του Μιλάνου, με σύγχρονα χαρακτηριστικά το έντονο σωματικό θέατρο και το θέατρο Νο, συνεργάζεται αυτή τη φορά με το θίασο του Teatro do Bolhão από το Πόρτο της Πορτογαλίας, και αναζητεί τις αρχέγονες ρίζες του ελληνικού θεάτρου μέσα από τη σημερινή πραγματικότητα.

Από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη θεατρική ομάδα Baumstrasse (Δρόμος με Δέντρα) της πολυπράγμονος ηθοποιού-τραγουδίστριας-σκηνοθέτριας Μάρθας Φριντζήλα μάς έρχονται οι πειραματικές "Βάκχες" του Ευριπίδη, σε μουσική Βασίλη Μαντζούκη. Η παραγωγή έχει ως κεντρικό άξονα τη ζωντανή μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους και παρουσιάζεται ως ένα δυναμικό μουσικό-θεραπευτικό δρώμενο από ένα θίασο 30 ηθοποιών και μουσικών. Μεταξύ άλλων ερμηνεύουν οι Γιώργος Φριντζήλας, Γιώργος Βουρδαμής και Άντζελα Μπρούσκου.

Μουσική και χορός, και μάλιστα το παραδοσιακό τους ισπανικό φλαμέγκο, παθιασμένο και τραγικό, εξουσιάζουν την πρώτη "Μήδεια" του φεστιβάλ, την ισπανική παραγωγή του Θεάτρου Induoteatro, σε σκηνοθεσία του "Andreu" (José Manuel Sánchez). Η παράσταση που συνδυάζει τον αρχαίο ευριπίδειο λόγο και το φλαμέγκο έχει βραβευθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο Duque de Lerma για το καλύτερο θεατρικό δρώμενο, την καλύτερη θεατρική παράσταση, την καλύτερη ερμηνεία πρώτου ρόλου με την Pilar JimŽnez κ.ά.

"Μήδεια" του Ευριπίδη όμως θα παρουσιάσει και η κυπριακή θεατρική ομάδα bUilt uP aRea σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Λάρκου, τοποθετώντας το μύθο σ' ένα στρατόπεδο υποδοχής μεταναστών, σε ένα μη τόπο έξω από το χρόνο, όπου η Μήδεια θα παλέψει για την αξιοπρέπειά της με κάθε τρόπο και κάθε κόστος. Πέντε νέοι δημιουργοί ξετυλίγουν το μύθο της ξένης, της γυναίκας που επαναστατεί ενάντια σε κάθε εξουσία και κόντρα σε κάθε λογική. Συμμετέχουν ο μουσικός Δημήτρης Σπύρου, η Βασιλική Κυπραίου, ο Αντρέας Τσέλεπος, ο Στέλιος Ιακωβίδης και ο σκηνοθέτης. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Μάγιας Αγγελή και η χορογραφία της Αλεξίας Νικολάου. Τέλος, το κυπριακό Θέατρο Αμφίκτιο που είδαμε και πριν από 2 χρόνια στο φεστιβάλ, παρουσιάζει την "ιδιότυπη" "Ελένη" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Το έργο είναι ατμοσφαιρικό και αμφιταλαντεύεται μεταξύ των ορίων της τραγωδίας και της κωμωδίας, με ποιητική διάθεση αλλά και μυστήριο. Ερμηνεύουν οι Κύνθια Παυλίδου, Χάρης Κκολός, Σκεύος Πολυκάρπου, Βασιλική Διαλυνά, Νάτια Χαραλάμπους και Μάνος Γαλανής. Τη μουσική υπογράφει ο Λουκάς Ερωτοκρίτου, τα σκηνικά/κοστούμια η Μαρίζα Παρτζίλη και την κίνηση η Νάταλι Αμμάν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης
Αντιγόνη του Σοφοκλή
Τρ 2 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Τετ 3 Ιουλ, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σία
 

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Σαμία του Μενάνδρου

Πεμ 4 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λ/σός
Παρ 5 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λ/σός
Τετ 10 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
 

Teatro Do Bolhão, Πορτογαλία
Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Τρ 9 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λ/σός
Τετ 10 Ιουλ, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σία
 

Θεατρική Ομάδα Δρόμος Με Δέντρα,
Ελλάδα
Βάκχες του Ευριπίδη

Τρ 16 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Τετ 17 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λ/σός
Πεμ 18 Ιουλ, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σία

 

Induoteatro, Ισπανία
Μήδεια (Φλαμέγκο) του Ευριπίδη
Τετ 24 Ιουλ,
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λ/σός
Πεμ 25 Ιουλ, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σία

 

Θεατρική Ομάδα Built-Up Area, Κύπρος
Μήδεια του Ευριπίδη

Σ 27 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λ/σός
Δ 29 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Τετ 31 Ιουλ, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σία

 

Αμφίκτιο Θέατρο, Κύπρος
Ελένη του Ευριπίδη

Δ 29 Ιουλ, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Λ/σία
Τρ 30 Ιουλ, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λ/σός
Τετ 31 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close