4 October 2013
Top Stories , Arts & Culture

Ο Λούης Πατσαλίδης και το "ΜνημόνιΩΧ Reloaded"

Συνέντευξη με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της πολυσυζητημένης παράστασής του

Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013

 

Το μνημόνιο τον ενέπνευσε να βγει στη σκηνή του ‘Εναλλάξ’ και να παρουσιάσει την παράσταση που είχε τον ευφάνταστο τίτλο "ΜνημόνιΩΧ!" και η οποία σατίριζε τα κακώς κείμενα του τόπου μας. Κάθε παράσταση ήταν sold out γι’ αυτό και πήρε παράταση. Μετά από πολλές παραστάσεις και μεγάλη επιτυχία, λοιπόν, ο Λούης και η παρέα του επιστρέφουν τον Οκτώβριο για να σκιαγραφήσουν την κυπριακή πραγματικότητα, σε μια ανανεωμένη παράσταση με την οποία θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

 

Είσαι πολυάσχολος αυτήν την περίοδο… τι κάνεις ακριβώς;

Αρχικά είμαι κάθε πρωί στο Ράδιο Πρώτο μαζί με την αγαπημένη μου Ρούλα Γεωργιάδου, από τις 09:00-12:00, στην εκπομπή "Είπε η Παρθένος στον Σκορπιό" και περνάμε καταπληκτικά! Επίσης γράφω κείμενα και λαμβάνω μέρος στην καινούργια σατιρική εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, όπου κάνω ένα σύντομο σχολιασμό της επικαιρότητας. Τέλος, ξεκινάμε στις 4/10 το καινούργιο stand-up comedy show "ΜνημόνιΩΧ Reloaded", το οποίο θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή στο ‘Εναλλάξ’ στη Λευκωσία και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στο μπαρ ‘Ψέμα’ στη Λεμεσό.

"ΜνημόνιΩΧ Reloaded", τι να περιμένουμε;

Όλη η τρελή ομάδα, αποτελούμενη από εμένα και τους Τεύκρο Νεοκλέους, Λούκα Λουκά και τον Γιώργο Χριστοφή, θα προσφέρουμε το γέλιο στους θεατές με το δικό μας ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από ένα τρίωρο stand-up comedy show, όπου φέτος η συμμετοχή του κόσμου θα είναι πιο έντονη και σε συνδυασμό με τα καινούργια κείμενα αλλά και την επικαιρότητα που θα προκύπτει θα γίνεται χαμός. 

Η βράκα που είδαμε στα διαφημιστικά σου είναι μια επισήμανση ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις ρίζες μας;

Η βράκα γίνεται αντικείμενο σάτιρας, με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα μάς εξιτάρει ότι έχει σχέση με την παράδοση και το παρελθόν. Εξ ου και προκύπτουν τηλεπαιχνίδια και σειρές εποχής στην τηλεόραση κ.λπ., αλλά είναι και ένας συμβολισμός ότι λόγω των γεγονότων που επικρατούν στην Κύπρο θα γυρίσουμε πίσω σε καταστάσεις 19ου αιώνα… και δεν εννοώ τίποτα περισσότερο από τα λιτά εκείνα χρόνια που ο κόσμος ήταν ευτυχισμένος με τα ΛΙΓΑ.

Επειδή η βράκα σου είναι σχεδιασμένη από τη fashion designer Efi, να υποψιαστώ ότι αγαπάς και τη μόδα; Ποια είναι η σχέση σου με αυτήν;

Ναι, η βράκα μου είναι by Efi και σε όσους το έχω πει νομίζουν ότι τους κάνω πλάκα. Η Έφη ήρθε σε μια παράσταση πέρσι και όταν την είδα της είπα "Θέλεις να μου φτιάξεις μια βράκα για την καινούργια σεζόν;". Η "αλήθκεια" είναι ότι "εφίρτηκεν που το γέλιο" και ούτε η ίδια πίστεψε ότι μιλούσα σοβαρά, μέχρι που πήρα το σοβαρό μου ύφος… Αυτό ήταν, δέχτηκε και να ’μαι, φορώ βράκα by Efi. Η Έφη είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος με απίστευτο χιούμορ και την ευχαριστώ πολύ που δέχτηκε να συνεργαστούμε, δεν θα μείνει πάνω της (χα, χα, χα, χα, χα)! Τώρα η απάντηση στο ερώτημα αν ακολουθώ τη μόδα είναι όχι, η μόδα με ακολουθεί. Και να μου το θυμηθείς ότι μετά την παράσταση θα δεις πολλούς βρακάες να κυκλοφορούν… λόγω κρίσης βέβαια και δεύτερου Μνημονίου, που ‘σφύρα του τζι’ άκου το". 

