Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020
Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού βρίσκεται το οινοποιείο Βλασίδη, το οποίο μετεγκαταστάθηκε το 2012 στο αμπελοτόπι Κολώνη, ανάμεσα σε 85 στρέμματα ιδιόκτητων γραμμικών αμπελώνων.
Ένα οινοποιείο που έχει παράγει τα πρώτα του κρασιά το καλοκαίρι του 1998, λίγους μήνες αφού επέστρεψε από τις σπουδές του στο UC Davies της Καλιφόρνιας, ο ιδιοκτήτης του Σοφοκλής Βλασίδης.
Ανήσυχος, επίμονα μεθοδικός, με συνέπεια στη δουλειά του, δημιούργησε το νέο του οινοποιείο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό, κάτι που όπως παραδέχεται ο ίδιος έχει κάνει το έργο του οινοποιού ευκολότερο και αποδοτικότερο, και έχει συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των οίνων και στην αύξηση της συλλογικής παραγωγής, η οποία φτάνει σήμερα στις 150.000 φιάλες ετησίως.
Εμείς θελήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, να μάθουμε πώς από την Καλιφόρνια βρέθηκε στο Κοιλάνι, αλλά και πώς βλέπει το κυπριακό κρασί, τους στόχους του για το μέλλον και τις συμβουλές που θα έδινε στους νεαρούς οινοποιούς.
Τι σας ώθησε στο δύσκολο επάγγελμα του οινοποιού/οινολόγου;
Μετά την απόκτηση του πτυχίου μου από το Imperial College του Λονδίνου ως Χημικός Μηχανικός, συνέχισα τις σπουδές μου με υποτροφία Fulbright στο UC Davis στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Οινολογία. Το 1998 επέστρεψα στην Κύπρο και ξεκίνησα να φτιάχνω κρασί στο χωριό του παππού μου, το Κοιλάνι. Ο παππούς μου στο Κοιλάνι έφτιαχνε παραδοσιακά κρασί, όπως έκαναν όλοι οι άνθρωποι στα χωριά, την εποχή εκείνη. Πέθανε όταν ήμουν πολύ μικρός. Ο πατέρας μου είναι χημικός μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Δούλεψε ως τεχνικός διευθυντής για κάποια χρόνια στην ΚΕΟ και για πολλά άλλα στην ΕΤΚΟ. Η αγάπη του για τη γη και το κρασί τον ώθησε να πειραματιστεί με τα αμπέλια που κληρονόμησε η μητέρα μου στο Κοιλάνι. Η πείρα του πατέρα μου και η κληρονομιά των αμπελιών με βοήθησαν να ξεκινήσω την επαγγελματική μου πορεία με στέρεα βήματα.
Ποιο θεωρείται το μέλλον του κυπριακού αμπελώνα. Γενικότερα ποια η γνώμη σας για τις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες; Είναι σωστή στρατηγική να επενδύσει ο οινικός κλάδος σε αυτές για αύξηση των πωλήσεων κυπριακών κρασιών;
Εδώ και δέκα χρόνια γίνεται μεγάλος πειραματισμός με γηγενείς ποικιλίες, οι οποίες δεν είναι όλες ιδιαίτερα γνωστές στο ευρύτερο κοινό. Για να καταφέρουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να βασιστούμε στις κυπριακές ποικιλίες, με τις οποίες μπορούμε να διαφοροποιηθούμε στην παγκόσμια αγορά. Η λευκή, γηγενής ποικιλία υπάρχει και είναι με βεβαιότητα το Ξυνιστέρι. Δειλά- δειλά αναδεικνύονται και άλλες όπως η Πρωμάρα και η Μoροκανέλα. Όσον αφορά τις ερυθρές γηγενείς ποικιλίες, αυτές που ξεχωρίζουν είναι το Μαραθεύτικο και το Γιαννούδι. Σκοπός μας είναι με πολλή προσπάθεια και κόπο να φτιάξουμε μια πολύ αξιόλογη ομάδα ντόπιων ποικιλιών για την παραγωγή αυθεντικών και ποιοτικών κυπριακών οίνων.
Επενδύσατε σε ξένες ποικιλίες, Shiraz, Cabernet, Merlot Sauvignon Blanc και σε ελληνικές ποικιλίες επίσης… Ποιος είναι σκοπός και τι στόχο θέτετε όσον αφορά τις ξένες ποικιλίες; Γιατί επιλέξατε τις ελληνικές ποικιλίες και τι περιμένετε από αυτές; Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την απόφαση.
