Το καλοκαίρι αναμένονται μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις

Οι αναμονές υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι σε συνολικά 19,1 εκατομμύρια λεπτά

Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2019

Η απροθυμία των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών να επενδύσουν επαρκώς στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις πτήσεις που θα επιδεινωθούν φέτος το καλοκαίρι, όπως είπε ένας ανώτερος υπάλληλος της βιομηχανίας.

Ο Jeff Poole, γενικός διευθυντής της Canso, ο οποίος εκπροσωπεί τους διαχειριστές εναέριας κυκλοφορίας παγκοσμίως, δήλωσε: "Οι αεροπορικές εταιρείες δεν επιθυμούν να ακούσουν αυτό το μήνυμα - η έλλειψη επενδύσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρυθμιστικό πλαίσιο τα τελευταία χρόνια, για τη διατήρηση του κόστους και τη μη επένδυση για το μέλλον."

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρυθμίζει πόσα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μπορούν να χρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες απαιτούσαν την επικέντρωση σε «κόστος, κόστος, κόστος», δήλωσε ο κ. Poole, «αλλά τώρα το μήνυμα από τις αεροπορικές εταιρείες είναι« ικανότητα, ικανότητα, ικανότητα ». Πρόσθεσε επίσης, ότι ολόκληρη η βιομηχανία έπρεπε να συνεργαστεί για την επίλυση προβλημάτων ATC.

Οι καθυστερήσεις στην πτήση στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι σε συνολικά 19,1 εκατ. λεπτά, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν πέτυχαν τους στόχους απόδοσης της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol, ο οποίος συντονίζει τους εθνικούς οργανισμούς διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας. 

Η μέση καθυστέρηση ανά πτήση ήταν 1,73 λεπτά το 2018 έναντι στόχων επιδόσεων της ΕΕ για μισό λεπτό.

Το καλοκαίρι του 2019 θα είναι τουλάχιστον τόσο κακό όσο και πέρυσι, πρόσθεσε ο κ. Poole, παρά τις πρόσφατες επενδύσεις: «Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος αλλά δεν πιστεύω ότι μπορώ να είμαι. . . Θα είναι ένα σκληρό μήνυμα αυτό το καλοκαίρι για να πούμε στους ανθρώπους: «Ναι, γνωρίζουμε ότι είναι τόσο κακό όσο πέρυσι, αλλά κοιτάξτε το τεράστιο έργο που έχουμε κάνει».

Ο κ. Poole επεσήμανε δύο λόγους για τους οποίους το σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας δεν είχε σημειώσει πρόοδο: οι καθυστερήσεις και οι διαταραχές που προκάλεσαν οι απεργίες, η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη ικανοτήτων, καθώς και ένα "κατακερματισμένο" εθνικό σύστημα, όπου οι χώρες ελέγχουν τον δικό τους εναέριο χώρο αντί να το συγκεντρώνουν για έναν πανευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Αυτό παρεμπόδισε την πλήρη ανάπτυξη μιας από τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε προβλήματα ATC, την πρωτοβουλία για τον ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό - ένα πρωτότυπο έργο διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας που αποσκοπεί στην αύξηση της ικανότητας και τη μείωση των διαταραχών, οι οποίες είναι στόχοι που υποστηρίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες.

"Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό", δήλωσε ο κ. Poole.

Ωστόσο, όπως είπε τα προβλήματα της Ευρώπης ήταν αποτέλεσμα της επιτυχίας του: "Πολλές βιομηχανίες θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουμε μέσα από αυτή την ανάπτυξη." 

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των πτήσεων στην Ευρώπη έφθασε τα 11 εκατομμύρια πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα, επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψήφισε να αλλάξει τον στόχο απόδοσης 2020-21 για καθυστερήσεις πτήσεων, αυξάνοντάς τον από 0,5 λεπτά μέσης καθυστέρησης στην πτήση ανά πτήση σε 0,9 λεπτά. Ενώ αυτό δεν θα αλλάξει τον συνολικό αριθμό των καθυστερημένων λεπτών, ωστόσο θα διευκολύνει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να επιτύχουν τον στόχο.

Ο Montserrat Barriga, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών Περιφερειών, δήλωσε ότι ο νέος στόχος όχι μόνο δεν θα παροτρύνει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους αλλά θα "ανταμείψει όσους έχουν κακή απόδοση".

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close