Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 6+1 παραδοσιακά φεστιβάλ για το σαββατοκύριακο

Μάθε πού θα απολαύσεις παλουζέ, σουτζούκο, γλυκό του κουταλιού, κουλουρούθκια με το έψημα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σ' αυτές που θα λάβουν χώρα το επόμενο τριήμερο (27-29 Σεπτεμβρίου) και δεν πρέπει να χάσουμε:


1ο Φεστιβάλ Αλλαντικών Ποταμίτισσας
Πότε: Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πού: Πλατεία εκκλησίας, Ποταμίτισσα, επ. Λεμεσού
Μικρό γραφικό χωριό πνιγμένο στο πράσινο περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά προσφέρει στον επισκέπτη μια παράξενη γαλήνη και ηρεμία. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το χωριό Ποταμίτισσα της επαρχίας Λεμεσού. Και μπορεί το χωριό να μην έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, όμως ειδικά το καλοκαίρι, η Ποταμίτισσα σφύζει από ζωή αλλά και εκδηλώσεις.... Ο επισκέπτης που θα μεταβεί στο χωριό θα εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων, που θα του προσφέρουν ό,τι έχουν, πατροπαράδοτη ζιβανία, τοπικά αλλαντικά, σπιτίσιο ππαλουζέ και σιουσιούκκο και μεγάλη ποικιλία γευσάτων φρούτων. Τα παραδοσιακά προϊόντα της, και κυρίως τα αλλαντικά της, θα έχουν την τιμητική τους στο 1ο Φεστιβάλ Αλλαντικών Ποταμίτισσας, που θα πραγματοποηθεί το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία της εκκλησίας. Το φεστιβάλ διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμίτισσας. 

 

Φεστιβάλ Παλουζέ στη Λόφου
Πού
: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πότε: Προαύλιο Δημοτικού σχολείου Λόφου, επ. Λεμεσού, 15.30.
Ο παλουζές και τα παράγωγα του σταφυλιού θα έχουν την τιμητική τους και στην όμορφη Λόφου, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Λεμεσού θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ και όχι μόνο, αλλά και πολλές δραστηριότητες, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει! Στο πρόγραμμα πέρα από δωρεάν ζεστό παλουζέ μέχρι τις 18.00, περιλαμβάνονται πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα με το "Παραδοσιακό Λαογραφικό Εργαστήριο Χορών Κονιών" και τη Δημοτική Χορωδία Ύψωνα. Μια γιορτή ιδιαίτερα φιλική για τα παιδιά με παιδική γωνιά, βόλτα με τα γαϊδουράκια και το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών. Για τους ευρυμαθείς θα υπάρχει έκθεση για την ιστορία του κρασιού. Αν πεινάσατε ή διψάσετε θα υπάρχουν περίπτερα φαγητών και ποτών στον χώρο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο έντιμος Υπουργός Οικονομικών κος Χάρης Γεωργιάδης. 

 

Παλουζές και στο Άρσος
Πού
: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πότε: Πλατεία κοινότητας Άρσους, επ. Λεμεσού, 16.00.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ (δωρεάν) και άλλα παραδοσιακά εδέσματα όπως σουτζιούκο & κιοφτέρκα, έψιμα και πολτό, ρετσιέλια, αρκατένα, κουλλουρούθκια με το έψιμα, τσαμαρέλα, κρασί και ζιβανία, αρωματικά βότανα, λουκουμάδες κ.ά. στο χωριό Άρσος στην επαρχία Λεμεσού, στη Γιορτή του Παλουζέ. Ακόμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Χορευτικό όμιλο "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" και την λαϊκή ορχήστρα του Μιχάλη Βρυώνη. Έκθεση έργων του μεγάλου Μυτιληνιού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πωλ & Νίνας Παστίδη (στο πρώην Συνεργατικό Παντ.). Έκθεση Φωτογραφίας “Φύση & Φως” του Χριστόδουλου Μακρή (στην αυλή της Εκκλησίας).

