Θέατρο , News

Αναστολή εργασιών για το Θέατρο Ένα

Απολύσεις και αναστολή εργασιών για το «θέατρο ένα»

Δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοίνωση με την απόφαση του "θέατρο Ένα" να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού και αναστολη των εργασιών του την καλοκαιρινή περίοδο, μετά την δραστική μείωση της χορηγίας που ο ΘΟΚ, έφτασε μόλις στα χέρια μας. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η κατά πολύ μειωμένη χορηγία που ο ΘΟΚ -μέσω του σχεδίου Θυμέλη- αποφάσισε να παραχωρήσει φέτος στο «θέατρο ένα», οδηγεί σε απολύσεις προσωπικού για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά ο ΘΟΚ», όπως τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Αντρέας Χριστοδουλιδης.

Σημειώνεται ότι το «θέατρο ένα» επιχορηγείται για το 2019 με ποσό ύψους 120 χιλιάδων ευρώ. Το 2018 έλαβε 150 χιλιάδες ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με τα έτη 2015 και ’16, οπότε έλαβε ποσό ύψους 130 χιλιάδων ευρώ. Για τις αναγνώσεις θεατρικών έργων, το «θέατρο ένα» λαμβάνει επιχορήγηση ύψους 6.300 ευρώ.

Επιστολή προς ΘΟΚ
Με επιστολή του προς τον ΘΟΚ την οποία κοινοποίησε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι το «θέατρο ένα» λόγω «της εξευτελιστικής χορηγίας από τον ΘΟΚ, θα παραμείνει κλειστό για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως έξι μηνών τη θερινή περίοδο του 2019 γεγονός που θα στερήσει εισόδημα από άτομα τα οποία υποχρεωτικά θα μείνουν χωρίς δουλειά». Σημειώνει ταυτόχρονα ότι το «θέατρο ένα» για 31 χρόνια δεν σταμάτησε την λειτουργία του ούτε για μια ημέρα κι εκφράζει την ελπίδα ότι ο ΘΟΚ θα κατανοήσει ότι «η απόφαση για περιορισμό δραστηριοτήτων δεν είναι ευχάριστη και ότι οφείλεται ακριβώς στην δική σας συμπεριφορά έναντι του θεάτρου μας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί τον ΘΟΚ να επανεξετάσει το όλο θέμα της χορηγίας προς το «θέατρο ένα» αυξάνοντας τα ποσά για τις παραστάσεις του για το 2019 των οποίων οι δαπάνες είναι αυξημένες.

Ολόκληρη η επιστολή Α. Χριστοδουλίδη αναφέρει τα εξής:
«Αισθάνομαι την υποχρέωση αλλά και την ανάγκη να γράψω αυτή την επιστολή μετά την ανακοίνωση των χορηγιών που αποφασίσατε να παραχωρήσετε για το ελεύθερο θέατρο για το 2019, και ειδικότερα για το «θέατρο ένα».
Κατά κοινή και γενική ομολογία, το «θέατρο ένα» άλλαξε τα τελευταία 31 χρόνια την πορεία των θεατρικών πραγμάτων του τόπου, έφερε καινούριες τάσεις και ανέβασε έργα που άλλα θέατρα στο παρελθόν δεν ήξεραν καν ότι υπήρχαν. Όσον αφορά την ποιότητα των παραγωγών του μπορείτε να ρωτήσετε το θεατρόφιλο κοινό, μια και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ δεν έχουν ιδίαν άποψη.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι η Επιτροπή Βραβείων του ΘΟΚ πριν μερικά χρόνια, αναγνωρίζοντας την δουλειά μου με βράβευσε ως τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη προσφορά στο Κυπριακό θέατρο. Προκαλεί λοιπόν απορίες, ερωτηματικά αλλά και προβληματισμό η απόφαση σας για την χαμηλή, την χαμηλότερη από όλα υπόλοιπα θέατρα με μακρά ιστορία στην Κύπρο, χορηγία την οποία αποφασίσατε να παραχωρήσετε στο «θέατρο ένα» για το 2019. Έχετε καταστήσει, με την εν λόγω απόφαση σας, το «θέατρο ένα» το χαμηλότερα χορηγούμενο θέατρο από όλα τα παλαιότερα θεατρικά κλπ σχήματα.

