Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

12 υπέροχα φεστιβάλ για το σαββατοκύριακο

Αυτό το σαββατοκύριακο παίρνουμε τα χωριά, αλλά και διασκεδάζουμε στην πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2019

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς.

Ωστόσο τον Οκτώβριο γιορτές θα στηθούν και στις πόλεις, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μας, όπως είναι το Φεστιβάλ Βιβλίου. 

Ας τους ρίξουμε μια ματιά!

3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων
Το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων επιστρέφει και φέτος στην Αγία Νάπα, και συγκεκριμένα στο δρόμο Μουσείου "Θάλασσα" το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου 2019. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δωρεάν άφθονο κυπριακό κρασί. Η είσοδος στο χώρο θα είναι ελεύθερη!
Info: Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δρόμος Μουσείου Θάλασσα, Αγία Νάπα, 18.00. Είσοδος ελεύθερη. 

Φεστιβάλ Παραδοσιακού Ψωμιού στον Νερόμυλο της Κουγιούκας
Το Σαββατο 5 Οκτωβρίου (από τις 10.00 έως αργά το βράδυ), όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν (δωρεάν) το Μουσείο του Νερόμυλου, θα περάσουν μία πολύ όμορφη μέρα. Εκεί θα στηθούν περίπετρα επίδειξης παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων, ενώ θα πραγματοποιούνται και επιτόπιες παρασκευές πατροπαράδοτων προϊόντων, ώστε να μάθετε πώς φτιάχνονται αλλά και να γευτείτε αυθεντικές γεύσεις. Επίσης θα διασκεδάσετε με ζωντανή παραδοσιακή και ελληνική μουσική.
Info: Σαββατο 5 Οκτωβρίου, Νερόμυλος της Κουγιούκας, Πάφος, 10.00-αργά.

Nicosia Book Fest
Το Nicosia Book Fest έρχεται για 4η συνεχή χρονιά στις 5 και 6 Οκτωβρίου να μετατρέψει το πάρκο Ακρόπολης σε ένα κήπο γεμάτο βιβλία και καλεί τους φίλους του, και όχι μόνο, να παρευρεθούν και να λάβουν μέρος σε βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, παραστάσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους συγγραφείς, βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, πρεσβείες, πολιτιστικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα με στόχο την ουσιαστική διάδραση ανάμεσα στους δημιουργούς και τους αναγνώστες. Ταυτόχρονα, σε τρεις διαφορετικές σκηνές θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών πέραν των 40 παρουσιάσεων και συζητήσεων με συγγραφείς από την Κύπρο και το εξωτερικό και άλλες πολύ συναρπαστικές δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο τους, φυσικά, το βιβλίο. Οι διοργανωτές, έχοντας ως βασικό στόχο τη συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση του φεστιβάλ, παρουσιάζουν φέτος ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με δυνατά ονόματα και αγαπημένους, πολυδιαβασμένους συγγραφείς. Ξεχωρίζει η παρουσία της καταξιωμένης Έλενας Ακρίτα. Η συγγραφέας θα φέρει μαζί της «Τα τάπερ της Αλίκης», το πιο πρόσφατο της βιβλίο, το οποίο θα παρουσιάσει στο κοινό το Σάββατο, στις 19:00 στην κεντρική σκηνή.  Ταυτόχρονα, σημαντική παρουσία στο φεστιβάλ είναι αυτή του κορυφαίου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Mike Kenny  και του επίσης σπουδαίου σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά, οι οποίοι θα συζητήσουν μαζί με τον Σάββα Κυριακίδη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΘΟΚ, σχετικά με την μεταφορά έργων για νέους στο θεατρικό σανίδι την Κυριακή στις 19:00 στην κεντρική σκηνή. Την ίδια στιγμή, η διήμερη παρουσία των αγαπημένων συγγραφέων παιδικού βιβλίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου και του Γερμανού Γίρκεν Μπανσέρους δεν μπορεί παρά να προστεθεί στα αξιοσημείωτα του φεστιβάλ. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος θα βρεθεί κοντά στα παιδιά με τον Τριγωνοψαρούλη, αφηγήσεις, τραγούδια, εικαστικές κατασκευές, παιχνίδια ρομποτικής και ένα συναρπαστικό κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Ο συγγραφέας του Ντετεκτιβ Κλουζ, που τόσο αγαπούν τα παιδιά, Γίρκεν Μπανσέρους θα γνωρίσει τους μικρούς του φίλους, θα υπογράψει τα βιβλία τους και θα οργανώσει θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Ύποπτο γάλα στο σούπερμαρκετ. Στην παιδική σκηνή σημαντική είναι και η παρουσία της συγγραφέως / εικονογράφου Λιάνας Δενεζάκη, η οποία το Σάββατο θα παρουσιάσει μια ψυχαγωγική αφήγηση του βιβλίου της Ποιος θα γίνει αρχηγός; με ευφάνταστη εικονογράφηση και στη συνέχεια θα παρουσιάσει δωρεάν εκπαιδευτικό εργαστήρι για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
Info: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Πάρκο Ακρόπολης, Λευκωσία, 10.00-αργά. 

