Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου 2019
Την έκθεση «Πενταδάκτυλος: Contemporaries» εγκαινίασε η Λεβέντειος Πινακοθήκη, μέσα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της, την Πέμπτη 28 Μαρτίου στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων, στην παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, βίντεο και φωτογραφίες, προσφέροντας στον επισκέπτη ευκαιρία για μια νέα θέαση και νέα ερμηνεία αλλά και αναζήτηση στο θέμα Πενταδάκτυλος.
Τα επιλεγμένα έργα θέτουν τόσο τον δημιουργό́ όσο και τον επισκέπτη στην αναπόσπαστη από́ τη λήθη εγρήγορση, απαραίτητη προϋπόθεση στο άνοιγμα του ερωτήματος: «Γιατί, μιλώντας για τον Πενταδάκτυλο, γίνεται πλέον λόγος για θεώρηση μιας αλήθειας που απαξιώθηκε και όχι για οροσειρά που χρήζει απεικόνισης;» Με αυτά τα λόγια ο κος Δρ. Σάββας Χριστοδουλίδης, Εικαστικός, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick, που είχε την ιδέα και την επιμέλεια της έκθεσης, προλογίζει τον στοχασμό γύρω από τον Πενταδάκτυλο, για να καταλήξει πως η οροσειρά αποτελεί τη βόρεια κυρίαρχη θέα της Λευκωσίας. Καλεί την πόλη να απλωθεί μέχρι τις παρυφές της, ενώ συνάμα τιθασεύει την προσπέλασή της. Παρεμπόδιση, φραγμός, αλλά κυρίως απόκρημνο φόντο (fundus deruptus), ο Πενταδάκτυλος προβάλλεται σήμερα ως άρση ενός επέκεινα.
Στον χαιρετισμό του ο Αναστάσιος Π. Λεβέντης, Προέδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη τόνισε πως η έκθεση αυτή προτείνει μια νέα θεώρηση του Πενταδακτύλου μέσα από́ τον φακό́ της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, με την υπόσχεση να συνεισφέρει ουσιαστικά στον διάλογο που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ρόλο του ως ζωντανό μέρος του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Κύπρου. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, καθώς και στην κοινή τους απόφαση να συμπορευθούν για την προώθηση του πολιτισμού́ και την ενδυνάμωση πολιτιστικών συνεργείων στο νησί.
Ο συλλέκτης Χάρης Δαυίδ τόνισε τη σημασία και τη δυναμική που προσφέρει η σύγχρονη εικαστική δημιουργία και ανέφερε χαρακτηριστικά «το Μουσείο οφείλει να είναι ένας χώρος διαλόγου και ένας χώρος που προσκαλεί τον επισκέπτη να βρει νέους τρόπους να προσεγγίσει το καινούργιο που μας εκπαιδεύει στην ανοχή προς τη διαφορετικότητα.

Με τη σειρά της η κα Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, στάθηκε στη σημασία της εν λόγω έκθεσης, που ενέχει και επετειακό́ χαρακτήρα, να αφιερωθεί στη σύγχρονη εικαστική́ δημιουργία – του τόπου μας κατά κύριο λόγο, αλλά και του ευρύτερου ελληνικού χώρου στη συνέχεια. Ακολούθως ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν με υπέρμετρο ζήλο για την πραγματοποίησή της και έκλεισε με έναν στίχο από́ το ποίημα της Κλαίρης Αγγελίδου: «Ο Πενταδάκτυλος αλλάζει φορεσιές, όχι καρδιά»...
Η έκθεση με διάρκεια από τις 29 Μαρτίου μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2019, σηματοδοτεί την πέμπτη επέτειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης προσφέροντας ταυτόχρονα την ευκαιρία για τη διοργάνωση μιας παράλληλης έκθεσης με την ιδία θεματική́ στο Λεβέντειο Δημοτικό́ Μουσείο που επίσης γιορτάζει τα 30χρονά του, με τίτλο: Πενταδάκτυλος - Impressions, η οποία θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 9 Μαΐου μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου.
Σχετικά
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες
Rouan Gallery: Παρουσιάζει ομαδική έκθεση επτά σύγχρονων καλλιτεχνών
Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια πολυδιάστατη εμπειρία, όπου η ζωγραφική, η υφή, το χρώμα και η προσωπική αφήγηση κάθε καλλιτέχνη συνυφαίνονται σε έναν ενιαίο, αλλά πολυφωνικό διάλογο
Παρουσιάζεται στο Παραλίμνι η έκθεση φωτογραφίας "Υφές Παραλιμνίτικες"
Το έργο Υφές Παραλιμνίτικες αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ενδυμάτων που διασώζονται στο Παραλίμνι
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών
The Objects are Watching: H νέα ατομική έκθεση της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Κλερ Μπερνέτ
Η πρακτική της εστιάζει σε ζητήματα μετακίνησης, υλικότητας και πολιτισμικής ανταλλαγής