Πώς αντιμετωπίζεις τη νέα τάξη πραγμάτων στην Κύπρο;

Προσπαθώ να είμαι καλός μαζί της, τρυφερός, της δείχνω αγάπη μπας και μου ‘κάτσει’ και δεν με πάρει από κάτω. Αλλά χλομό το βλέπω, κανένας δεν θα γλιτώσει. Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι παρακαλούμε τον Θεό να είναι παροδική η κατάσταση αυτή, αλλά από την άλλη κανείς δεν βαστά για να πληρών(ει)…

Πόσο σε έχει βοηθήσει το χιούμορ όταν πήγες π.χ. να πληρώσεις το φόρο ακίνητης περιουσίας;

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν πήγα, αλλά να σου πω κάτι; Για να μπορέσεις να γλιτώσεις από την καταβολή των φόρων, πρέπει να μην έχεις χιούμορ, να φοράς κοστούμι, να κρατάς πούρο και να έχεις αυτοκίνητο πολυτελείας γραμμένο στη γιαγιά σου που είναι 95 χρονών.

Αν γινόσουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια μέρα, τι θα έκανες;

Χμ… γίνεται για 2; Γιατί πόσους να βολέψω μέσα σε μια μέρα;

Αν γινόσουν Πρόεδρος της Ομόνοιας;

Εδώ μάλιστα, εδώ θα έκανα πολλά, πάρα πολλά και δεν με φτάνει αυτή η συνέντευξη για να τα απαριθμήσω. Θα αρκεστώ όμως σε 2. Κατ’ αρχάς θα έβγαινα και θα έλεγα ξεκάθαρα στον κόσμο: "Κύριοι, για τα επόμενα 2-3 χρόνια η Ομόνοια ΔΕΝ πάει για πρωτάθλημα", με όλες τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Και κατά δεύτερο θα κρατούσα 4-5 έμπειρους παίχτες και θα έβγαζα από τις ακαδημίες, όπου είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν, τους παίχτες που θα "χτίσουν" την Ομόνοια του μέλλοντος, την Ομόνοια που όλοι αγαπάμε και θέλουμε να δούμε. Και είναι καιρός κάποιοι να αφήσουν πίσω τα φαντάσματα του παρελθόντος που βλέπουν και που προσπαθούν να μας κάνουν και εμάς να δούμε και… το αφήνω ως εδώ. Ξέρετε υπάρχει ένα κακό στην Κύπρο, η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου είναι ένα καρκίνωμα που πρέπει σύντομα να σταματήσει. Τρόπος υπάρχει, θέλουμε όμως;

Η επιτυχία της περσινής σου παράστασης ήταν αναμενόμενη; Αυτή η επιτυχία δεν σε επιφορτίζει με περισσότερο άγχος;

Υπήρξαν σημάδια από την προηγούμενη χρονιά ότι αυτό χρειαζόταν ο κόσμος, μια και το "άθλημα" του stand-up comedy το κάνω επαγγελματικά τα τελευταία 8 χρόνια, απλώς δεν υπήρξα τηλεοπτικό πρόσωπο ώστε να το προωθήσω πιο εύκολα κάνοντάς το πιο γρήγορα γνωστό στο ευρύ κοινό. Οπόταν τα σημάδια ήταν θετικά, αλλά κανένας από την ομάδα δεν περίμενε τόση ανταπόκριση από τον κόσμο. Αφού λέγαμε ο ένας στον άλλο ‘εν αλήθκεια, πάμεν ακόμα;’. Βέβαια, αυτό μας επιφορτίζει με ευθύνη, γιατί βάλαμε τον πήχη ψηλά και τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον κρατήσουμε εκεί. Αλλά είμαι σίγουρος ότι και φέτος θα κάνουμε τον κόσμο να γελάσει με την ψυχή του.

Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;

Γράφω, κάτι που με χαλαρώνει απίστευτα, όπως επίσης και μια βόλτα στην παλιά Λευκωσία με την Αστέρω και τα παιδιά.

