Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2020
Εν μέσω δύσκολων καιρών, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποφάσισε να ανακοινώσει διαδικτυακά το πρόγραμμά του για το καλοκαίρι του 2020, στην αρχική του σύλληψη, από σεβασμό σε όλη την ομάδα που εργάστηκε γι’ αυτό και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
Η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου απηύθυνε ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους και τις φίλες του Φεστιβάλ, που κλείνει φέτος 65 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Μίλησε για τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, με την ελπίδα αυτό να πραγματοποιηθεί με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Το πρόγραµµα περιέχει παραστάσεις Θεάτρου, Περφόρµανς, Χορού, Συναυλίες, Όπερα, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικά, Συζητήσεις, Κινηµατογράφο, Πάρτι, Ερευνητικές πλατφόρµες, Δράσεις για παιδιά. «Βασικό µας µέληµα ήταν η επέκταση του φεστιβαλικού ίχνους και η εµβάθυνση σε αυτό: Επέκταση στα είδη Τέχνης και διεύρυνση του κοινού στο οποίο απευθυνόµαστε. Εµβάθυνση της εµπλοκής του κοινού µας στη φεστιβαλική εµπειρία συνολικά. Ακόµα, έναν σηµαντικό άξονα αποτελεί για εµάς η έκπληξη, οι απρόσµενες συναντήσεις, το γκρέµισµα της αντίληψης ότι κάποια είδη δεν είναι φεστιβαλικά ή δεν ταιριάζουν σε συγκεκριµένους χώρους» αναφέρει η Κ. Ευαγγελάτου.
Παρουσιάζονται πάνω από 1.400 καλλιτέχνες, από περισσότερες από 30 χώρες, και περίπου 70 εκδηλώσεις, µε 40 πρεµιέρες και νέες παραγωγές. Παράλληλα, ανοίγει στην Αθήνα ένας κύκλο για το Αρχαίο Δράµα, µε στόχο την ερευνητική προσέγγιση του είδους σε κλειστό χώρο, από έλληνες και ξένους σκηνοθέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά εκδηλώσεις κυπριακού ενδιαφέροντος, συμμετέχει για πρώτη φορά η χορογράφος Αλεξάνδρα Βάγιερσταλλ με την παράσταση «ANNNA³: Οι κόσµοι των αέναων µετατοπίσεων», με τη συνεργασία μεταξύ άλλων με τον Χάρη Κούσιο και τη Μαριάννα Χριστοφίδου, η οποία θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260. Ακόμη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει στη Μικρή Επίδαυρο την πρόταση «Live Looping» χτίζοντας ένα ηχητικό σύµπαν µέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται ο ατµοσφαιρικός κόσµος της «Φόνισσας» του Παπαδιαµάντη.
«Αντιλαμβανόμαστε την αβεβαιότητα των ημερών, θέλουμε όμως να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας για την πραγματοποίηση του φετινού προγράμματος, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Μένουμε σπίτι και εργαζόμαστε ευελπιστώντας πως θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να μας εμψυχώσει όλους, κοινό και καλλιτέχνες, μετά από αυτή την οδυνηρή δοκιμασία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Πέρασαν σχεδόν τρεις εβδοµάδες από το κλείσιµο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισµού και, µέρα µε τη µέρα, αντιλαµβανόµαστε όλο και περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η επαφή µε τη ζωντανή Τέχνη στη ζωή µας. Τα θέατρα είναι εστίες, είναι χώροι στοχασµού, ψυχαγωγίας, είναι οίκοι στους οποίους προσερχόµαστε οµαδικά, κοινό και καλλιτέχνες, προσδοκώντας κάτι που η αληθινή ζωή δεν µπορεί να µας προσφέρει. Σκέφτεται κανείς πώς θα είναι άραγε η κοινωνία µας µετά από αυτή την κρίση και πόσο πολύτιµη θα είναι η καλλιτεχνική της αντανάκλαση µέσα από την οξυδέρκεια και την ευαισθησία των δηµιουργών. Η παρουσία ενός διεθνούς Φεστιβάλ θα είναι, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη µας αλλά και υποχρέωσή µας» ανέφερε η Κ. Ευαγγελάτου.
Λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, η επικοινωνία του Φεστιβάλ περιορίζεται στο μήνυμα της καλλιτεχνικής του διευθύντριας και δεν έγινε αναλυτική παρουσίαση ούτε μεμονωμένη αναφορά σε κάθε µία από τις περισσότερες από 70 εκδηλώσεις.
«Έχουµε, όµως, την ανάγκη να στείλουµε ένα µήνυµα ελπίδας: Είµαστε εδώ και εργαζόµαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουµε το Φεστιβάλ, µε τις µικρότερες δυνατές απώλειες. Ευελπιστούµε ότι θα τα καταφέρουµε να το υλοποιήσουµε µε ασφάλεια για όλους, µόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» σημείωσε η Κ. Ευαγγελάτου αναφέροντας ότι εξετάζονται διαφορετικές εκδοχές για τις ηµεροµηνίες πραγµατοποίησης της φετινής διοργάνωσης.
Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Ολόκληρη η τοποθέτηση της Κατερίνας Ευαγγελάτου:
Σχετικά
Η θεατρική περφόρμανς «soul under construction» στο Ξυδάδικο
Η παράσταση διερευνά τη σχέση των ανθρώπων με τον αστικό χώρο που αλλάζει διαρκώς,
"Ούλλα Ανάποδα": Η νέα κωμωδία της θεατρικής ομάδας Παρωδία υπόσχεται γέλια μέχρι δακρύων
Μία νέα, ανατρεπτική φαρσοκωμωδία
Το Θέατρο ΡΟΗ ανεβάζει παράσταση στο ιστορικό Teatro Circo
Η συγκεκριμένη παρουσία, σημειώνει το Θέατρο Ροή, αποτελεί τη δεύτερη συμμετοχή της ομάδας στον εν λόγω θεατρικό οργανισμό
Ο Τσούβι επιστρέφει με εξωγήινο Stand up comedy, επίκαιρο όσο ποτέ…
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας επιστρέφει στο νησί μας για τρεις παραστάσεις, με ένα ολοκαίνουριο σόου
Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2025: Οι υποψηφιότητες
Θα απονεμηθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εξαγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου, το Βραβείο «Νίκος Χαραλάμπους»
Αντικριστό: Η νέα καλοκαιρινή θεατρική παράσταση του Φώτη Γεωργίδη
Μετά την περσινή ΦΟΥΚΟΥ, ο Φώτης Γεωργίδης επανέρχεται με τη νέα του κοινωνική σάτιρα
Ο Μάιος μάς πάει θέατρο: 15 παραστάσεις που αξίζει να δεις
Κωμωδίες, δυνατά δράματα, κλασικά έργα, σύγχρονες φωνές και μουσικοθεατρικές παραγωγές γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου με ιστορίες που συγκινούν, προβληματίζουν και ψυχαγωγούν
Ο Δήμος Πάφου παρουσιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Ημέρες Θεάτρου»
O Δήμος στηρίζει και φιλοξενεί αξιόλογες θεατρικές παραγωγές από την Κύπρο και την Ελλάδα
Ίων του Ευριπίδη: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ
Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία Θωμάς Μοσχόπουλος
«Ο τόπος εν οι άνθρωποι»: Παρουσίαση Θεατρικών Εργαστηρίων στις Ορεινές Κοινότητες: Φοινί, Κυπερούντα και Λάνια
Με πρωτοβουλία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Οι Sooshi Mango, το viral φαινόμενο των social media, έρχονται για πρώτη φορά στη Λεμεσό
Η Λεμεσός υποδέχεται ένα από τα πιο viral φαινόμενα της σύγχρονης κωμωδίας
Η Φάλαινα: Μόλις άνοιξαν νέες καλές θέσεις για να παρακολουθήσετε τη συγκλονιστική παράσταση στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού
Είναι η παράσταση που εδώ και δυο χρόνια είναι sold out στην Αθήνα.