Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουνίου 2020
Ο Ορέστης είναι μόλις 32 χρονών και ο Έκτορας 28. Σπούδασαν ο μεν Ορέστης Χημεία και Οινολογία, ο δε Έκτορας Γεωπονική και Αμπελουργία.
Παρά το νεαρό της ηλικίας τους και οι δύο αδελφοί Τσιάκκα είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή και οινοποίηση μιας μεγάλης ποσότητας σταφυλιών, που προέρχονται από 6.5 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων και 8 εκτάρια υπό ενοικίαση.
Και οι δύο είναι άξιοι συνεχιστές της οινοποιητικής παράδοσης του Κώστα και της Μαρίνας Τσιάκκα.
Το οινοποιείο Τσιάκκα είναι οικογενειακή επιχείρηση, την οποία ξεκίνησαν ο Κώστας και η Μαρίνα το 1988. Αν και οι γονείς ασχολούνται ακόμη με τη διαχείριση του οινοποιείου, στο χώρο παραγωγής περισσότερο ασχολούνται τα δύο αδέλφια μαζί και με την αδελφή τους Ελένη, η οποία ωστόσο ακολουθεί διαφορετική καριέρα και είναι πετυχημένη διατροφολόγος και διαιτολόγος. Ο βενιαμίν της οικογένειας, ο Ανδρέας, είναι μαθητής σχολής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι καταπληκτικός φωτογράφος και υπεύθυνος για αρκετές από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του οινοποιείου.
Ο Ορέστης Τσιάκκας
Οι αρμοδιότητες του Ορέστη έχουν να κάνουν με την οινοποίηση και την παραγωγή όπου μαζί με τον Κώστα Ντάνο, επίσης οινολόγο, αυτό που κάνουν είναι να παίρνουν την πρώτη ύλη, να την μεταποιούν και να βγάζουν το τελικό προϊόν.
Για την ποιοτική πρώτη ύλη και για τον αμπελώνα ο Έκτορας φέρει τη μεγάλη ευθύνη. Την ώρα του τρύγου ήδη ο νεαρός αμπελουργός γνωρίζει την ποιότητα των σταφυλιών που θα συγκομίσει. Εκείνος είναι που φροντίζει το αμπέλι ολόχρονα.
Ο Έκτορας Τσιάκκας
Η ασχολία με το κρασί είναι δύσκολη υπόθεση, πρέπει να το αγαπάς. Και τα δύο αγόρια από μικρή ηλικία βρέθηκαν μέσα στα αμπέλια και στο οινοποιείο. Ο Ορέστης γεννήθηκε την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το οινοποιείο. Μάλιστα, για τέσσερα χρόνια ονομαζόταν Ορέστειο Οινοποιείο, αλλά ο Κώστας και η Μαρίνα το μετονόμασαν σε Οινοποιείο Τσιάκκα το 1992 όταν γεννήθηκαν τα δίδυμα, ο Έκτορας και η Ελένη.
Από τότε ίσως θεωρούσαν δεδομένο πως θα ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα.
Το οινοποιείο διαθέτει 18 διαφορετικές ετικέτες, εκ των οποίων και η διάσημη Ζιβανία Τσιάκκα και η φυσική λιαστή Κουμανδαρία. Οι περισσότερες διατίθενται στην κυπριακή αγορά και κάποιες ποσότητες εξάγονται στο εξωτερικό.
Για να καταφέρουν, όμως, τα δύο αδέρφια να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αμπελιού και του οινοποιείου και να εξελίξουν την οικογενειακή επιχείρηση αποφάσισαν ο μεν Ορέστης να σπουδάσει Χημεία και Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο Loughborough University στην Αγγλία και ακολούθως Οινολογία στο Montpellier, Γαλλία. Να σημειωθεί πως ο Ορέστης ήταν ο μόνος στη χρονιά του στο μεταπτυχιακό που κατάφερε να δημοσιεύσει την πτυχιακή του σε επιστημονικό άρθρο πάνω στις κυπριακές ποικιλίες.
Ο Ορέστης Τσιάκκας στο κελάρι
Ο δε Έκτορας ακολούθησε τη Γεωπονική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ίδιος σύντομα αναχωρεί για τη μακρινή Αυστραλία για το μεταπτυχιακό του στην Αμπελουργία και Οινολογία.
Οι σπουδές και των δύο ήταν στοχευμένες, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν στη συνέχεια την επιχείρηση. Γνωρίζοντας και τους δύο, η δουλειά στο οινοποιείο είναι κάτι που αγαπούν πολύ γι’ αυτό και η απόφαση για τον κλάδο σπουδών ήταν συνειδητή, χωρίς να υπάρχει πίεση από τους γονείς. Βλέποντας τον πατέρα τους να απολαμβάνει την ενασχόλησή του με το αμπέλι και το κρασί, κόλλησαν και αυτοί το «μικρόβιο».
Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση έχει βοηθήσει πάρα πολύ και τα προγράμματα στις σχολές στις οποίες φοίτησαν περιελάμβαναν πολλή πρακτική άσκηση, κάτι που τους βοήθησε να δουλέψουν από πολύ νωρίς στο οινοποιείο και στο αμπέλι. Με την έμπειρη καθοδήγηση του Κώστα έμαθαν να δουλεύουν σε γρήγορους ρυθμούς και να μπορούν να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες καταστάσεις. Πιστεύουν πως για να πάει μπροστά ένας τομέας πρέπει να υπάρχει εξέλιξη, και την εξέλιξη θα την φέρουν τα νέα άτομα που έχουν ταξιδέψει, έχουν διευρύνει τις γνώσεις τους και έχουν δει μοντέλα παραγωγής τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στην κυπριακή πραγματικότητα.
