Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2019
Το παγωτό, ουσιαστικά είναι ένα παγωμένο γλύκισμα, το οποίο λατρεύεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα ενώ με το πέρασμα των χρόνων το απολαμβάνουμε σε πολλές μορφές, εκδοχές, γεύσεις, χρώματα και σχήματα.
Το Check In Cyprus αγαπάει το καλό παγωτό και επιλέγει 4 μάρκες και καταστήματα όπου θα δοκιμάσεις εξαιρετικό παγωτό. Από το E Cosi Gelateria στην Πάφο μέχρι το Uluwatu με παγωτά 23 καρατίων στη Λεμεσό και από τα αγαπημένα μας Regis μέχρι το Ice Lab Gelateria για αυθεντικό ιταλικό gelato στη Λάρνακα.

Και λίγη ιστορία
Η ιστορία του παγωτού δεν είναι συγκεκριμένη αφού υπάρχουν πολλές αναφορές και δημοσιεύσεις οι οποίες αντικρούονται μεταξύ τους. Πρέπει όμως ψάχνοντας ιστορικά να λάβουμε ως δεδομένο πως το παγωτό είναι ένα προϊόν φτιαγμένο από γάλα του οποίου η Παρασκευή του προϋποθέτει ψύξη, δηλαδή, χιόνι ή πάγο δεδομένης της ανυπαρξίας τεχνολογικής μεθόδου ψύξεως στα παλιά χρόνια.
Η πλέον επικρατούσα άποψη, λοιπόν, σήμερα είναι αυτή της πολλαπλής εφεύρεσης. Δηλαδή ότι το παγωτό εφευρέθηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου όπου υπήρχε πρόσβαση σε χιόνι και πάγο. Έτσι η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι της Κινεζικής προέλευσης από χιόνια των Ιμαλαίων φτιαγμένο με κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι.

Άλλη άποψη αναφέρει ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία αλλά είναι άξιο απορίας πώς η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο. Άλλη εκδοχή για την προέλευση του παγωτού είναι ότι δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα στην Μεγάλη Βρετανία και Αμερική. Τέλος, μια τεκμηριωμένη ιστορική πληροφορία είναι ότι ο Ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ Marcionni παρουσίασε το πρώτο παγωτό χωνάκι στον κόσμο με παραγωγή μέσω διοξειδίου του άνθρακος (ξηρός πάγος).
Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα όποιος και αν το ανακάλυψε και το έφτιαξε πρώτος έχει κερδίσει την παντοτινή μας ευγνωμοσύνη και κάθε φορά που το απολαμβάνουμε κατά κάποιο τρόπο τον μνημονεύουμε.
ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΑΠΟ:


1. 52 διαφορετικές γεύσεις στο E COSI GELATERIA
Στο E Cosi Gelateria θα βρεις μια φανταστική ποικιλία από 52 διαφορετικές γεύσεις σπιτικού αυθεντικού ιταλικού παγωτού φτιαγμένο καθημερινά από αγνά υλικά. Η μεγάλη ποικιλία γεύσεων περιλαμβάνει 12 sorbet γεύσεις χωρίς γάλα (vegan) και για όσους προτιμούν κάτι πιο ελαφρύ γεύσεις με stevia ή παγωμένο ελληνικό γιαούρτι (frozen yogurt) το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με μια τεράστια ποικιλία φρούτων και μαρμελάδων. Συνεπώς, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την καλύτερη. Γεύσεις όπως Kinder Egg, Oreo, Bubble Gum, Nutella και Ferrero προτιμώνται περισσότερο από τα παιδιά. Ωστόσο, οι ενήλικες προτιμούν περισσότερο τις αυθεντικές ιταλικές γεύσεις όπως το περίφημο φιστίκι από τη Σικελία και το φουντούκι Piedmont. Φυσικά, δεν πρέπει να αφήσεις πίσω τις κλασικές γεύσεις όπως η βανίλια Μαδαγασκάρης και η σοκολάτα Callebaut. Οι γεύσεις φρούτων που σερβίρει το μαγαζί αλλάζουν ανάλογα με την εποχή αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι η φράουλα, τα φρούτα του δάσους, το κόκκινο πορτοκάλι και το λεμόνι.
(26943880) Αποστόλου Παύλου, Marina Court 12, Κάτω Πάφος. Δ-Κ 09.00-00.00.
Facebook: Gelateria e cosi
Instagram: ecosigelateria


2. Αυθεντικό ιταλικό gelato στο ICE LAB GELATERIA
Από το 2010, το ICE LAB παράγει αυθεντικό ιταλικό gelato, το οποίο ικανοποιεί τους πελάτες που αγαπούν τις παραδοσιακές ιταλικές και κυπριακές γεύσεις. Υπάρχουν επίσης πρωτότυπες γεύσεις παγωτού όπως το Lemon Pie Gelato και το Mastiha of Chios with Pomegranate αλλά και οι γνωστές παραδοσιακές και αγαπημένες. Το ICE LAB βρίσκεται στο South Coast Specialty Coffee στην παραλία Μακένζι στην Λάρνακα, και είναι ανοιχτό ολόχρονα από το πρωί ως αργά.
(99660452) παραλία Μακένζι, Λάρνακα. Δ-Κ 09.30-00.00.
Facebook: Icelab Gelateria
Instagram: icelab.gelateria

