Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2019
H διάσημη τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο, γνωστή και ως «ξυπόλητη ντίβα», επειδή συνήθιζε να τραγουδά ανυπόδητη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια που επικρατούσε στην πατρίδα της, αποκλήθηκε βασίλισσα των μόρνα, των τραγουδιών της πατρίδας της, που συνδυάζουν τους ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής, τα πορτογαλικά φάντο (fado), τα βραζιλιάνικα μοντχίνα (modhina) και τους αγγλικούς ναυτικούς σκοπούς (sea shanty).
Η Σεζάρια Εβόρα (Cesária Évora, ορθότερη προφορά στα πορτογαλικά Σεζάριε Εβούρε), γεννήθηκε στο νησί Σάο Βισέντε του νησιωτικού συμπλέγματος του Πράσινου Ακρωτηρίου, στις 27 Αυγούστου 1941. Σε ηλικία επτά ετών έμεινε ορφανή από πατέρα, που ήταν βιολιστής, και η μητέρα της, που εργαζόταν ως μαγείρισσα, αγωνίστηκε μάταια να μεγαλώσει αυτήν και τα έξι αδέλφια της με τα πενιχρά εισοδήματά της. Στα δέκα της, η μικρή Σιζέ, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, μπήκε σε καθολικό ορφανοτροφείο. Εκεί ήταν που ήρθε σε πρώτη επαφή με τη μουσική, συμμετέχοντας στη χορωδία του ιδρύματος.
Στα 16 της κι ενώ εργαζόταν ως ράφτρα, συνάντησε ένα ναυτικό, ονόματι Εντουάρντο, ο οποίος τη μύησε στα παραδοσιακά μουσικά στιλ των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου, κολαντέιρα (σατιρικά τραγούδια κοινωνικής κριτικής) και μόρνα (τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας). Στη δεκαετία του '60 ξεκίνησε να τραγουδά σε τοπικά μπαρ και ξενοδοχεία, στα οποία σύχναζαν ναυτικοί, για λίγα εσκούδο (τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου ήταν αποικία της Πορτογαλίας έως το 1975) ή ένα ποτήρι γκρογκ (τοπικό ποτό).
Το τραγούδι που την καθιερώνει και γίνεται η πρώτη της διεθνής επιτυχία και η πρώτη επιτυχία στη Γαλλία (αν και δεν ήταν στα γαλλικά) είναι το Sodade. Όλα ξεκίνησαν το 1988, όταν ο Ζοζέ ντα Σίλβα, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο, την πείθει να μεταβεί στο Παρίσι για την ηχογράφηση του άλμπουμ La Diva Aux Pieds Nus (Η Ξυπόλητη Ντίβα).
Το άστρο της αρχίζει να ανατέλλει, καθώς το περίφημο Sodade σηματοδοτεί την απαρχή της παγκόσμιας φήμης για την τραγουδίστρια από την Αφρική. Το άλμπουμ δέχεται τις καλύτερες κριτικές και η Cesária Évora γίνεται στα 47 της χρόνια ένα διεθνές αστέρι.
Toν Μάρτιο του 2003 η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Vox ηχογραφεί την εμπλουτισμένη έκδοση του album της για τις ευρωπαικές χώρες: ”Eleftheria Arvanitaki Live”. Το ντουέτο με τη Cesária Évora με τίτλο “Sodade”, βρίσκεται ανάμεσα στις δεκαεπτά επιτυχίες του δίσκου. Η μουσική είναι των Amandio Cabral και Luis Morais, ενώ οι στίχοι των Amandio Cabral και Μιχάλη Γκανού.
Η σπουδαία ερμηνεύτρια, ενώ βρισκόταν για σειρά συναυλιών στην Πορτογαλία, το Μάιο του 2010, υπέστη καρδιακή προσβολή και υποβλήθηκε σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς στο Παρίσι. Τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς, ανακοινώνει ότι σταματά τη μουσική της καριέρα ακυρώνοντας τις συναυλίες που είχε προγραμματίσει καθώς βρισκόταν «σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης». Τρεις μήνες αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2011, η φωνή της σβήνει για πάντα.
Δείτε ένα αφιέρωμα στη ζωή της:
Πηγή: womantoc.gr
Σχετικά

Minthis Music Festival 2025: 5 αξέχαστες νύχτες μουσικής, σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό
Μια Συμφωνία Κομψότητας και Πολιτισμού

Οι Μέλιsses έρχονται Κύπρο, για το πιο hot πάρτι!
Το κορυφαίο beach bar της Λάρνακας γιορτάζει με το κορυφαίο ελληνικό συγκρότημα

Αντώνης Ρέμος και Δέσποινα Βανδή ετοιμάζουν το απόλυτο πάρτι στην Κύπρο
Θα είναι αυτή η συναυλία της χρονιάς;

Οι Πυξ Λαξ σε καλοκαιρινή περιοδεία: Δύο στάσεις στην Κύπρο
Δύο αξέχαστες συναυλίες και να εκφράζουν όλα όσα θέλουμε να πούμε για παλιές και νέες αγάπες.

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου ταξιδεύει στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην Μικρή Άρκτο
Αυτή τη φορά με το solo project το οποίο κατά καιρούς παρουσιάζεΙ
Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της Ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου
Φτάνοντας κοντά στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, η Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, μαζεύει τις επιτυχίες της χρονιάς

Eurovision 2025: Το The Model ένα προηγμένο σύστημα προβλέψεων προβλέπει τον φετινό νικητή
Οριακά στον τελικό η Ελλάδα, λίγο καλύτερα η Κύπρος

Μάθαμε ποιος καλλιτέχνης θα τραγουδήσει στο Φεστιβάλ Γάλακτος
Ένα μεγάλο όνομα θα ανέβει και φέτος στη σκηνή


Συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα και το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι

PSY: Η ζωή του μετά το παγκόσμιο φαινόμενο Gangnam Style
Ήταν 2012 όταν ο άγνωστος στον περισσότερο κόσμο PSY έκανε όλο τον πλανήτη να χορεύει Gangnam Style. Πού είναι και τι κάνει σήμερα;

Στον Μόλο Λεμεσού στήνεται το πιο καυτό πάρτι με Afro και Latin ρυθμούς
Ένα sunset session γεμάτο καλοκαιρινή διάθεση και ατέλειωτη διασκέδαση