Γιορτή Παλουζέ στο Κοιλάνι
Το κεφαλοχώρι των κρασοχωριών, το Κοιλάνι, που φημίζεται για τις ποικιλίες των αμπελιών του, και κυρίως για τον παραδοσιακό ππαλούζε του, διοργανώνει για άλλη μία χρονιά τα Αφάμια. H γιορτή του παλουζέ (και φέτος όπως και πέρσι) θα είναι διήμερη και θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 5 & 6 Οκτωβρίου και στο πρόγραμμα του και φέτος όπως και κάθε χρόνο θα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις όπως παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, παρασκευή και προσφορά δωρεάν παλουζέ στους επισκέπτες, απόσταξη ζιβανίας και επίσκεψη στα μουσεία, στα οινοποιεία και στις εκκλησίες της κοινότητας που θα παραμείνουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Info: Σάββατο 5, 17.30 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού, 11.00.

United By Colours: Το 1ο δικοινοτικό φεστιβάλ για ΛΟΑΤΙ άτομα
Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου και η Queer Cyprus Association διοργανώνουν το 1ο δικοινοτικό φεστιβάλ που έγινε ποτέ για τα ΛΟΑΤΙ άτομα και τους συμμάχους της ισότητας και της ελευθερίας στην έκφραση. Το φεστιβάλ φέρει τον τίτλο «UNITED BY COLOURS» και θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας (Home of Cooperation), στις 5 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00. Το φεστιβάλ σηματοδοτεί τη στενή συνεργασία των δύο οργανώσεων - που εκπροσωπούν κυρίως την ΛΟΑΤΙ+ κοινότητα σε όλη την Κύπρο - με στόχο την δημιουργία τέτοιων συνθηκών που να βελτιώνουν την ορατότητα αλλά και την ισότητα για τα ΛΟΑΤΙ+ άτομα. Γι’ αυτό το λόγο οι Accept ΛΟΑΤΙ -  Κύπρου και Queer Cyprus προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, κάτι που αποτελεί σταθμό στα χρονικά των  ΛΟΑΤΙ οργανώσεων που εδράζονται στις δύο κοινότητες. Με αυτή τη νέα συνεργασία και οι 2 οργανώσεις στοχεύουν στον παραδειγματισμό ότι η αλληλοκατανόηση και η συμβίωση των δυο κοινοτήτων είναι εφικτή. Καλούμε τους Κύπριους από κάθε μέρος της Κύπρου να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή!
Mάθε περισσότερα ΕΔΩ.
>>  Σάββατο 5 Οκτωβρίου, Σπίτι της Συνεργασίας (Home of Cooperation), Λευκωσία, 18.00. 

Φικάρδου 2019: «Ταξιδεύοντας στα Μονοπάτια της Παράδοσης»
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού Φικάρδου, η χρονομηχανή μας προσγειώνεται 100 χρόνια πίσω. Η παράδοση ξυπνά και βλέπουμε τα πάντα να διαδραματίζονται μπροστά μας. Κάθε δρόμος και μία ιστορία, κάθε σπίτι και μία αλλιώτικη περιπέτεια. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα επισκεφθούμε τα σπίτια του χωριού και θα φτιάξουμε παλουζέ και θα βουττήσουμε σουτζούκκο, θα δούμε πώς βγαίνει η ζιβανία από το λαμπίκκο, πώς γίνεται το χαλλούμι κι η αναρή, θα φουρνίσουμε το ψωμί, θα παρακολουθήσουμε πώς υφαίνουν στη βούφαν και άλλα πολλά. Δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας, 11.00. Πληρ. 99193080. 