3. Ρετρό γεύσεις μόνο από τον REGIS
Η γλυκιά και δροσερή ιστορία της Regis ξεκίνησε το 1952, με μόνο μερικά παγωτά όπως τη θρυλική πλάκα και τα ξυλάκια. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις επέτρεψαν στην εταιρεία να επεκταθεί και να καταφέρει σήμερα να παράγει όλα τα είδη παγωτών. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία ατομικών και πολυσυσκευασίες καθώς και οικογενειακά δοχεία του ενός και δυο λίτρων, όπως επίσης και μεγάλη ποικιλία γεύσεων στο παγωτό χύμα. Η Regis έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα παγωτά με 0% ζάχαρη που παράγονται με στέβια και διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα στην αγορά. Η εταιρεία ήρθε πιο κοντά στους καταναλωτές της με την ρετρό παγωταρία της στη Λήδρας όπου εκεί μπορείς να βρεις όλα τα παγωτά που παράγει και διανέμει. Μία ξεχωριστή παγωταρία που ήρθε να δώσει μία άλλη νότα στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας. Η εταιρεία αναφέρει: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το καταναλωτικό κοινό για την εμπιστοσύνη και αγάπη που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια. Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε πάντοτε μόνο αγνά και ποιοτικά παγωτά της δικής μας γεύσης».
(22877930) Λήδρας 73, Λευκωσία, Δ-Κ 10.00-24.00.
Facebook: Regis Ice Cream
Instagram: regisicecream

4. Το instagrammable παγωτό του ULUWATU
Το πιο αγαπημένο παγωτό του Instagram! Τα παγωτά φτιάχνονται στο μαγαζί σε διάφορες γεύσεις που αλλάζουν συχνά. Χρησιμοποιείται μόνο βιολογικό γάλα αγελάδας, ενώ θα βρεις και vegan επιλογές. Ξεχωρίζουν τα παγωτά με τα αληθινά, βρώσιμα λουλούδια, τα οποία φτάνουν στο κατάστημα από την Πάφο. Παράλληλα, όμως, μάθε πως για αυτούς που θέλουν πολυτέλεια στο… παγωτό τους μπορούν να δοκιμάσουν το παγωτό με φύλλο πραγματικού χρυσού 23 καρατίων.
(25222191) Ανεξαρτησίας 10, Λεμεσός. Δ-Κ 08.00-20.00.
Facebook: Uluwatu Specialty Coffees
Instagram: uluwatu_specialty_coffees
Σχετικά
Κλέφτικο, σούβλες και πλούσιοι μεζέδες για τον Δεκαπενταύγουστο
Νέο μενού, καθημερινά από τις 18:00, τις Κυριακές από τις 17:00 και μεσημέρι αποκλειστικά και μόνο για το τραπέζι του 15αύγουστου
Μια διαμονή με Michelin Key και ένα δείπνο που μας ταξίδεψε στη Μεσόγειο
Μείναμε στο νέο πεντάστερο M Boutique Hotel της Πάφου και ανακαλύψαμε το Upon, όπου η γαστρονομική φιλοσοφία του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Γρηγόρη Κίκη συναντά εξαιρετικές πρώτες ύλες και κυπριακά κρασιά
5 ωραία μαγαζιά για πεντανόστιμο σουβλάκι στην Πάφο και τα χωριά της
Πάμε για νόστιμο σουβλάκι σε δροσερές αυλές, καταπράσινους κήπους και πλατείες
Η πιο "cult" ψαροταβέρνα της πόλης, αποτελεί το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της
Όσοι ξέρουν, επιστρέφουν εδώ για φρέσκο ψάρι, ζεστή οικογενειακή φιλοξενία και γεύσεις που δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από καλή πρώτη ύλη και μεράκι
Ραβάνια μαγειρείον: Τσοκακτσίδης και Ζαχαρόπουλος ένωσαν δυνάμεις στο νέο μοντέρνο μαγειρείον-γαλακτοζαχαροπλαστείον
Ο σεφ Αλκιβιάδης Τσοκακτσίδης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Γιάννη Ζαχαρόπουλο για ένα νέο, κοινό γαστρονομικό εγχείρημα-αναδρομή στην παιδική τους ηλικία
Διεθνούς φήμης αλυσίδα ανοίγει all day εστιατόριο στη θέση του Bastione, στην παλιά Λευκωσία
Το πέμπτο κατάστημα της εν λόγω αλυσίδας στην Κύπρο έρχεται σε ένα από τα ομορφότερα κτήρια της εντός των τειχών πόλης
10 νόστιμες στάσεις στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας που αξίζουν τη διαδρομή
Από ψάρι ημέρας και τραπέζια δίπλα στο κύμα μέχρι beach bars, burgers και cocktails με θέα το ηλιοβασίλεμα
Όταν η κουζίνα του Αθηναγόρα Κωστάκου συναντά στη Λευκωσία τη Νάπολη του Francesco Granata
Καθίσαμε στο SCALE και ζήσαμε μια γαστρονομική εμπειρία ανάμεσα σε δύο σεφ και δύο κουζίνες, δοκιμάζοντας από καπνιστό ταραμά και γιουβέτσι με γαρίδες μέχρι αυθεντική Bufalina και linguine alla Nerano
Το roll into sunset έφερε το απόλυτο καλοκαιρινό vibe στη Μαρίνα Λεμεσού
Γιατί, οι καλύτερες καλοκαιρινές στιγμές είναι αυτές που μοιράζεσαι
Από food truck έγινε μαγαζί: Το αγαπημένο street food spot της πόλης ανοίγει σήμερα το εστιατόριό του
Το Feedos μετακόμισε κι από σήμερα μας περιμένει στη νέα του διεύθυνση!
Νέα άφιξη στον Πρωταρά: Το «ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ» άνοιξε με θέα το Fig Tree Bay
Στόχος του να φέρει την αυθεντική κυπριακή κουζίνα δίπλα στη θάλασσα