Γνωρίζετε βέβαια ότι έχουμε απευθυνθεί στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ζητώντας όπως οι αποφάσεις για τις χορηγίες σταματήσουν να λαμβάνονται από τον ΘΟΚ λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων. Τονίζω ότι σε καμία άλλη χώρα διεθνώς, το κρατικό θέατρο ΔΕΝ αποφασίζει το διαμοιρασμό της κρατικής χορηγίας στα άλλα θέατρα μια κι αυτό παράγει επίσης το ίδιο έργο. Τη θέση το ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να αναληφθεί από άλλο φορέα ενστερνίστηκε και ο ΘΟΚ ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Παρόλο που δεν θέλουμε να το πιστέψουμε είναι φανερό ότι η απόφαση του Δ.Σ του ΘΟΚ για την χαμηλή χορηγία προς το «θέατρο ένα», ελήφθη χωρίς να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή η ποιότητα, η επάρκεια και το υψηλό επίπεδο από τους πραγματογνώμονες του «θέατρο ένα», ήταν είτε εκδικητική, είτε ελήφθη από ανθρώπους των οποίων η γνώση περί θεάτρου είναι ανύπαρκτη. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να διαπιστώσετε τα πιο πάνω είναι να ρίξετε απλώς μια ματιά στο ρεπερτόριο του «θέατρο ένα» για το 2019. Περί αυτού θα ήθελα να σας δώσω ένα παράδειγμα: Έχετε χορηγήσει το έργο «Οι όρνιθες του Αριστοφάνη» του Ανδρέα Κουκκίδη, που θα ανεβάσει άλλο θεατρικό σχήμα, με 40.000 ευρώ. Πρόκειται για μια κυπριακή ηθογραφία η οποία έχει ανεβασθεί τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον δύο φορές από άλλα θέατρα. Από την άλλη έχετε χορηγήσει το έργο «The play that goes wrong», το οποίο θα ανεβάσει το «θέατρο ένα» το 2019, με 20.000 ενώ είχαμε αιτηθεί το ποσόν των 40.000 ευρώ μια και στο έργο αυτό θα παίζουν έντεκα (11) ηθοποιοί, γεγονός που το καθιστά πολυδάπανο. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το πολυβραβευμένο διεθνώς «The play that goes wrong» παίζεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο με ασφυκτικά γεμάτες τις αίθουσες, θεωρείται δε η μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία των τελευταίων 20 χρόνων.

Αυτό και μόνο το παράδειγμα δικαιολογεί τα ερωτηματικά που δημιουργούνται σε σχέση με το σκεπτικό, την αξιοπιστία αλλά και τις γνώσεις των ατόμων που παίρνουν τις αποφάσεις για τις χορηγίες. Εγείρονται επίσης ερωτηματικά αναφορικά με την επίγνωση της ζημιάς που προκαλείται στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου από τέτοιες αποφάσεις.

Τέλος να σας αναφέρω ότι το θέατρο μας λόγω ακριβώς της εξευτελιστικής χορηγίας, θα παραμείνει κλειστό για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως έξη μηνών τη θερινή περίοδο του 2019 γεγονός που θα στερήσει εισόδημα από άτομα τα οποία υποχρεωτικά θα μείνουν χωρίς δουλειά, εδώ σημειώνω ότι το «θέατρο ένα» για 31 χρόνια δεν σταμάτησε την λειτουργία του ούτε για μια ημέρα. Ευελπιστώ ότι θα κατανοήσετε ότι η απόφαση για περιορισμό δραστηριοτήτων δεν είναι ευχάριστη και ότι οφείλεται ακριβώς στην δική σας συμπεριφορά έναντι του θεάτρου μας.

Ενόψει των πιο πάνω παρακαλώ όπως επανεξετάσετε το όλο θέμα της χορηγίας προς το «θέατρο ένα» αυξάνοντας τα ποσά για τις παραστάσεις «Δεσποινίς Τζούλη», «Του Κουτρούλη ο γάμος» και «Μυστήρια δολοφονία – The play that goes wrong» των οποίων οι δαπάνες είναι αυξημένες. Εν τω μεταξύ δεδομένου ότι οι κανονισμοί δεν αφήνουν άλλη επιλογή σας έχει σταλεί εμπρόθεσμα η επιστολή αποδοχής του σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ».

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close