10 May 2019
Προσεχώς , Θέατρο

"Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν" ταξιδεύουν ξανά από την Αθήνα στην Κύπρο

Ο θεατρικός μονόλογος με την Χριστίνα Αλεξανιάν έρχεται ξανά στην Κύπρο για μία μόνο παράσταση στη Λάρνακα

Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2019

Η παράσταση με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν, όπου καταγράφει τα γεγονότα όπως τα βίωσε η ίδια ως αυτόπτης μάρτυρας.

Η παράσταση έχει ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας θεματολογία, που αγγίζει όλους όσους έχουν ακούσει από διηγήσεις οικείων ή έχουν βιώσει οι ίδιοι τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες ή έχουν υπάρξει θύματα γενοκτονίας (Αρμένιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες). Πρόκειται για μια παράσταση διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

1915. Γενοκτονία των Αρμενίων. Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία. Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της. Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη... Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά. Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, βλέπουμε τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Όπως τα έζησε η ίδια… Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί.
Όπως τα έγραψε αργότερα στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της.
Με τον φόβο και τον θάνατο...
Με τα γέλια και τις χαρές...
Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.

«Έκανα κρυφά-κρυφά τον σταυρό μου. “Παναγιά μου, σε τι φταίξαμε; Σώσον Κύριε τον λαό σου” έλεγα από μέσα μου. Όσοι ήμασταν στις άμαξες, νιώθαμε άσχημα γι’ αυτούς που περπατούσαν, γιατί δεν αντέχανε απ’ τις καμιτσιές κι έπεφταν στα χαντάκια. Αν ήταν δυνατόν να αναφτούν καντήλια για όσους πέθαναν στο δρόμο, θα είχε φωτίσει η νύχτα και θα ’χε γίνει μέρα».

Ο Σύνδεσμος Φίλων Αγίας Σκέπης, Λάρνακας την Παρασκευή 10 Μαΐου και ώρα 8.30, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας παρουσιάζει την παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», μία παράσταση που έχουν χειροκροτήσει μέχρι σήμερα πάνω από 14.000 θεατές σε Ελλάδα και Κύπρο. H παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του αντιπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές  Μαχτεσιάν.

Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν αποτελούν μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν (εκδ. Πλέθρον).
Η παράσταση έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, τόσο για τη διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, όσο και για την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν ως Ανζέλ Κουρτιάν.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Συλλούρης και ο αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν προσκάλεσαν την παράσταση η οποία και παρουσιάστηκε στη Λευκωσία στις 13 Νοεμβρίου του 2018. Ταυτόχρονα έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του Théâtre Municipal Berthelot στο Montreuil του Παρισιού, για να παρουσιαστεί ανήμερα της επετείου για την Γενοκτονία των Αρμενίων στις 24.04.2019, αλλά και του Auditorium Niedermeyer στο Issy Les Moulinaux του Παρισιού στις 25.04.2019.

Tιμή Εισόδου 20 Ευρώ. Τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στη Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία:
Χριστίνα Αλεξανιάν
Τραγούδι: Μαρία Σπυριδωνίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Καρασαββίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη
Μοδίστρα: Πέννυ Τσομπανάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλογερής
Trailer: Κώστας Κουφιόπουλος
Γραφίστας: Γεράσιμος Αμπάτης
Στην ηχογραφημένη μουσική της παράστασης συμμετέχει:
Πολίτικο λαούτο – Μπαγλαμάς: Κώστας Γεδίκης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης

Παρασκευή 10 Μαΐου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30. Εισιτήρια: tickethour.com 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close