Τις διεθνείς ποικιλίες τις βρήκαμε έτοιμες στον αμπελώνα από τους πειραματισμούς του πατέρα μου, οι οποίοι ξεκίνησαν 40 χρόνια πριν. Αυτές που έδιναν επιτυχημένο αποτέλεσμα, σε συγκεκριμένες περιοχές, τις κρατήσαμε και τις χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα για να παράγουμε αρκετά από τα κρασιά μας. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας πειραματιστήκαμε με κυπριακές, καθώς και με ελληνικές ποικιλίες που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν στις κλιματολογικές συνθήκες και στο οικοσύστημα της περιοχής με σκοπό να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά τις γνώσεις μας για τις ποικιλίες που ταιριάζουν ιδανικότερα στον κυπριακό αμπελώνα της περιοχής μας.
Γενικά στην Κύπρο υπάρχει υπερβολική κατανάλωση εξωτερικού κρασιού και μας χαρακτηρίζει γενικά μια ξενομανία. Μπορείτε να το σχολιάσετε και ποια μέτρα λαμβάνετε ως Οινοποιοί για να αντιστραφούν τα ποσοστά υπέρ του κυπριακού κρασιού;
Οι Κύπριοι καταναλωτές εκτιμούν και στηρίζουν το κυπριακό κρασί γιατί τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, από πάρα πολλούς οινοποιούς, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητα. Πιο παλιά, δυστυχώς για εμάς, η βιομηχανία του κρασιού έδινε περισσότερη έμφαση στην ποσότητα, παρά στην ποιότητα. Οι οινοβιομηχανίες παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες, που στέλνονταν σαν χύμα κρασί στο εξωτερικό. Σήμερα, ευτυχώς, στην πλειοψηφία του το κυπριακό κρασί είναι εμφιαλωμένο, έχει όνομα και βελτιώνεται αισθητά μέρα με τη μέρα. Δική μας είναι η ευθύνη να συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε το προϊόν μας για να κρατήσουμε τον Κύπριο καταναλωτή στο πλευρό μας. Το βασικότερο πλεονέκτημα του κυπριακού κρασιού είναι ότι ο καταναλωτής γνωρίζει ποιος βρίσκεται «πίσω από το μπουκάλι». Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επισκεφτεί το χωριό και να βρει τον άνθρωπο που παράγει αυτή τη φιάλη κρασιού. Μπορεί να τον γνωρίσει, να συζητήσει μαζί του, να δει τους αμπελώνες και να βεβαιωθεί ότι όντως εκείνο που διαβάζει στην ετικέτα είναι αληθινό, γιατί το είδε με τα ίδια του τα μάτια. Πράγμα που δύσκολα μπορεί να κάνει κανείς με τα εισαγόμενα κρασιά.
Ας μιλήσουμε για το δικό σας οινοποιείο. Ποια η ιστορία του;
Tο 1998, επιστρέφοντας από την Αμερική, ξεκίνησα τη συστηματική πια ενασχόληση με τον κυπριακό αμπελώνα. Άρχισα να οινοποιώ σε έναν μικρό χώρο στο κέντρο του χωριού, όπου και παρέμεινα για πάνω από 10 χρόνια. Το νέο Οινοποιείο ολοκληρώθηκε το 2012. Σχεδιάστηκε από τον φίλο και αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου σε μοντέρνες, λιτές γραμμές. Βρίσκεται στην καρδιά της Κολώνης, η οποία είναι μια αμπελουργική περιοχή ανάμεσα στο Βουνί και το Κοιλάνι, μέσα σε ένα αμπελοτόπι 85 στρεμμάτων και έχει μία συνολική δυνατότητα παραγωγής 150.000 φιαλών ετησίως.
Πόσες και ποιες οι ετικέτες των κρασιών σας;
8 ετικέτες κρασιών: Opus Artis, Cabernet Sauvignon Vlassides, Merlot Vlassides, Shiraz Vlassides, Sauvignon blanc Vlassides, Γρίφος 1 Ερυθρός, Γρίφος 2 Λευκός, Γρίφος 3 Ροζέ. Κυκλοφορούν επίσης κάποιες πειραματικές ετικέτες με την ονομασία ‘Δοκιμές’.
