Arts & Culture , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Q&A: Γιώργος Παπαγεωργίου

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της "Σαμίας" του Μενάνδρου, η οποία εκπροσωπεί τον ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, ο Διευθυντής του οργανισμού Γιώργος Παπαγεωργίου κάνει αποτίμηση της μέχρι τώρα παρουσίας του στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και αποκαλύπτει τα επόμενά του θεατρικά σχέδια!

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου 2013

Επιστροφή στην Επίδαυρο μετά από τέσσερα χρόνια, πώς αισθάνεστε;
Σπουδαία... για πολλούς λόγους. Αρχικά γιατί επανέρχεται ο ΘΟΚ στην Επίδαυρο αλλά και γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε μια ιστορική παράσταση και να συστήσουμε στους νεότερους Έλληνες θεατρόφιλους τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου που δεν γνώρισαν. Οφείλω να ομολογήσω ότι οι πολιτιστικοί συντάκτες στην Ελλάδα, ενθουσιάστηκαν με την επαναφορά της "Σαμίας" με τη συγκεκριμένη ομάδα δημιουργών.
Στην Κύπρο η δυσαρέσκεια κάποιων από την προοπτική της επανάληψης, ήταν φανερή. Πώς το σχολιάζετε;
Στην Κύπρο επικράτησε μια μιζέρια σε σχέση με τη συγκεκριμένη επανάληψη και κάποιοι είπαν "μα δεν έχουμε τίποτε καλύτερο;". Σαφώς και το κυπριακό θέατρο διαθέτει νέους δημιουργούς που μπορούν να κάνουν καλό θέατρο, αντάξιο ενός φεστιβάλ. Αλλά, σε δύσκολες εποχές όπως είναι αυτές που διανύουμε, όπου τόσο ο ΘΟΚ όσο και το Φεστιβάλ Επιδαύρου αποζητούν έσοδα, και έχοντας καταφέρει να πετύχουμε μια συμφωνία με το Φεστιβάλ Επιδαύρου παίρνοντας ένα σημαντικό ποσοστό επί των εισπράξεων, είναι σημαντικό για εμάς να δώσουμε το "παρών" μας με μια δυνατή καλλιτεχνικά πρόταση.

Είναι η πρώτη φορά που ως Διευθυντής του ΘΟΚ πηγαίνετε στην Επίδαυρο για να παρουσιάσετε μια παράσταση. Αισθάνεστε άγχος;
Καθόλου, δεδομένης της "δύναμης" της "Σαμίας", της εξαίρετης δουλειάς όλων των συντελεστών και του θιάσου, αλλά και της πολλής δουλειάς που γίνεται για την προβολή της παράστασης στην Ελλάδα.

Ενάμισι χρόνο στο τιμόνι του ΘΟΚ. Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία του;
Αρκετά. Τα μεγάλα βήματα προς τα μπρος που χρωστάμε στον Κύπριο φορολογούμενο, στην ουσία είναι πολλά μικρά βήματα και μπορώ να πω ότι κάναμε πολλά τέτοια μικρά βήματα.
Ποια θεωρείτε πως ήταν αυτά τα βήματα;
Αποφύγαμε της "κακοτοπιές" καλλιτεχνικά και προσφέραμε στο κοινό μας πολλές επιλογές. Φροντίσαμε ώστε το κοινό μας να ενημερώνεται για το εύρος των δραστηριοτήτων μας. Καθιερώσαμε παραστάσεις με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους, κτίσαμε σχέσεις με εταιρικούς χορηγούς και μειώσαμε τα αχρείαστα έξοδα. Να σημειώσω και την προσπάθεια που κατέβαλε το σύνολο του προσωπικού στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου Θεάτρου.
Πριν από ενάμισι χρόνο, μου είχατε πει πως ένας από τους στόχους σας ήταν να φέρετε νέο κόσμο στο θέατρο. Αυτό το πετύχατε;
Το πετύχαμε μερικώς και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Ο νέος κόσμος αφορά και τους θεατές και τους συντελεστές των παραγωγών μας. Φέτος είχαμε αρκετούς ηθοποιούς, σκηνογράφους, σκηνοθέτες και λοιπούς συντελεστές που συνεργάζονταν με τον ΘΟΚ για πρώτη φορά. Τη χρονιά που έρχεται προγραμματίζουμε να ανεβάσουμε έργα νέων Κυπρίων συγγραφέων, και συνεχίζουμε το "πάντρεμα" καταξιωμένων και νέων δημιουργών, που σίγουρα περιλαμβάνουν και νέους Κύπριους σκηνοθέτες. Σε ό,τι αφορά στους θεατές, είδαμε νέους θεατές, αλλά στοχεύουμε σε ακόμα περισσότερους.
H οικονομική κρίση σάς πέτυχε στο μέσο μιας δημιουργικής σεζόν. Αυτό πώς σας επηρέασε;
Προσωρινά, μειώθηκαν λίγο οι εισπράξεις μας στις παραστάσεις για ενηλίκους. Όσον αφορά στον προγραμματισμό μας, δεν επηρεάστηκε σημαντικά, καθώς ήδη από τα μέσα του 2012, που κάναμε τον προγραμματισμό για το 2013, θεωρήσαμε ότι το 2013 θα ήταν μια άσχημη χρονιά και δράσαμε ανάλογα. Κάναμε εξοικονομήσεις, αλλά και ανακύκλωση υλικών. Επαναχρησιμοποιήσαμε ξυλεία και πουλήσαμε σίδερα από παλιά σκηνικά. Εκείνο που μας στενοχώρησε και ψάχνουμε τρόπους να ρυθμίσουμε, είναι ο αντίκτυπος στα παιδιά, μια και πολλά σχολεία ακύρωσαν τους τελευταίους μήνες μαθητικές παραστάσεις.
Σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό του ΘΟΚ για τη νέα σεζόν, αυτός θα επηρεαστεί;
Όχι ιδιαίτερα, λόγω του νοικοκυρεμένου προγραμματισμού. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων παραγωγών θα είναι οριακά μικρότερος σε σχέση με φέτος, ενώ θα υπάρχει πάλι και το στοιχείο της αναβίωσης επιτυχημένων παραγωγών.

Η θεματολογία του ρεπερτορίου έχει καθοριστεί;
Σαφέστατα. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε στις καινούργιες μας παραγωγές θεματολογικά, είναι από τη μια να διασκεδάσουμε το κοινό μας, και συγχρόνως να το προβληματίσουμε ελαφρώς σε σχέση με τα θέματα τού σήμερα. Μια από τις παραγωγές της επόμενης σεζόν είναι το "Μια ζωή την έχουμε", διασκευή της παλιάς κινηματογραφικής ταινίας σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Επιπλέον στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να πάρουμε το θέατρο παντού, με παραγωγές που θα μεταφέρονται εύκολα, θα ανεβάσουμε το έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δυο", σε σκηνοθεσία και μουσική Κώστα Γάκη.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close