Τι έχεις βάλει στο προγαμιαίο συμβόλαιο και η γυναίκα σου είναι ακόμα μαζί σου;

(γέλια) Βασικά είχαμε έναν όρο: πως θα μπορούσε να με αφήσει μόνο αν κατάφερνε να με κάνει να πάω σε διψήφιο αριθμό κιλών… Οπόταν είναι ‘κομματάκι’ δύσκολο!

Τι δουλειά έχεις πει στα παιδιά σου ότι κάνεις;

Έχει πλάκα γιατί ενώ ήμουν στην τράπεζα τα τελευταία 13 χρόνια, τόσο η κόρη μου (5 χρονών) όσο και ο γιος μου (3 χρονών), όταν τους ρωτήσεις τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς, η κόρη μου απαντά "λέει αστεία" και ο γιος μου "στην παράσταση".

Όταν ο κόσμος στην παράσταση δεν γελάσει με κάτι ενώ εσύ περίμενες πως θα ξεκαρδιστεί, πώς αντιδράς;

Το ένστικτό μου μέχρι σήμερα δεν με έχει απογοητεύσει, ελπίζω να μην το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα. Έχει τύχει όμως το αντίθετο, να γελάσουν σε πράγματα που στις πρόβες ή όταν γράφω τα κείμενα δεν περιμένουμε να γελάσουν, οπόταν το σχολιάζουμε μετά και είναι ένα πολύ ευχάριστο αίσθημα.

Θέλω να κάνεις το ψυχογράφημα του μέσου Κυπρίου.  

Αυτό που μου ζητάς δεν περιγράφεται τόσο σύντομα. Θα προσπαθήσω όμως. Είμαστε ένας λαός της καλοπέρασης, ό,τι φάμε ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο κώ..ς μας! Βολευτήκαμε στην ψευδαίσθηση που ζούσαμε και δεν θέλαμε να δούμε την πραγματικότητα ή ακόμα χειρότερα την βλέπαμε αλλά δεν κάναμε κάτι για να την αλλάξουμε, γιατί έχουμε μάθει μια ζωή να λέμε "εγώ; Όχι καλέ, ας το κάνει ο άλλος". Λειτουργούσαμε μια ζωή με το "εγώ" και όχι με το "εμείς". Είμαστε αυτό που λέμε "ό,τι μας κάμουν εν χάκκι μας".  Μάθαμε να ανεχόμαστε τους πάντες και τα πάντα χωρίς να αντιδρούμε στα κακώς κείμενα που συμβαίνουν γύρω μας. Είμαστε όλοι, και δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω, σαν τη στρουθοκάμηλο που νομίζει πως επειδή δεν βλέπει εκείνη, ούτε ο άλλος τη βλέπει και… στην ουσία την πατά. Μα είναι δυνατό να σου κλέψουν τα χρήματά σου με τον πιο επίσημο τρόπο και εσύ να κάθεσαι σπίτι απαθείς; Να βάζουν χέρι στις οικονομίες μιας ζωής και να μην συγκινείσαι; Αυτοί ήμαστε λοιπόν, ένας λαός άξιος της μοίρας του.

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το "Όχι", εσύ πού έχεις πει "όχι";

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είπα ένα πολύ μεγάλο ‘ΟΧΙ’ στην ασφάλεια και τα ωφελήματα που μου πρόσφερε η δουλειά που είχα στην τράπεζα, για να κυνηγήσω το όνειρό μου…

 

 

 

BOX

  1. Ποια είναι η αγαπημένη σου… ταινία; Η κολλητική!
  2. Ποιο είναι το αγαπημένο σου… τραγούδι; Πολλά, αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο θα έλεγα ‘Δεν είμαι άλλος’ του Θηβαίου.
  3. Ποιο είναι το αγαπημένο σου… status στο Facebook; Για τον Αρχιεπίσκοπο: όλες οι θρησκείες του κόσμου έχουν πνευματικούς ηγέτες, εμείς έχουμε Chartered Accountant…
  4. Ποιο είναι το αγαπημένο σου… gadget; Το κινητό μου.
  5. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου πολιτικός; Δεν μπορώ να πω, γιατί θα στενοχωρήσω κάποιους (γέλια).
  6. Ποια είναι η αγαπημένη σου χώρα για να ζεις; Χωρίς δεύτερη σκέψη, Αμερική, γιατί εκεί πραγματικά σου δίνονται ευκαιρίες.
Ώρα 22.00. Εσιτήρια €10. Πληρ. 99 583890.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close