Και τα πρώτα δείγματα δεν άργησαν να εμφανιστούν. Η Πρωμάρα εμφανίζεται το 2016 και κέρδισε ως ποικιλία αμέσως αρκετούς οπαδούς όπως και το δροσιστικό Μαύρο Αμπελίσιμο σε εντελώς νέα δροσιστική έκφραση και στυλ. Και αυτά στον ενδιάμεσο χρόνο των σπουδών του Ορέστη. Ακολουθούν οι πειραματικοί οίνοι όπως το Ξυνιστέρι σε Orange Wine – skin contact εκδοχή, κάτι που δούλευε και ο Κώστας Τσιάκκας από το 2009 και Natural Wine με πρωτοποριακή μέθοδο οινοποίησης βάζοντας τα στέμφυλα από κουμανδαρία σε μούστο Ξυνιστεριού. Το τελευταίο δείγμα που κυκλοφόρησε είναι το Single Vineyard από Ξυνιστέρι με το όνομα Terroir και με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Πιτσιλιά. Το Μαύρο Αμπελίσιμο, που στον Τσιάκκα μας θυμίζει το παραμύθι «Το άσχημο Παπί» (που όταν μεγαλώνει ανακαλύπτει ότι είναι κύκνος) καθώς και το Merlot Single Vineyard δείχνουν ίχνη από το μεγαλείο των γηγενών και ξένων ποικιλιών. Δεν μας κρύβουν ότι το μεγαλύτερο όνειρο της γενιάς τους είναι να φτιάξουν πραγματικά πολύ μεγάλα και ενδιαφέροντα κρασιά που να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μύθους παγκοσμίως. Αδημονούμε να δοκιμάσουμε τα δύο νέα κρασιά σε δύο χρόνια, εκ των οποίων ένα ερυθρό με χαρμάνι από κυπριακές ποικιλίες και ένα λευκό. Κανένας εφησυχασμός από πλευράς της νεανικής ομάδας.
Στους αμπελώνες εφαρμόζεται οργανική αμπελουργία και έχουν ήδη επεκταθεί με νέες φυτεύσεις και προχωρούν σε νέα ποικιλιακά χαρμάνια με βάση περισσότερο τις τοπικές ποικιλίες. Στόχος της οικογένειας Τσιάκκα είναι η δημιουργία ποιοτικών κρασιών με αναγνωρισιμότητα, ταυτότητα και ονομαστική ζήτηση. Οι αμπελώνες του οινοποιείου προσαρμόζονται στις τάσεις της εποχής, ανανεώνονται, αναιρούν, ενισχύουν, αναθεωρούν, τολμούν.
Η επίσκεψη στους αμπελώνες Τσιάκκα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Μπορεί κάποιος να τις παρομοιάσει με την επίσκεψη σε ένα οινοποιείο. Έχει αρκετές ομοιότητες με το άνοιγμα ενός κρασιού. Μπορεί να είναι της ίδιας χρονιάς, να προέρχεται από το ίδιο blend ή ποικιλία. Παρόλα αυτά όμως, πάντα μα πάντα, κάθε φορά, κάτι διαφορετικό βρίσκεις μέσα σ' αυτό. Είναι σαν ζωντανός οργανισμός, που τα κύτταρά του και όλα τα στοιχεία που το απαρτίζουν, καθημερινά μεταβάλλονται, περισσεύουν ή λιγοστεύουν, εξελίσσονται.
Αρχίζουν από τα 1482 μέτρα υψόμετρο, με το 1 εκτάριο να βρίσκεται σε αμφιθεατρική τοποθεσία, με το όνομα Πετράλωνα (Sauvignon Blanc, Chardonnay και νέες φυτεύσεις από Ξυνιστέρι). Κατεβαίνουμε στα 1200 μέτρα στο αμπελοτόπι Αγρός όπου υπάρχουν 4 εκτάρια από Sauvignon Blanc, Chardonnay και Ξυνιστέρι όπως και οι ερυθρές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Βαμβακάδα. Στην περιήγησή μου προχώρησα πιο κάτω, στον Άγιο Ιωάννη, στα 1050 μέτρα και τις νέες φυτεύσεις Προμάρας και Γιαννούδι, Ξυνιστέρι και Βαμβακάδα, ένα σύνολο γηγενών ποικιλιών 5 εκταρίων.
Στη Μονή Τσιάκκας Κτήμα στα 1000 μέτρα (2 εκτάρια) είδα από κοντά Γιαννούδι, Ξυνιστέρι και Sauvignon Blanc, και πιο κάτω είδα την άγρια πετρώδη γη στον Μουκλό (880 μέτρα – 3 εκτάρια) να φιλοξενεί σε υποδειγματική αρμονία τα αμπέλια από Μαύρο Αμπελίσιμο σύντομα να συγκατοικούν με Προμάρα. Και δίπλα στο ποτάμι το Κεραμί στα 800 μέτρα σε 0,7 εκτάρια το Merlot που ευθύνεται για το Single Vineyard. Και μέσα από αυτά, να αγναντεύεις ένα υπέροχο ορεινό φόντο, το Τρόοδος που σου κόβει την ανάσα.
Φυσικά οι μεγάλες εκπλήξεις έρχονται όταν ξεκινά η γνωριμία με το περιεχόμενο των φιαλών και των βαρελιών. Ήδη έχουν ξεκινήσει αλλαγές στο οινοποιείο με νέα είσοδο επισκεπτών, και τη δημιουργία ειδικού χώρου στην οροφή για σεμινάρια και τη διοργάνωση ιδιωτικών γευστολογήσεων. Σε δεύτερο στάδιο θα αρχίσει και η ανακαίνιση του υφιστάμενου χώρου γευστολόγησης και σε τρίτο στάδιο η δημιουργία δεύτερου οινοποιείου, δίπλα στο υφιστάμενο για καλύτερη λειτουργικότητα και διαχείριση.
Στο οινοποιείο Τσιάκκα έχουν τις ποικιλίες, έχουν την τεχνογνωσία και δημιουργούν κρασί με τη δική τους ταυτότητα. Με σκληρή αλλά μελετημένη δουλειά στους αμπελώνες και στο οινοποιείο υλοποιούνται τα οράματά τους και με το κέφι και το μεράκι που έχουν σίγουρα “the wine world is their oyster”.
Σχετικά

