Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2019
Το Βιβλιοτρόπιο προσκαλεί τον τραγουδοποιό Φοίβο Δεληβοριά και τον συγγραφέα Σωφρόνη Σωφρονίου σε μια κουβέντα για τις αλληλεπιδράσεις της λογοτεχνίας και της μουσικής και την πολύπλευρη απήχησή τους στον σύγχρονο κόσμο. Οι δύο δημιουργοί ρίχνουν κλέφτες ματιές στον κινηματογράφο, με τον οποίο είναι παθιασμένοι. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Ελένη Ξένου.
Η λογοτεχνία βρίσκεται σε μια συνεχή διάδραση με άλλες μορφές τέχνης. Η μουσική έχει αποτελέσει αναμφίβολα πηγή έμπνευσης για πολλά λογοτεχνικά έργα. Αλλά και αντίστροφα, η λογοτεχνία έχει δώσει το ερέθισμα για καλλιτεχνική δημιουργία σε πολλούς συνθέτες ή τραγουδοποιούς. Ο λογοτέχνης επιδιώκει συχνά να προσδώσει με λέξεις στο γραπτό του την αρμονία και τον ρυθμό ενός μουσικού κομματιού, ενώ ο μουσικός, μέσα από τον στίχο να δημιουργήσει νέους τρόπους ποιητικής έκφρασης, ανανεώνοντας την τέχνη του.
Ο Φοίβος Δεληβοριάς γεννήθηκε στην Καλλιθέα της Αθήνας το 1973. Έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Ορφέα Περίδη. Το 1989 πηγαίνει τραγούδια του στον Μάνο Χατζιδάκι, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει από τον «Σείριο» ο πρώτος προσωπικός του δίσκος “Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ”. Από τότε έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει μία σειρά δίσκων που τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς, με έντονα προσωπικό ύφος, ιδιαίτερη, εξομολογητική στιχουργική και διαρκώς ανανεώσιμο ήχο. Χτίζοντας μια τραγουδοποιητική γλώσσα εντελώς δική του, τραγουδώντας την καθημερινότητα με άμεσο και ποιητικό τρόπο, καταγράφει την πορεία και την ιστορία της γενιάς του, δημιουργώντας διαχρονικές ιστορίες που μας αφορούν όλους. Είναι επίσης υπεύθυνος για μία σειρά πρωτότυπων και πολύ επιτυχημένων live παραστάσεων και συναυλιών μέσα στα χρόνια, σε κάποιες από τις οποίες συνεργάστηκε με σημαντικούς δημιουργούς από διάφορες περιοχές της Τέχνης.
Ο Σωφρόνης Σωφρονίου γεννήθηκε στο Παλαιχώρι της Κύπρου. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Κύπρο και Νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο του βιβλίο, "Οι πρωτόπλαστοι" (Το Ροδακιό, 2015), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου και με το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου "Μένης Κουμανταρέας" της Εταιρείας Συγγραφέων (2016). Το δεύτερο μυθιστόρημά του, "Αργός σίδηρος" (Αντίποδες), εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
Διάρκεια: 90’
Θέατρο Ριάλτο, Δευτέρα 6 Μαϊου, ώρα 20:30
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45
E-ticket: www.rialto.com.cy
Απαραίτητα δελτία ελεύθερης εισόδου
-
Θέατρο Ριάλτο
06 Μαΐου 2019
Σχετικά
Πρωτοχρονιά στο DownTown Live με Γιάννη Μαργάρη, Κατερίνα Λαζαρίδου και Alejjos
Μια μουσική βραδιά με τρεις καλλιτέχνες και ένα stage γεμάτο ενέργεια για το πρώτο βράδυ της χρονιάς
Ο Pandelis Diamantides στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Πρόκειται για μια οπτικοακουστική παράσταση σε δύο θεματικές ενότητες, που προσφέρει μια ολιστική, μυσταγωγική εμπειρία
«Η Eurovision είναι για όλους, όποιες κι αν είναι οι απόψεις σας», λέει ο επικεφαλής του διαγωνισμού μετά τις αποχωρήσεις
Το μήνυμα του Martin Green μετά το μποϊκοτάζ χωρών εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ
Το Nemo επιστρέφει το βραβείο του στην EBU ως ένδειξη διαμαρτυρίας!
Ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει το βραβείο που κέρδισε το 2024 διαμαρτυρόμενο για τη συμμετοχή του Ισραήλ
«Have Yourself a Very Big Band Christmas»: Μία γιορτινή μουσική παράσταση από το Θέατρο Ριάλτο
Η 16μελής μπάντα ανεβάζει στη σκηνή μια ζωντανή χριστουγεννιάτικη συναυλία
Η ρεμπέτισσα Μαριώ κατεβαίνει στο Μεζοστρατί!
Μια νύχτα γεμάτη ρεμπέτικο, λαϊκό και μεράκι… όπως παλιά
Eurovision 2026: Αποχωρεί και η Ισλανδία λόγω Ισραήλ
Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβενία, Ιρλανδία και Ισλανδία είναι οι χώρες που έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τον διαγωνισμό τραγουδιού λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ
Andre Rieu’s 2025 Christmas Concert στο Ριάλτο και φέτος
Αυτή την εορταστική περίοδο, η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη του Θέατρου Ριάλτο
Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο OPUS Venue με Ελευθερία Ελευθερίου και Νικόλα Ντιμά
Υποδεχόμαστε το 2026 με live εμφάνιση και γιορτινή διάθεση
H Άννα Βίσση σταματάει τις εμφανίσεις στα νυχτερινά κέντρα
Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της;
Eurovision - ελληνικός τελικός: Πότε ανακοινώνονται τα υποψήφια τραγούδια - Πρόσωπο «έκπληξη» στην παρουσίαση
Νέες πληροφορίες για την προετοιμασία των ημιτελικών και την ανάδειξη του καλλιτέχνη ή του μουσικού σχήματος που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα