Arts & Culture , Τα Καλύτερα της Κύπρου

20 χρόνια... τα "Κύπριά" σου, η ζωή μoυ!

Το απόλυτο πολιτιστικό φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικά για ακόμα μια χρονιά, για να μας παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, σε καιρούς κατά τα άλλα... φτωχούς!

Δημοσιεύτηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 2013

Η διαφορά του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ "Κύπρια" έγκειται στην ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος πήρε την "εντολή" όχι μόνο να βελτιώσει τα ήδη υψηλών προδιαγραφών επίπεδα του Φεστιβάλ, αλλά και να ανανεώσει την εικόνα του μέσω μιας νέας προσέγγισης και σύγχρονης αντίληψης. Ένα γεγονός το οποίο πραγματικά μας εντυπωσίασε, γιατί είναι πολύ υγιές ένα τόσο ενδιαφέρον φεστιβάλ να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, έχοντας σαν γνώμονα την αγωγή της ψυχής και την εκπαίδευση της πολιτιστικής μας κουλτούρας. Θα μου πεις, τώρα, πώς μπορεί να βοηθήσει σε αυτό ένας καλλιτεχνικός διευθυντής; Μπορεί, γιατί πολύ απλά είναι ο άνθρωπος που βάζει σε τάξη τη σκέψη και το όραμα ενός φεστιβάλ, δίνοντάς του ταυτότητα και διαχρονικότητα. Ο κύριος Άντης Παρτζίλης, λοιπόν, αποφάσισε σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, να ακολουθήσει την κατεύθυνση "Μυθολογία, Μύθοι και Ιστορία" ως πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Το Διεθνές Φεστιβάλ ξεκινά την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, η οποία θα παρουσιάσει το έργο "Μότσαρτ - Η Ζωή ενός Μύθου που σημάδεψε την Ιστορία της μουσικής", στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου η ΣΟΚ θα παρουσιάσει συναυλία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, ενώ η ίδια παράσταση θα μεταφερθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο Θέατρο Ριάλτο. Όσον αφορά στη μουσική, τη σκυτάλη παίρνει την Τρίτη 8 Οκτωβρίου η εξαιρετική Νένα Βενετσάνου, η οποία θα βρεθεί στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου για να παρουσιάσει τη μουσική παράσταση "1000 + 1 πόλεις", ένα μουσικό τοπίο που εξυμνεί την ιδέα της πόλης, τον πολίτη και τον πολιτισμό. Η σημαντική αυτή πρέσβης του ελληνικού τραγουδιού, θα τραγουδήσει για τις πόλεις που μας εμπνέουν και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο.

ΧΟΡΟΣ
Τις χορευτικές παραστάσεις που θα δοθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, "ανοίγει" την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου η παράσταση "Άτιτλο" με την υπογραφή της Καρολίνας Κωνσταντίνου. Ένα έργο που επαναφέρει στις μνήμες μας παλιές, αγνές... αληθινές αξίες! Οι παραστάσεις θα δοθούν την Τετάρτη 11/9 στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ στη Λευκωσία και το Σάββατο 14/9 και τη Δευτέρα 16/9 στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Την Πέμπτη 19/9 στο Θέατρο Ριάλτο θα παρουσιαστεί επίσης η "Carmina Burana", μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Spellbound Contemporary Ballet (κορυφαία ομάδα χορού της Ιταλίας), η οποία έχει ανέβει πάνω από 100 φορές, σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων την Αυστρία, την Ταϊλάνδη και την Ισπανία. Η παράσταση θα ανέβει υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Mauro Astolfi. Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στον ΘΟΚ στη Λευκωσία. Από τη Ρωσία μάς έρχεται η επόμενη χορευτική παράσταση, και συγκεκριμένα από το Russian Star Ballet Theater, το οποίο παρουσιάζει τη "Λίμνη των Κύκνων", ένα μπαλέτο σε δύο πράξεις και τέσσερις σκηνές. Δες το τη Δευτέρα 23/9 στο Αμφιθέατρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και την Τρίτη 24/9 στο Κηποθέατρο Λεμεσού. Την Τετάρτη 25/9, "Η Λίμνη των Κύκνων" θα μαγέψει και τους Λαρνακείς στο Παττίχειον Δημοτικό Αμφιθέατρο. "Η Γοργόνα του Πόρτο Μπέλλο" είναι μια παράσταση χοροθεάτρου με τη συμμετοχή σε ρόλο αφηγήτριας της Στέλλας Φυρογένη και της χορευτικής ομάδας London School of Ballet. Παραστάσεις θα δοθούν τη Δευτέρα 30/9 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, την Παρασκευή 4/10 στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ και τη Δευτέρα 7/10 στο Κηποθέατρο Λεμεσού. Τέλος, την Τετάρτη 16/10 η ομάδα χορού Διάσταση, με τους χορευτές Φώτη Νικολάου, Αντώνη Αντωνίου και Χάμιλτον Μοντέιρο, θα παρουσιάσουν τη χορευτική παράσταση "Μυθωδεία" στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Την Κυριακή 20/10 η ίδια παράσταση θα μεταφερθεί στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.
ΘΕΑΤΡΟ
Πλούσιο είναι και το θεατρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η "Παρεξήγησις της Γλυκείας Χώρας Κύπρου" του Κύρου Παπαβασιλείου, παραφράζει τον τίτλο του χρονικού "Εξήγησις της Γλυκείας Χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνακα τουτέστιν Χρονικό" του Κύπριου μεσαιωνικού χρονικογράφου Λεόντιου Μαχαιρά, και παρουσιάζεται την Τετάρτη 18/9, στο Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ', στη Λευκωσία, το Σάββατο 21/9, στο Παττίχειον Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας και τη Δευτέρα 23/9 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού. Ένα διαφορετικό "Faust", ελεύθερα βασισμένο στην τραγωδία του Γ. Β. Γκαίτε, παρουσιάζει ο Στέφανος Δρουσιώτης την Πέμπτη 26/9 και την Παρασκευή 27/9 στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ. Η παράσταση ταξιδεύει την Κυριακή 29/9 στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει το έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο", μια σύγχρονη παρουσίαση του αριστουργήματος του Σαίξπηρ σε διασκευή των Κώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα και Κώστα Μπιμπή. Την Πέμπτη 3/10, το Σάββατο 5/10, την Κυριακή 6/10, την Τετάρτη 9/10 και την Πέμπτη 10/10 στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ στη Λευκωσία. Την Παρασκευή 11/10, θα ανέβει επίσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σωτήρας, ενώ το Σάββατο 12/10 στο Θέατρο Ένα στη Λεμεσό.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kypria.org.cy ή στο τηλέφωνο 70002212 (09.00-17.00). Εισιτήρια θα διατίθενται στα περίπτερα SOEASY παγκυπρίως, στο περίπτερο TIMEOUT στην Πάφο και στο www.soldoutticketboxx.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close