Τις Παρασκευές του Ιούλη πάμε για Smash burger με θέα στη νέα ταβέρνα του Καλοπαναγιώτη
Smash Fridays στη Μωροκανέλλα στον Καλοπαναγιώτη – Smash burgers με θέα την κοιλάδα της Μαραθάσας

1+1 προσφορά στο ολοκαίνουργιο ρόφημα της αλυσίδας Starbucks
Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι με τον πιο δροσερό τρόπο

Ένα ζευγάρι Κυπρίων στην κορυφή των «φισιάτικων» στη Μεγάλη Βρετανία
Ένα ζευγάρι Κυπρίων βρέθηκε στην κορυφή των «φισιάτικων» (fish and chips) της Βρετανίας

Το beach bar/restaurant της Λεμεσού που μεταμορφώθηκε κι έγινε κούκλα!
Ναι, το Plage άλλαξε… και του πάει!

Προς πώληση ένα από τα πιο διάσημα ταβερνάκια-στέκια της Λευκωσίας
Μία από τις πιο όμορφες αυλές της Λευκωσίας, κατέβασε ρολά

Τέλος εποχής για το θρυλικό σουβλάκι του Άρη
Όλη η Kύπρος έχει φάει από εκεί: Το τέλος του θρυλικού σουβλατζίδικου που λάτρεψαν ντόπιοι και επισκέπτες της συμπρωτεύουσας

Ανακαλύπτουμε τις "κρυφές" αυλές και τους "μυστικούς" κήπους της Λευκωσίας
Η Λευκωσία αποκαλύπτεται μέσα από τα αθέατα διαμάντια της — αυλές που ζωντανεύουν με γεύσεις, μυρωδιές και ιστορίες του καλοκαιριού.

Βγαίνουμε για ασιατικό σε ένα διάσημο μαγαζί που μετακόμισε στην πλατεία!
Το μαγαζί που για χρόνια μάς υποδεχόταν στο κέντρο, μας περιμένει πλέον σε μία ήσυχη πλατεία

Νέα παραδοσιακή ταβέρνα σερβίρει πλούσιο μεζέ κάτω από την υπέροχη κληματαριά
Παραδοσιακή κουζίνα, κυπριακή ψυχή και μια αυλή που σε ταξιδεύει

Τις Τετάρτες απολαμβάνουμε All You Can Eat δίπλα στο κύμα
Σε ένα υπέροχο εστιατόριο που συνδυάζει μοναδική τοποθεσία, εκλεκτή ψαροφαγία, άψογη εξυπηρέτηση και εξαιρετικές τιμές


Ο "Τατάς" έρχεται για να... ξαναβαφτίσει το λευκωσιάτικο σουβλάκι
Μια νέα πρόταση στη Λευκωσία έρχεται να επαναφέρει τη χαμένη τιμή του εθνικού μας εδέσματος με συνέπεια, αυθεντικότητα και αγάπη για την παράδοση