Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020
Η Κύπρια ακτιβίστρια γνωστή για την πολιτιστική της δράση ως προς τον επαναπατρισμό κλεμμένων θρησκευτικών θησαυρών από την κατεχόμενη Κύπρο Τασούλα Χατζητοφή, παρουσιάζει το αυτοβιογραφικό της βιβλίο στη Λεμεσό.
Μετά από μια σειρά παρουσιάσεων που αγκαλιάστηκαν από το κοινό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Πάφο η Τασούλα Χατζητοφή ετοιμάζεται να παρουσιάσει το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Η Κυνηγός Εικόνων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη στη Λεμεσό.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφηγείται μια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη, μέσα από τα μάτια της ίδιας της κ. Χατζητοφή, που εργάστηκε με τόλμη και επιμονή για τη σύλληψη του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν και την ανάκτηση εκατοντάδων έργων που είχε στην κατοχή του.
«H Κυνηγός Εικόνων» της Τασούλας Χατζητοφή θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 19.00 στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσό.
Το βιβλίο θα προλογίσουν: η Μαρούλα Κάτζη, Γραμματέας Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, ο Κρίστης Χαράκης, Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης και ο πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.
Μία επικίνδυνη περιπέτεια
Στη συναρπαστική αυτοβιογραφία της η Τασούλα Χατζητοφή από την Αµµόχωστο αποκαλύπτει την επικίνδυνη περιπέτεια που έζησε ενορχηστρώνοντας την επιχείρηση του Μονάχου, που κατέληξε σε µια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η Τασούλα διακινδύνευσε τα πάντα προκειμένου να πετύχει τον επαναπατρισμό των ιερών θησαυρών του τόπου της, γνωρίζοντας την ξεχωριστή θέση που κατέχουν αυτές οι εικόνες στην καρδιά των ορθόδοξων χριστιανών – δεν είναι απλώς αριστουργήματα, αλλά αποτελούν και την καλλιτεχνική έκφραση της πίστης και ένα μέσο επικοινωνίας µε το Θείο.
Λίγα λόγια για την Τασούλα Χατζητοφή
Η Τασούλα Χατζητοφή γεννήθηκε στην Αµµόχωστο της Κύπρου. Το 1974 αναγκάστηκαν µε την οικογένειά της να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και να μεταβούν στην Ολλανδία, όπου ζει μέχρι και σήμερα μαζί με την οικογένειά της. Αναζητώντας ένα νέο µέλλον, εγκαταστάθηκε στη Χάγη και έγινε επιτυχημένη επιχειρηματίας. ∆ιετέλεσε επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και κατά τη θητεία της αφιέρωσε πάνω από δύο δεκαετίες στην ανάκτηση της κλεµµένης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της πατρίδας της, προσπάθεια που κορυφώθηκε το 1997 µε την υπόθεση του Μονάχου. Είναι η ιδρύτρια του «Walk of Truth», µιας µη κυβερνητικής οργάνωσης µε αποστολή την ενθάρρυνση των πολιτών να εμπλέκονται ενεργά στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές.
Όλα αυτά τα χρόνια η Τασούλα Χατζητοφή έχει προταθεί αλλά και αποσπάσει πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πρόσφατα η Τασούλα Χατζητοφή προτάθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο ως υποψήφια για το βραβείο International Women of Courage Award που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την υποψηφιότητά της στήριξαν επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία και το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία).
Μάθετε περισσότερα για το έργο της εδώ: walkoftruth.org / tasoulahadjitofi.com
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στις 19.00.

Σχετικά
Οι Locomondo έρχονται στη Λεμεσό για το 5ο Off Road Festival All Star
Ένα διήμερο γεμάτο αδρεναλίνη, εντυπωσιακά shows, αγωνιστική δράση, μουσική και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους.
Weekend Agenda: 25 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Συναυλίες, φεστιβάλ, χοροεσπερίδες, θερινό σινεμά και ένα ολόλευκο πάρτι μέσα στη φύση
Μουσική και αστροπαρατήρηση κάτω από το φεγγάρι του Οξύρρυγχου
Το Αρχαίο Ωδείο Πάφου υποδέχεται την αυγουστιάτικη πανσέληνο με μπουζούκια, αφηγήσεις και ξενάγηση στον έναστρο ουρανό.
Δωρεάν εργαστήρια κεραμικής στους Αγίους Βαβατσινιάς
Η Terra Arte CY και ο κεραμίστας Ανδρέας Φασουλίδης προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει βιωματικά την τέχνη του πηλού μέσα από το πρόγραμμα «Technergos».
Ετοιμαζόμαστε για νυχτερινή πεζοπορία στο βουνό με τους Cyprus from Air
Ακολουθώντας αστρικό φως, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ομορφιά του δάσους από μια διαφορετική οπτική
Γιώρκος και Σαής τραγουδούν κάτω από τα αστέρια στο Sandy Beach
Μια ατμοσφαιρική μουσική βραδιά δίπλα στη θάλασσα, γεμάτη ένταση, συναίσθημα και αγαπημένες επιτυχίες
«Beyond the Game»: Μια διαδραστική βραδιά πέρα από τα στερεότυπα στην Πλατεία Ελευθερίας
Έκθεση, βιωματικά εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και ανοιχτή συζήτηση με ελεύθερη είσοδο
H ανακοίνωση (και η αφίσα) για τη Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό
64 χρόνια ιστορίας γιορτάζει φέτος η Γιορτή του Κρασιού, με εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και αναβαθμισμένο πρόγραμμα γεμάτο δημοφιλείς παραστάσεις και δεκάδες καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα
Πεζοπορία στο Κάβο Γκρέκο, από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την πανσέληνο
Μια βραδινή διαδρομή έξι χιλιομέτρων με εντυπωσιακές εικόνες, φωτογραφικές στάσεις και κέρασμα με κρασί
Δες την πρώτη ανατολή με… pilates και μουσική
Ένα διαφορετικό ξημέρωμα στη Ριβιέρα του Πρωταρά
Οι «Μέρες Ξηρολιθιάς» έρχονται στο Γούρρι
Ένα τριήμερο αφιερωμένο στην πανάρχαια τέχνη της πέτρας, με δράσεις που αναδεικνύουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου
[Screenings] on the Side: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού "ταξιδεύει" στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Η τελευταία Κυριακή του μήνα στη Λευκωσία, είναι διαφορετική