Θέατρο , News

Πήγα/Είδα: "Ο Φάρος" από το Θέατρο Αθηνών σε σκηνοθεσία Κ. Μαρκουλάκη

Ο ΘΟΚ φιλοξένησε την παράσταση "Ο Φάρος" του Θεάτρου Αθηνών σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2019

Το ιρλανδικό θεατρικό έργο ‘Ο Φάρος’ του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, μία από τις πιο εμπορικές παραστάσεις της Αθήνας, βρέθηκε για περιοδεία στην Κύπρο.

Το έργο διαδραματίζεται παραμονή Χριστουγέννων κάπου στην Ιρλανδία, όπου ο πρόσφατα τυφλωθείς Ρίτσαρντ (Κ. Μαρκουλάκης) συμβιώνει με τον μικρό του αδελφό Σάρκυ (Ο. Παπασπηλιόπουλος) σε ένα υπόγειο διαμέρισμα. Μαζί τους και δύο φίλοι τους, ο Ιβάν (Ν. Ψαρράς) και ο Νίκυ (Π. Αλειφερόπουλος). Ένα κουαρτέτο αντιηρώων, αλκοολικών, περιθωριακών ανθρώπων με τάσεις αυτοκαταστροφικές, που αντιμετωπίζουν σχεδόν αδιάφορα τη ζωή τους πνίγοντας τις χαρές και τις λύπες τους σε λίτρα αλκοόλ. Μέσα σε ένα σαφές ‘τσεχωφικό’ περιβάλλον ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες τεσσάρων ανδρών της σύγχρονης Ιρλανδίας.

Ο Κόνορ Μακφέρσον, όντας και ο ίδιος αλκοολικός, μέσα σε ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το δράμα, με έμφυτα στοιχεία θρίλερ, πλάθει μία ιστορία έντονου ρεαλισμού, με πολλά νατουραλιστικά αλλά και μεταφυσικά στοιχεία τοποθετώντας τους ήρωές του να σχοινοβατούν ανάμεσα σε δυαδικά στοιχεία: το καλό και το κακό, τη ζωή και τον θάνατο, την πίστη και την αμαρτία, τον Ιησού και τον Διάβολο.

Οι αντιήρωες αυτοί, όπως ακριβώς και ο Μακφέρσον, δρουν μέσα στο περιβάλλον της καθολικής Ιρλανδίας όπου όλα περιστρέφονται γύρω από τη θρησκεία και την πίστη, στοιχεία που δημιουργούν επιπλέον συμπλέγματα και αισθήματα ντροπής στους τέσσερις άνδρες. Εκείνη τη βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων, ενώ οι φίλοι συναντιούνται για να γιορτάσουν πίνοντας, ένας μυστήριος και σκοτεινός επισκέπτης εισβάλλει στη ζωή τους γνωρίζοντας όμως τα πάντα για τον καθένα τους. Ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων φέρνει στο φως πολύ σκληρές αλήθειες για τους τέσσερις φίλους φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα, που οι ίδιοι πνίγουν στο αλκοόλ αναζητώντας ο καθένας ξεχωριστά τον φάρο του, το φως που θα τους οδηγήσει στη εξιλέωση. Μία καλοκουρδισμένη παράσταση, με υπέροχους φωτισμούς και σκηνικό, εξαιρετικές ερμηνείες -με τον Νίκο Ψαρά να ξεχωρίζει ως Ιβάν- που σε οδηγεί στη δική σου κάθαρση και προβληματισμό αν αυτός ο δρόμος που ακολουθείς στη ζωή σου σε οδηγεί στο φως ή στο… σκοτάδι. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close