29-22 May 2019
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

"Οι Όρνιθες τ' Αριστοφάνη" έρχονται στο Θέατρο Ανεμώνα

Η δημοφιλής ηθογραφική σατιρική κωμωδία του Αντρέα Κουκίδη σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος

Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαΐου 2019

Η δημοφιλής ηθογραφική σατιρική κωμωδία του Αντρέα Κουκίδη "Οι όρνιθες τ' Αριστοφάνη" είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του θεάτρου Ανεμώνα και θα κάνει πρεμιέρα στην έδρα του Θεάτρου στα Λατσιά την Παρασκευή 10 Μαίου. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Μαρίνου Ξενοφώντος όπως και τα τρία προηγούμενα έργα του συμπατριώτη μας κωμωδιογράφου που ανέβηκαν στο θέατρο Ανεμώνα ("τα φακελάκια του γάμου", "ο αστυνομικός φκιολάρης", "Αμπελοπούλλειον μέγαρον πολιτισμού") Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Σόσε Εσκιτζιάν και τον φωτιστικό σχεδιασμό υπογράφει ο Βασίλης Πετεινάρης.

ΥΠΟΘΕΣΗ: 
Ο Αριστοφάνης είναι ένας χωρικός "ρουσφετολόγος" που εκτρέφει όρνιθες στην αυλή του και τις δωρίζει σε διάφορους πολιτικούς, κυβερνητικούς και οικονομικους παράγοντες για να του κάνουν ρουσφέτια για χάρη των συγχωριανών του..το κάνει από καθαρή ματαιοδοξία και δεν είναι οικονομικά ή άλλα τα κίνητρα και ωφέλη του! ως ένα στοιχείο μεγαλομανίας η ανάγκη του να φαίνεται στους συγχωριανούς του σαν κάτι ξεχωριστό, ένας άνθρωπος με υψηλές γνωριμίες και χρήσιμες διασυνδέσεις! Οι όρνιθες του όμως με την δυσοσμία τους εδώ και καιρό ενοχλούν τον γείτονα του Ηρακλή, που πασχίζει με τα φτωχά μέσα που διαθέτει να τον υποχρεώσει να τις απομακρύνει από τη γειτονιά. Αφού έχει εξαντλήσει κάθε όριο μέσα από τον διάλογο, ο Ηρακλής αναγκάζεται να προχωρήσει σε καταγγελία αλλά ο πονηρός και πεισματάρης Αριστοφάνης έχει στο μεταξύ καταφέρει να δωροδοκήσει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του αστυνομικού σώματος με τις πιο καλοταισμένες όρνιθες του κερδίζοντας την ανοχή τους! Στις διαφορές και τους καυγάδες τους εμπλέκονται φυσικά και οι οικογένειες τους, μέχρι που τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο γιος του "φημισμένου και γραμματισμένου Αριστοφάνη..με το νάμι" έρχεται πολύ κοντά με την κόρη του "φτωχού,αγράμματου και.. χωριάτη" γείτονα του..

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Παντελής Κλείτου
Γιάννα Λευκάτη
Χριστόφορος Χριστοφόρου
Νικόλας Πέτρου 
Μαρία Πέτρου 
Ντόρα Μακρυγιάννη 
Γιώργος Σοφοκλέους
Συμμετέχει: Χριστάκης Αναστασίου
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ: Ιωάννα Σιαφκάλη

"ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΣ Τ' ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ" ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΑΙΓΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΑΝΤΡΕΑ ΚΟΥΚΙΔΗ. Πρόκειται για έξυπνη ηθογραφική σάτιρα που προσφέρει αφ' ενός το γέλιο στο θεατή, περνάει αφ' ετέρου μηνύματα και προβληματισμό μέσα από το προσωπικό ύφος γραφής του Κουκίδη που το χαρακτηρίζει μια περίτεχνη και καλά στημένη αφέλεια. Σκιαγραφεί και σατιρίζει κύρια το χρόνιο φαινόμενο του ρουσφετιού στην Κύπρο που αποτελεί γάγγραινα για τον κοινωνικό κορμό και αναπόσπαστο κομμάτι μιας κουλτούρας δεκαετιών με τα συμπτώματα και τις παθογένειες του πελατειακού συστήματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να μήν επιτρέπουν την επιβολή αξιοκρατίας.
Στη γκρίζα και ανέλπιδη σημερινή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιών γενικότερα, τα κυπριακά ηθογραφικά σατιρικά έργα με την ντοπιολαλιά, τον σκηνικό διάκοσμο της παραδοσιακής αυλής, τους γνώριμους τυποχαρακτήρες και τις τόσο οικείες καταστάσεις, τα έργα αυτά με την καθαρότητα και αφέλεια τους, έχουν ευεγερτική αξία..

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρίνος Ξενοφώντος 
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΣόσεΕσκιτζιάν 
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Βασίλης Πετεινάρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρίνος Ξενοφώντος
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Martin Mason
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Άννη Βασιλείου
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ: Ξάνθος Χρίστου
ΓΡΑΦΙΚΑ: Θεοδώρα Πέτρου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παντελής Χατζημηνάς
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Γιώτα Τσιολάκκη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Λευκωσία: Θέατρο ΑΝΕΜΩΝΑ, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:30 
Λεμεσός: Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Δευτέρα 20/5, Τρίτη 21/5, Τετάρτη 22/5 στις 20:30
Πάφος: Μαρκίδειο θέατρο, Τετάρτη 29/5, Πέμπτη 30/5 στις 20:30

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 70007721

20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close