Μέρα Ελιάς 
Για ακόμα μια χρονιά, και δυγκεκριμένα για 11η χρονιά, θα γιορτάσουμε τη Μέρα Ελιάς στο υπέροχο Πάρκο Ελιάς "Ολέαστρο" στην Ανώγυρα. Δίνουμε λοιπόν ραντεβού την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, από τις 12.00-16.00, στην Ανώγυρα, για δραστηριότητες, γευσιγνωσίες, δοκιμές, παιχνίδια και άλλα.  Η είσοδος στο χώρο θα είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα πλούσιο, περιλαμβάνοντας Επίδειξη & Γευσιγνωσία, Παραδοσιακής & Μοντέρνας Αρτοποιίας / Ζαχαροπλαστικής από τα ΜΙΕΕΚ και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων που θα προσφέρονται δωρεάν, Γευσιγνωσία ελαιολάδου και Παρουσίαση Κρασιών, Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, επαγγελμάτων και καλλιτεχνών της περιοχής, Παραδοσιακή μουσική και χορό με τον λαογραφικό όμιλο ‘Το Βήμα’, παραδοσιακά παιχνίδια, τσιατιστά, αναμνηστικά δωράκια, φαγητό και ποτό. Οι επισκέπτες στο πάρκο μπορούν ακόμα να δουν εκθέματα κι αναπαραστάσεις παρμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας καθώς και τη σημασία του ελαιόλαδου για την υγεία και την ομορφιά μας, έκθεση ζωγραφικής ‘η ελιά στην τέχνη’ και φιλμ για την ελιά και το ελαιόλαδο στην Κύπρο. Για τους νεαρούς επισκέπτες υπάρχει παιχνιδότοπος και ζωάκια. ‘Το Πάρκο της Ελιάς ‘Ολέαστρο" δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού της ελιάς. «Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο, και ειδικά τα παιδιά, πιο κοντά στο ελαιόλαδο και τη μεσογειακή δίαιτα, ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής,» εξηγούν οι διοργανωτές. Το πάρκο είναι ανοικτό 7 μέρες τη βδομάδα και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου με μυλόπετρες και κρύα έκθλιψη και να προμηθευτούν το ελαιόλαδό τους. Για πληροφορίες, 99525093.
Διοργανωτής: βιολογικό ελαιόλαδο Ολέαστρο. Υποστηρικτής: Χ.Α. Παπαέλληνας. Χορηγοί Επικοινωνίας: Ράδιο Πρώτο και Check In Cyprus. 
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Πάρκο Ελιάς "Ολέαστρο", Ανώγυρα, επ. Λεμεσού, 12.00-16.00. 

3ον Φεστιβάλ Τρύγου Παναγιάς
Το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Αποδήμων και το Πολιτιστικό Κέντρο Εθν.Μακαρίου Γ´ Παναγιάς διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Τρύγου και μας προσκαλούν να επισκεφθούμε το χωριό της Πάφου, την Παναγιά, και να συμμετέχουμε σε μια όμορφη παραδοσιακή εκδήλωση αφιερωμένη στον τρύγο, στο σταφύλι ,το κρασί και διάφορα άλλα παραδοσιακά προιόντα του τόπου μας. Η εκδήλωση εντάσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιχορήγησης Εκδηλώσεων μέσω Προγράμματος Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis) του ΚΟΤ. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Έντιμης Επάρχου Πάφου Κας Μαίρης Λάμπρου.
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Παναγιά, επ. Πάφου, 11.00.

3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων
Η Αθηένου είναι έτοιμη να σας υποδεχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων προϊόντων. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα μπορείτε να δοκιμάστε: το αυθεντικό παραδοσιακό αθηενίτικο ψωμί, αθηενίτικα λουκούμια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, πουργούρι, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αβγά, παξιμάδια, μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι, λικέρ και άλλες αθηενίτικες παραγωγές. Παρακολουθήστε την παρασκευή ψωμιού και χαλουμιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Γνωρίστε τους αθηενίτες εκθέτες και αγοράστε τα προϊόντα τους. Το πρωινό, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προγευματίσουν με αθηενίτικα προϊόντα και να εμπλακούν σε παιδικά εργαστήρια και δραστηριότητες. 
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου. Είσοδος ελεύθερη.