Οινοτουρισμός: Μια ακόμη μορφή marketing ή αναγκαιότητα για εδραίωση ποιοτικών προϊόντων; Ποια η άποψή σας
Ο οινοτουρισμός είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο του τουριστικού κλάδου και μια δυναμική ταξιδιωτική τάση, η οποία δημιούργει επιπρόσθετο ενδιαφέρον προς τη χώρα μας για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά και για τους Κύπριους. Δίνει την ευκαιρία σε ξένους και ντόπιους να γνωρίσουν το κυπριακό κρασί, να έρθουν σε επαφή με τα κυπριακά οινοποιεία και τον κυπριακό αμπελώνα. Η καλύτερη εποχή για τους επισκέπτες, οπότε μπορούν να δοκιμάσουν και κρασιά νέας εσοδείας είναι το τέλος κάθε φθινοπώρου. Τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο και η εκδήλωση ‘Ανοικτά Οινοποιεία’, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνονται ξεναγήσεις στους χώρους οινοποίησης και στις κάβες παλαίωσης, ενημέρωση για τη διαδικασία παραγωγής και γευστικές δοκιμές οίνων στην αίθουσα γευσιγνωσίας. Κάθε εποχή βέβαια έχει κάτι διαφορετικό να επιδείξει στον επισκέπτη. Στα πλαίσια του οινοτουρισμού, επίσης, κάποιος μπορεί να δοκιμάσει και να αγοράσει κρασιά παλαιότερων εσοδειών ή πειραματικές ετικέτες, τις οποίες δεν μπορεί να βρει εύκολα στο εμπόριο.
Τι θα συμβουλεύατε τους νεαρούς οινολόγους;
Το κρασί γίνεται στο αμπέλι! Άρα, όλη μας η προσοχή και ενέργεια πρέπει να στρέφεται στον αμπελώνα. Σκοπός όλων των οινοποιών όταν έρχονται σε επαφή με το αμπέλι πρέπει να είναι η παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών, τα οποία παίζουν τον καθοριστικότερο ρόλο στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Ο συνδυασμός της ποικιλία του αμπελιού με το κλίμα και το έδαφος της κάθε περιοχής αποτελεί το οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο για να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να συμπληρώνεται αρμονικά από τον ανθρώπινο παράγοντα. Ακόμη στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξη των κυπριακών ποικιλιών και η παραγωγή οίνων αντιπροσωπευτικών του 'terroir', οι οποίοι να φανερώνουν τα χαρακτηριστικά του τόπου προέλευσής τους, του εδάφους και του κλίματος, αλλά και την τυπικότητα της κάθε ποικιλίας. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι νέοι οινολόγοι, να αγαπήσουν το κυπριακό κρασί και να το αναδείξουν.
Οινοποιείο Βλασίδη
Τηλ.: 97789560
Διεύθυνση: Κοιλάνι 4776, Λεμεσός
http://www.vlassideswinery.com
E-mail: mail@vlassideswinery.com
Σχετικά
Το εστιατόριο LPM Limassol μας προσκαλεί σε δείπνο με τα signature πιάτα του σε συνδυασμό με ουίσκι The Macallan
Μια βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία και το ουίσκι
Δες πως είναι το νέο Caffe Nero που μόλις άνοιξε στην Πλατεία Ελευθερίας
Πάμε για καφέ στην Πλατεία
5 γλυκά που φάγαμε σε εστιατόρια της Λευκωσίας και ξετρελαθήκαμε
Επιλογές που έκλεισαν την βραδιά με τον καλύτερο τρόπο
Αυτό το τυρί βραβεύτηκε ως το καλύτερο του κόσμου
Tο καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2024
5+1 ιδιαίτερα πιάτα με πιστάτσιο που εντοπίσαμε στη Λευκωσία
Η φρενίτιδα του πιστάτσιο συνεχίζεται
Δημοφιλές στέκι της Λευκωσίας φτιάχνει pistachio cookies που θα σε ξετρελάνουν
Θα γίνει η νέα, νόστιμη τρέλα της πόλης
All you can eat κυπριακό μπούκκωμα σε ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι της Μαραθάσας
Σε ένα μοντέρνο καφενείο με θέα κάθε Κυριακή για ολόκληρο τον Δεκέμβριο
Το νέο εστιατόριο της Λευκωσίας φτιάχνει από ψωμί με προζύμι μέχρι κριθαρότο με λαβράκι μεσημέρι-βράδυ
Μία νέα άφιξη με έμφαση στις πρώτες ύλες και τις αυθεντικές γεύσης της μεσογειακής κουζίνας
Χειμωνιάτικα βράδια με live μουσική σε 6 cozy ταβέρνες της Λευκωσίας
Κέφι, διασκέδαση και καλό φαγητό σε αγαπημένα στέκια της πρωτεύουσας μετά μουσικής
Ο βραβευμένος Πορτογάλος σεφ, Gil Fernandes επιστρέφει στην Κύπρο και ετοιμάζει δείπνα αστέρων
Ζήστε μια ξεχωριστή εμπειρία υψηλής γαστρονομίας
Ανακαλύψαμε την viral Dubai chocolate σε χριστουγεννιάτικη εκδοχή στην Κύπρο
Το λαχταριστό έδεσμα του Tik Tok εμπνέει
Πρώτες εικόνες από το νέο Smoothie Factory που μόλις άνοιξε
Το δημοφιλές brand της Λευκωσίας βρίσκεται πλέον και στη Λάρνακα