Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2019
Μία νέα αλυσίδα φαγητού προσγειώθηκε πρόσφατα στην Κύπρο ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην Έγκωμη. Πρόκειται για ένα θεσσαλονικιώτικο μαγαζί με ιστορία 70 χρόνων που τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και εκτός. Σήμερα ο Σαββίκος, ένα μαγαζί που φημίζεται για το σουβλάκι και το κεμπάπ του διαθέτει πέντε καταστήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ένα στη Λευκωσία. Η ιστορία του παππού Σαββίκου μας ταξιδεύει πίσω στο 1947 όταν τριγύριζε στους δρόμους της πόλης με το πλανόδιο καρότσι του και πουλούσε τα πιο νόστιμα σουβλάκια.
Έτσι, εδώ και πολλές δεκαετίες, η παραδοσιακή αυθεντική γεύση έχει την υπογραφή Σαββίκος για την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα άνετο και μοντέρνο χώρο, με τραπεζάκια μέσα και έξω που φέρνει μία νέα πρόταση για casual dining στην ευρύτερη περιοχή της Έγκωμης. Εμείς βρεθήκαμε εκεί και διερευνήσαμε το μενού αλλά και τις φημισμένες γεύσεις του Σαββίκου.
Εκείνο που μας άρεσε ιδιαίτερα είναι το κλασικό σουβλάκι Σαββίκος (€1.80 ανά τεμάχιο) αλλά και το γιαουρτλού σε αραβική πίτα σε ορθογώνιο (€3.70) με σως Σαββίκος με βάση το γιαούρτι και τηγανητές πατάτες. Το μενού σου προσφέρει πολλές επιλογές και ακολουθεί την λογική άλλων γνωστών φαγάδικων που δοκίμασες στην Ελλάδα. Ο Σαββίκος όμως ακολουθεί δικές του συνταγές μισού και πλέον αιώνα όπως για παράδειγμα της πίτας του που είναι δικής του παρασκευής. Ιδιαίτερο πιάτο είναι το Μαρακές (€3.80) με μπούτι κοτόπουλο με μπαχαρικά ανατολής ψημέναο στα κάρβουνα το οποίο σερβίρεται σε αραβική πίτα με λάχανο, καρότο, μαγιονέζα, σταφίδες, σώς μελάσας και τηγανητές πατάτες. Ο Σαββίκος πέραν των κεμπάπ και των ειδών σχάρας φτιάχνει οικονομικά μπέργκερ, σαλάτες όπως την Σαββίκος (€6.50 κανονική, €4.90 ατομική) που δοκιμάσαμε, κοτομπουκιές, γύρο και σάντουιτς. Ένα νέο στέκι στην Λευκωσία για νόστιμο φαγητό στα γρήγορα, με γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα αλλά και υπηρεσίες take away και delivery για νόστιμο φαγητό στο σπίτι.
Σχετικά

Ο διάσημος Ιταλός σεφ και κριτής του MasterChef Italia, Giorgio Locatelli, έρχεται Κύπρο για τη γιορτή της Λευκής Τρούφας
Μαζί του και ο προμηθευτής τρούφας του σεφ, Carlo Caporicci, που θα μοιραστεί τα μυστικά αυτού του πολύτιμου συστατικού

25 χρόνια «Κυρά Γιωργένα»: Μια ιστορία γεμάτη αυθεντικές γεύσεις και διασκέδαση
Η αγαπημένη ταβέρνα της Λάρνακας γιορτάζει ένα τέταρτο του αιώνα με αυθεντικές συνταγές, φιλοξενία και στιγμές που έγιναν αναμνήσεις

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεις τραπέζι στους 7 Λινούς
Πήγαμε, δοκιμάσαμε και μεταφέρουμε εικόνες, γεύσεις κι εντυπώσεις από ένα χώρο που έχει καταφέρει να γίνει το πιο πολυσυζητημένο τραπέζι της επαρχίας Λεμεσου

25 στάσεις για καλό φαγητό με θέα το βουνό
Αυθεντικοί μεζέδες, ζεστή φιλοξενία και τοπικές νοστιμιές αναδεικνύουν τις ορεινές γωνιές του νησιού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καψής, ο άνθρωπος πίσω από τη «Στοά του Δημήτρη»
Η Λευκωσία αποχαιρετά έναν άνθρωπο που σφράγισε με το έργο του την τοπική γαστρονομική ιστορία

Οι πιο λαμπερές νέες αφίξεις στη γαστρονομική σκηνή της Κύπρου
Fine dining εμπειρίες, casual concepts, αυθεντικές κουζίνες και δυνατά ονόματα αλλάζουν το γαστρονομικό τοπίο του νησιού.

Η Νεφέλη, η Ελισάβετ, η Αθηνά και η Στέφανη έφτιαξαν ένα πολύ χαριτωμένο καφέ-ζαχαροπλαστείο μέσα στη φύση
O ιδανικός προορισμός για καφέ, γλυκό, αλμυρό ή ένα χαλαρό απόγευμα μέσα στη φύση

Πρώτες εικόνες από το Khora, το ολοκαίνουριο εστιατόριο της Λευκωσίας
Πότε αναμένεται το opening της νέας άφιξης

Cyprus Wine Expo - Oenognosia 2025: Η μεγάλη γιορτή του κρασιού έρχεται στη Λευκωσία
100+ οινοποιεία από Κύπρο, Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν εκατοντάδες ετικέτες κρασιού και θα ταξιδέψουν τις αισθήσεις μας

Όλοι μιλούν γι’ αυτό: Η νέα άφιξη του νησιού, με υπογραφή σεφ Andrew Tzo
Πρώτες εικόνες από τη νέα, πολυαναμενόμενη άφιξη της Λεμεσού, που μόλις άνοιξε τις πόρτες της

Η Chocolate Week επιστρέφει στο Colors Café
Η τέχνη της σοκολάτας επιστρέφει με νέες δημιουργίες και γεύσεις

Η Λευκωσία απολαμβάνει τα διάσημα γλυκά σε σχήμα φρούτων στο νέο ζαχαροπλαστείο της πόλης
Μοιάζουν με φρούτα… αλλά δεν είναι! Kι όμως έγιναν viral!