Δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019
Την πασίγνωστη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι, «Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Πρόκειται για μια ανανεωμένη εκδοχή μίας από τις ωραιότερες κωμωδίες παρεξηγήσεων, η οποία μας μεταφέρει στη δεκαετία του '50, με φόντο τη Νάπολη και την Ιταλική Μαφία.
Βασικός ήρωας του έργου, είναι ο πολύ άτυχος και μονίμως πεινασμένος Τρουφαλντίνο, ο οποίος για να επιβιώσει αναγκάζεται να δουλέψει κρυφά, ως μπράβος και υπηρέτης, για δύο αφεντικά: το Σικελιανό μαφιόζο Φεντερίκο Ρασπόνι και τον ερωτομανή στρατιωτικό Φλορίντο Αρετούτσι. Στην προσπάθειά του να μην συναντηθούν ποτέ τα δύο του αφεντικά ώστε να μη αποκαλυφθεί το ψέμα του, ο Τρουφαλντίνο προκαλεί σωρεία μπερδεμάτων, ευτράπελων καταστάσεων και ξεκαρδιστικών παρεξηγήσεων και θα πρέπει τώρα με μαεστρία και πονηριά να διορθώσει το χάος το οποίο έχει δημιουργήσει.
«Θύματα» του Τρουφαλντίνο είναι μια μεταμφιεσμένη γυναίκα που παριστάνει τον νεκρό αδελφό της, ο καταζητούμενος από την αστυνομία αρραβωνιαστικός της, ένας μαφιόζος επιχειρηματίας με την αφελή του κόρη, ένας πομπώδης δικηγόρος και ο ξιπασμένος ερασιτέχνης ηθοποιός γιος του, ένας γκάνγκστερ σεφ, μια φεμινίστρια βοηθός και ένα υπέργηρο γκαρσόνι, οι οποίοι συνθέτουν ένα τρελό γαϊτανάκι διασκεδαστικών χαρακτήρων που απογειώνουν το χιούμορ του έργου και χαρίζουν άφθονο γέλιο.
Το «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» είναι μια καυστική κοινωνική σάτιρα για τον έρωτα, τα πάθη, την καλοσύνη, την αναζήτηση της ευτυχίας αλλά και για την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης. Η παράσταση με «άρωμα» Commedia dell' arte, αλλά με σύγχρονους χαρακτήρες και επίκαιρο χιούμορ και με όπλα την σκηνική επιδεξιότητα, τον κωμικό οίστρο και τη δημιουργική επικοινωνία με το κοινό, υπόσχεται ένα αποτέλεσμα γνήσια ψυχαγωγικό που ταυτόχρονα θα καυτηριάζει κοινωνικά προβλήματα τα οποία διαχρονικά ταλανίζουν τον άνθρωπο: το πρόβλημα της ανεργίας και της αγωνίας για επιβίωση, την εξουσία του πλούτου, τις διακρίσεις λόγω φύλου ή κοινωνικής τάξης, την υποκρισία και τη διαφθορά.
Υπόθεση του έργου:
Το έργο διαδραματίζεται στην Ιταλία, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Στο σπίτι του επιχειρηματία Πανταλόνε, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τη Ναπολιτάνικη Μαφία, την Καμόρα, γίνεται το πάρτυ αρραβώνων της Κλαρίσα, κόρης του Πανταλόνε με τον γιο του δικηγόρου Λομπάρντι, Σίλβιο. Μια νεαρή γυναίκα, η Μπεατρίτσε, μεταμφιέζεται σε άνδρα και παριστάνοντας τον νεκρό αδελφό της, τον Σικελιανό μαφιόζο Φεντερίκο Ρασπόνι, εμφανίζεται στο σπίτι του Πανταλόνε. Δεδομένου ότι ο πατέρας της Κλαρίσα είχε παλαιότερα υποσχεθεί στο Φεντερίκο το χέρι της κόρης του, η Μπεατρίτσε προσποιείται ότι επιμένει να τηρηθεί το γαμήλιο συμβόλαιο και ζητά τα χρήματα της προίκας. Ταυτόχρονα ψάχνει τον αγαπημένο της, τον Φλορίντο, ο οποίος είναι καταζητούμενος επειδή πάνω σε ένα καβγά σκότωσε τον αδελφό της.
Στο μεταξύ ο Τρουφαλντίνο, μπράβος και υπηρέτης της Μπεατρίτσε, στην προσπάθειά του για επιβίωση, γίνεται υπηρέτης και του Φλορίντο. Έχοντας κρύψει την διπλή του ιδιότητα από τα αφεντικά του, ο Τρουφαλντίνο προσπαθεί να εκτελέσει τις διαταγές τους, πράγμα που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο...
Συντελεστές:
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Κίνηση/Σκηνική μάχη: Αντρέι Κρουπά
Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Καυκαρίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριαλένα Παπαδοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μικαέλλα Κάσινου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Οπτική Επικοινωνία: Λέανδρος Ταλιώτης
Διανομή:
Παναγιώτης Κυριάκου (Τρουφαλντίνο), Μαρία Φιακά (Μπεατρίτσε), Ανδρέας Ρόζου (Φλορίντο), Βασίλης Μιχαήλ (Πανταλόνε), Μάριος Δημητρίου (Μπρικέλα), Σπύρος Γεωργίου (Λομπάρντι), Αντρέι Κρουπά (Αλφρέντο), Ζήνα Καυκαρίδου (Σμεραλντίνα), Αλέξανδρος Μαρτίδης (Σίλβιο), Μαρία Ανδρέου (Κλαρίσα) Νικόλας Κουρουζίδης (Σαλβίνο), Μιχάλης Αναγιωτός (Οδηγός Ταξί)
Πρεμιέρα:
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30
Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 18.30 από 18 Ιανουαρίου 2020 μέχρι την 1η Μαρτίου στο Σατιρικό θέατρο.
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: 22312940, 22421609
ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Σχετικά
Οι sold out «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» επιστρέφουν στο Θέατρο Δέντρο
Το ανατρεπτικό έργο της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, ανεβαίνει ξανά στη Λευκωσία για οκτώ περιορισμένες παραστάσεις τον Σεπτέμβριο.
Τρεις επιπλέον παραστάσεις για το Αντικριστό του Φώτη Γεωργίδη
H κωμικοτραγική σάτιρα του Φώτη Γεωργίδη περιοδεύει
Η θρυλική Comédie-Française έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο με «Το γεγονός»
Η Françoise Gillard μεταφέρει στη σκηνή το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό έργο της Νομπελίστριας Annie Ernaux, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Οι «Επτά επί Θήβας» επιστρέφουν στη Λευκωσία για μία επιπλέον παράσταση
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της Λέας Μαλένη παρουσιάζεται ξανά στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Σχολής Τυφλών.
«Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη έρχεται από την Ελλάδα στην Κύπρο
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!