Θέατρο , News

Θριαμβευτική υποδοχή για τις "Ικέτιδες" από 11,000 θεατές στην Επίδαυρο

Έντεκα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την βαθιά συγκινητική και ξεχωριστή ανάγνωση του αριστουργήματος του Ευριπίδη

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουλίου 2019

Με παρατεταμένο χειροκρότημα και πολύ θετικά σχόλια υποδέχθηκε το κοινό της Επιδαύρου την παράσταση των Ικέτιδων, μια συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Έντεκα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την βαθιά συγκινητική και ξεχωριστή  ανάγνωση του αριστουργήματος του Ευριπίδη, ενός έργου που παίζεται σπάνια.

Η παράσταση ανέδειξε όλες τις αρετές του έργου, μέσα από την υψηλού επιπέδου υποκριτική του συνόλου των ηθοποιών, την εξαιρετική μουσική και την λιτή αισθητική της.

Η Κάτια Δανδουλάκη, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Χρήστος Σουγάρης, ο Χάρης Χαραλάμπους, ο Ανδρέας Τσέλεπος, η Κατερίνα Λούρα, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, η Αγλαΐα Παππά και η 9μελής ομάδα των γυναικών (Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου,  Αγλαΐα Παππά, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη, Νιόβη Χαραλάμπους) που ερμήνευσαν τις μητέρες των Αργείων στρατηγών καθήλωσαν τους θεατές που, εν μέσω εκλογικής περιόδου, βρέθηκαν στις κερκίδες της Επιδαύρου για να ακούσουν τον διαχρονικά ανθρώπινο και πολιτικό λόγο του μεγάλου τραγικού συγγραφέα.

Τις παραστάσεις στην Επίδαυρο παρακολούθησαν μαζί με το κοινό ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, η Πρόεδρος του Δ.Σ. ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη, η Αντιπρόεδρος Σούλα Ζαβού, τα μέλη Γιώργος Λοΐζου, Αλέξης Τσελεπής, Άντρη Χατζηγεωργίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης, ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής, οι ηθοποιοί Βίκυ Βολιώτη, Γωγώ Μπρέμπου, Ηλίας Μελέτης, Θάνος Καληώρας, οι σκηνοθέτες Λευτέρης Γιοβανίδης, Γιάννης Μόσχος, ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος και ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός.
 
Για την παράσταση έγραψαν: 

…ο Στάθης Λιβαθινός μεγαλούργησε προσδίδοντας ρυθμική αρμονία στον θαυμάσια μεταφρασμένο από τον Γιώργο Κοροπούλη λόγο του Ευριπίδη, με την ύψιστη και πραγματικά καθοριστική συμβολή της μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου.

Το σκηνικό του Γιώργου Σουγλίδη, λιτό, με έξι καμμένα λιόδεντρα , το ένα εξ αυτών σε λοφίσκο (με εμφανή το συμβολισμό), τα κοστούμια του ίδιου σε πλήρη αρμονία και σύμπλευση με τις επιταγές της παράστασης […] Στέρεη και ισορροπημένη στο χώρο, με εξάρσεις και ξαφνιάσματα η διδασκαλία της κίνησης από τον Φώτη Νικολάου. Τα φώτα του Αλέκου Αναστασίου, απολύτως καθοριστικά στη δημιουργία ατμόσφαιρων στη συνθήκη της λιτής και δωρικής σκηνοθετικής γραμμής.

…Με την Κάτια Δανδουλάκη να επιβάλλεται στο χώρο τόσο σκηνικά όσο ερμηνευτικά. Η φιγούρα της αποτυπώνεται στο μυαλό, και βρίσκεται εκεί πανταχού παρούσα, γύρω-γύρω και μέσα στην ορχήστρα.
Κώστας Ζήσης, Tetragwno.gr²

[…] Καταρχάς, για την παρουσία του Άκη Σακελλαρίου, στο ρόλο του Θησέα. Φέρει όλες τις αξίες που χαρακτηρίζουν μια ηγετική προσωπικότητα – το κύρος, το παίγνιο, την ειρωνεία, τη δυναμική μα και την ανθρωπιά…
[…] Μαζί με τον Χάρη Χαραλάμπους υπογράφουν έναν εξαιρετικό ενδιαφέρον αγώνα λόγου, ο οποίος παρασύρει τον παλμό της παράστασης και υπογραμμίζει εμφατικά τα νοήματα του έργου. Ο Χρήστος Σουγάρης, μπορεί να υποκύπτει σ’ ένα πιο παλιό τρόπο παιξίματος, αλλά η ερμηνεία του διαθέτει το μέγεθος και το συγκινησιακό φορτίο που απαιτεί η τραγωδία. Ο Ανδρέας Τσέλεπος εκπληρώνει πλήρως το ρόλο του Αγγελιαφόρου, η Αγλαΐα Παππά προσδίδει τον αναγκαίο επικό τόνο στην Αθηνά ενώ ο Θοδωρής Κατσαφάδος καταφέρνει – σ’ ένα σημείο όπου το έργο, από γραφής, πλατιάζει – να δώσει ως Ίφις μια ερμηνεία που αγγίζει για το βάθος και το λυγμό της.
Στέλλα Χαραμή, monopoli.gr

...Οι γυναίκες του χορού (Άννα Γιαγκιώζη, Άνδρη Θεοδότου, Κόρα Καρβούνη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Σαββίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Τάνια Τρύπη και Νιόβη Χαραλάμπους) κατάφεραν όχι μόνο να συγκινήσουν ως μητέρες των Αργείων («Να κρατήσω μέσα στη δύστυχη αγκαλιά μου, το νεκρό παιδί μου και ξανά να το κοιμίσω») αλλά και να τραβήξουν τα βλέμματα με την καλοδουλεμένη κίνηση (Φώτης Νικολάου) και τις εξαιρετικές φωνητικές τους ικανότητες.
Γιώτα Δημητριάδη, Τέχνες Plus

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Κοροπούλης
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός Σκηνοθέτης: Βασίλης Ανδρέου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Μυρτάλη
Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Μαρία Καλαμαρά
Δραματολόγος: Ειρήνη Μουντράκη

Διανομή αλφαβητικά

Μητέρες Αργείων στρατηγών
Άννα Γιαγκιώζη
Άνδρη Θεοδότου
Κόρα Καρβούνη
Τζίνη Παπαδοπούλου
Αγλαΐα Παππά
Μαρία Σαββίδου
Κωνσταντίνα Τάκαλου
Τάνια Τρύπη
Νιόβη Χαραλάμπους

Κάτια Δανδουλάκη: Αίθρα
Θοδωρής Κατσαφάδος: Ίφις
Κατερίνα Λούρα: Ευάδνη
Αγλαΐα Παππά: Αθηνά
Άκης Σακελλαρίου: Θησέας
Χρήστος Σουγάρης: Άδραστος
Ανδρέας Τσέλεπος: Άγγελος
Χάρης Χαραλάμπους: Κήρυκας
 
Παραστάσεις Κύπρου

Λευκωσία: Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄
Πέμπτη 11 Ιουλίου, Παρασκευή 12 Ιουλίου, Σάββατο 13 Ιουλίου &
Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, 21:00

Λεμεσός: Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Τετάρτη 17 Ιουλίου & Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 21:00

Λάρνακα: Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο 
Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, 21:00
(στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2019)

Οι παραστάσεις στις 12 Ιουλίου στη Λευκωσία και στις 18 Ιουλίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

Πληροφορίες / Εισιτήρια
Λευκωσία Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, 77772717 και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy 
Λεμεσός & Λάρνακα Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.soldoutticketbox.com και από το ταμείο το βράδυ της παράστασης

Τιμές Εισιτηρίων €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας) 
 
Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
 

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close