Guide , Η Κύπρος σε Εικόνες & Video

Στο δρόμο για την Χρυσορογιάτισσα

Σαν ανηφορίζεις για το επιβλητικό μοναστήρι της Χρυσορογιάτισσας, θα συναντήσεις πανέμορφα χωριουδάκια που αξίζει να τα περιδιαβάσεις.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013

Η πιο όμορφη ανακάλυψη, είναι τα μικρά διάσπαρτα χωριουδάκια της υπαίθρου που κρύβουν μικρούς θησαυρούς παράδοσης και μοναδικές εικόνες! Θυμήσου… Κάθε φορά που ξεκινάς για έναν προορισμό, κράτα ανοιχτόμυαλη διάθεση και κάνε στάσεις στα χωριά που συναντάς καθοδόν.

Η διαδρομή: Μπες στον παλιό δρόμο Λεμεσού-Πάφου, στο σημείο των Κουκλιών. Συνέχισε την πορεία σου, προς Πάφο μεριά, και κάποια στιγμή δεξιά σου, μετά το μεγάλο φράκτη του Ασπρόκρεμου και κοντά στην Αχέλεια, θα πρέπει να δεις την σήμανση για το δρόμο που οδηγεί στη μονή της Χρυσορογιάτισσας. Τα κύρια χωριά που θα συναντήσεις στη διαδρομή σου είναι Αγία Βαρβάρα, Ελεδιό, Αμαργέτη, Πενταλιά, Γαλαταριά, Κοιλίνεια, Στατός- Άγιος Φώτιος, Αγία Μονή και μετά από το ιστορικό μοναστήρι, το χωριό Παναγιά. Ανηφορίζοντας προς τα όμορφα αυτά χωριά, κάνε μια κατάβαση στην κοίτη του ποταμού, κάτω από το χωριό Πενταλιά, για να βρεις το αναστηλωμένο μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη. Στην επιστροφή σου, επισκέψου την Αμεργέτη και θα εντυπωσιαστείς από το ανισόπεδο μαγευτικό της τοπίο, ενώ προχωρώντας προς το χωριό Ελεδιό θα συναντήσεις απίστευτα τοπία εύφορης γης. Πιο πάνω, στα χωριά Στατός-Άγιος Φώτιος θα συναντήσεις σημαντικά οινοποιεία, ενώ, λίγο πριν φτάσεις στην Χρυσορογιάτισσα, αξίζει να επισκεφτείς και το μοναστήρι της Αγίας Μονής. Και μετά φτάνεις στην περίφημη ιερά μονή Χρυσορογιατίσσης, που είναι αφιερωμένη στην ‘Κυρία μας της Χρυσής Ροδιάς’, ιδρύθηκε το 1152 από τον μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος, λέγεται ότι βρήκε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην παραλία της Πάφου, η οποία πετάχτηκε στη θάλασσα στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας και παρασύρθηκε από τα κύματα μέχρι την Κύπρο. Διαθέτει όμορφες τοιχογραφίες και ένα παλιό οινοποιείο που συνεχίζει να παράγει αξιόλογα κυπριακά κρασιά.

Tip: Ο καφές, στο κεντράκι που βρίσκεται στην είσοδο του μοναστηριού, θα τον ευχαριστηθείς διπλά, γιατί τον φτιάχνουν με μεράκι και μπόλικο καϊμάκι.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close