Γιορτή του Παλουζέ στη Σαλαμιού
Πού
: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πότε: εκδρομικός χώρος 'Κυπάρισσος', Σαλαμιού, επ. Πάφου, 12.00-16.30.
Θεσμός έχει καταστεί  η γιορτή του παλουζέ στην κοινότητα της Σαλαμιού της επαρχίας Πάφου, η πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, με σκοπό τη διατήρηση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε των ηθών και εθίμων της κοινότητας και γενικότερα της Κύπρου. Η γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στον εκδρομικό χώρο 'Κυπάρισσος', θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Θα γίνει καλωσόρισμα στο Πολιτιστικό Κέντρο στις 12.00, με τοπικά εδέσματα, ενώ το κυρίως μέρος θα περιλαμβάνει μουσική, χορό, φαγητό και ποτό, στον εκδρομικό χώρο. Φυσικά επίκεντρο θα είναι το παραδοσιακό έδεσμα του παλουζέ, που θα σερβίρεται! Η γιορτή θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους.

3ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού
Πού
: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Πότε: Κακοπετριά, επ. Λευκωσίας, 10.00. 
Το πιο γλυκό φεστιβάλ, που κατάφερε στην πρώτη του διοργάνωση να συγκεντρώσει περίπου 7000 επισκέπτες, και στη δεύτερή του ακόμα περισσότερους, επιστρέφει και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά! Ο λόγος για το 3ο Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιού, που προγραμματίζεται στην όμορφη και κοσμοπολίτικη Κακοπετριά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στην Κακοπετριά της επαρχίας Λευκωσίας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιο ιδιαίτερα αλλά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού (51 συνολικά), να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Παλιάς Κακοπετριάς και αφεθούν στην ηρεμία της φύσης. Επίσης θα διασκεδάσουν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ με τα μουσικά σχήματα 'ΜΕΝ ΚΑΙ ΖΕΝ' 'Musicano' και 'Αιγαιοπελαγίτικα' αλλά και με παραδοσιακούς χορούς από λαογραφικούς ομίλους. Λάβε όμως μέρος και στο διαγωνισμό. Μάντεψε το 52ο γλυκό του κουταλιού.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Πού:
Κάτω Δρυς, επ. Λάρνακας
Πότε: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Αυτήν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ο Κάτω Δρυς, το γραφικό χωριό της επ. Λάρνακας, μας περιμένει με ένα υπέροχο πρόγραμμα, γεμάτο γεύσεις, χορούς και διασκέδαση. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων, το οποίο θα αρχίσει στις 15.00. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Νεοφύτου. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γυναικών Κάτω Δρυ. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν οι νέοι τον πολιτισμό και τα έθιμα μας και να θυμηθούν οι παλιοί. Μέρος του Φεστιβάλ είναι και η προώθηση των τοπικών προϊόντων που παράγονται από τοπικές ποικιλίες αμπελιών, συκιών, αμυγδαλιών, χαρουπιών, ελιών και από τα μελίσσια της περιοχής. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευή των παραδοσιακών εδεσμάτων και να δοκιμάσουν, κηρήθρα σουτζιούκκο, ππαλουζέ, ζιβανία, συκόπιττα και τραχανά. Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν, το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος και το μουσείο Λαϊκής Τέχνης, η είσοδος θα είναι ελεύθερη την ημέρα του Φεστιβάλ, η Εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας Μνημείο 12ου αιώνα θα είναι ανοικτή για το κοινό, ανοικτό για το κοινό θα είναι και το αναπαλαιωμένο τουριστικό κατάλυμα, Το Κονάτζι της Μαρίκκας τζιαί του Γιαννή.
Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

9º Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής Κόρνου - Ημέρες Κόκκινου Πηλού
Πού:
Κόρνος
Πότε: 29 Σεπτεμβρίου 2019, 18.00, είσοδος ελεύθερη.
Περπατήστε στα στενά δρομάκια της κοινότητας, απολαύστε παραδοσιακά κυπριακά ποτά και εδέσματα και δείτε από κοντά την κατασκευή πήλινων αγγείων από τις μαστόρισσες του πηλού. Επισκεφθείτε την έκθεση φωτογραφίας και μάθετε για την ιστορία της Αγγειοπλαστικής Τέχνης. Απολαύστε το Μουσικό Χορευτικό πρόγραμμα μας από το Μουσικό σχήμα "Λαϊκή Τετρακτύς", τον "Χορευτικό Όμιλο Ρύμβος" και τραγούδια της Κοινοτικής Χορωδίας Κόρνου. Στο χώρο θα προσφέρεται φαγητό από πλούσιο μπουφέ προς €10 το άτομο €6 παιδικό (κάτω των 10 ετών) με ένα ποτό δωρεάν. Με κάθε εισιτήριο φαγητού των €10 παίρνετε δωρεάν μικρο Κορνιώτικο Ταβά (πήλινο αγγείο) σερβιρισμένο με το ομώνυμο φαγητό. 

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close