Μάθε ακόμα...
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος
Η έναρξη θα γίνει την Παρσκευή 4 Οκτωβρίου, με μια συναυλία με το Τρίο Νυκτών Εγχόρδων C Barré το οποίο θα ερμηνεύσει έργα από το The (plucked) Strings Theory Project –ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για τον ασυνήθη συνδυασμό άρπας, μαντολίνου και κιθάρας. Ο σπάνιος, συνδυασμός οργάνων, που απαθανατίστηκε άψογα κατά τον 20ο αιώνα από τον συνθέτη Γκοφρέντο Πετράσι με τη Δεύτερη Σερενάτα του το 1962, και λίγα χρόνια αργότερα από τον Χανς Βέρνερ Χέντσε στο έργο του Carillon, Récitatif, Masque, προσφέρει αμέτρητες ηχητικές και τεχνικές δυνατότητες. Το The (plucked) Strings Theory Project αποσκοπεί στην προβολή αυτού του θαυμάσιου παντρέματος νυκτών οργάνων, ως εκ τούτου ανέθεσε τη σύνθεση νέων έργων σε κορυφαίους συνθέτες της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένων των Εύη Σαμμούτη, Frédéric Pattar και Birke Bertelsmeier για να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριό του.
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.
>> Παρασκευή 4-Κυριακή 13 Οκτωβρίου, Shoe Factory, 20.30. Πληρ. 22663871 / www.pharosartsfoundation.org

Οpen House Festival
Το Φεστιβάλ Open House, το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού και περφόρμανς, το οποίο διοργανώνει η Στέγη Χορού Λεμεσού από το 2010, αρχίζει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στη Λεμεσό με δύο έργα. Το πρώτο με τίτλο Body Unmuted της Λίας Χαράκη είναι μία ηχητική εμπειρία βασισμένη σε μαρτυρίες του σώματος που δεν λέγονται εύκολα και δεν ακούγονται συνήθως. Στο δεύτερο έργο, το «Transfiguration» ο ζωγράφος και γλύπτης Olivier de Sagazan ξεκινώντας από μια χειρονομία που αποπνέει απελπισία, βυθίζει τα χέρια του στον πηλό για να του δώσει ζωή. Καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, θάβει το σώμα του στο υλικό, εξαλείφει την ταυτότητά του και μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό έργο τέχνης, κάτι ανάμεσα σε μαριονέτα και μαριονετίστα. Καθώς το έργο εξελίσσεται, το υλικό τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να κοιτάξει μέσα του, στα βάθη του εαυτού του.
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.
>> Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, «Body Unmuted» στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, Λεμεσός, 19.00 & «Transfiguration» στο Θεάτρο Ριάλτο, 20.30. Πληρ. 77777745.
 
7ο Φεστιβάλ Σαρδάμ 
Συγγραφείς-περφόρμερ και άλλοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και γενικότερα παρουσίασης της λογοτεχνίας και του λόγου μέσα από ποικιλία από δρώμενα και εργαστήρια στο διεπιστημονικό φεστιβάλ λογοτεχνίας ΣΑΡΔΑΜ, που επιστρέφει για έβδομη χρονιά σε Λευκωσία και Λεμεσό. Κοινό τους χαρακτηριστικό ο συνδυασμός λογοτεχνίας και λόγου με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης όπως θέατρο, εικαστικές τέχνες, τεχνολογία, ήχο, μουσική, slamming, ηχητική ποίηση (sound poetry) κ.ά. Στην ομαδική βραδιά λογοτεχνικών περφόρμανς που φιλοξενείται στο αποψινό πρόγραμμα συμμετέχουν συγγραφείς-περφόρμερ και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
>> Παρασκευή 4-Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Θέατρο Ένα, Β΄ Δημοτική Αγορά, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. https://sardamcy.wordpress.com/parallel-events/

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close