18-28 October 2013
Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

Στο όγδοο έτος της διοργάνωσης θα προβληθούν συνολικά 80 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους

Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2013

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου θεωρείται το μεγαλύτερο σε καλλιτεχνική αξία ανεξάρτητο κινηματογραφικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής, που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου και αναδεικνύεται σε ένα δρώμενο με παγκόσμιο αντίκτυπο. Στο όγδοο έτος της διοργάνωσης, θα προβληθούν συνολικά 80 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ανεξάρτητες παραγωγές από 26 χώρες από τις 18 έως τις 28 Οκτωβρίου στις αίθουσες UNESCO και CINE STUDIO στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κωμωδίες και προβολές ταινιών μικρού μήκους, καθώς και 18 ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών που θα προβληθούν για πρώτη φορά, στο επίσημο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ στην κατηγορία "Χρυσή Αφροδίτη", όπως η πρώτη ελληνική επική ταινία φαντασίας του Θάνου Κερμίτση "Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος", αλλά και πρεμιέρες άλλων ταινιών στο τμήμα "Panorama". Το φεστιβάλ κάνει αρχή με δύο ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν για πρώτη φορά, το "Dead Cat" του Κύπριου σκηνοθέτη Στέφανου Γεωργίου, ο οποίος συμμετέχει και στην επίσημη κατηγορία "Νόστιμον Ήμαρ" και το "Final Payoff", του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λεονταρίτη. Το φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία με τη βελγική ταινία "The Broken Circle Breakdown"  του Felix Van Groeningen, υποψήφια επίσης για το Ευρωπαϊκό Βραβείο "Lux" .

 

Χρυσή Αφροδίτη

Το βραβείο για την καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, αναδεικνύεται φέτος από μια πενταμελή διακεκριμένη επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Κύπριο σκηνοθέτη Χρίστο Γεωργίου, την Ελληνίδα διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου, το Γερμανό σκηνοθέτη Oliver Kyr, τον Ινδό παραγωγό ταινιών Vivek Singhania και τον Έλληνα ηθοποιό Θωμά Κινδύνη. Η λαμπερή τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου στο Cine Studio.

 

Άλλα Βραβεία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει θεσπίσει διεθνώς τα βραβεία : "Νόστιμον Ήμαρ", μια κατηγορία για ταινίες με σκηνοθέτες ελληνικής / κυπριακής καταγωγής που ζουν στο εξωτερικό , "CYIFF Got Talent" , μια κατηγορία για τους κινηματογραφιστές που διαγωνίζονται με την πρώτη μικρού μήκους ταινία τους και "CYPRESS Veteran`s award" βραβείο για το οποίο ψηφίζουν έγκριτοι δημοσιογράφοι. Το φεστιβάλ δίνει στους θεατές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θα είχαν την δυνατότητα να προβληθούν στην Κύπρο.

 

What's new?

Μεταξύ των καινοτομιών της φετινής διοργάνωσης, είναι το βραβείο "CYIFF Rising Star", τιμητικό βραβείο - αφιέρωμα σε έναν εξαιρετικά ταλαντούχο ανερχόμενο σκηνοθέτη, τον Ολλανδό Rene Howen, για τις δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες του: "Foreigners" (2012) και "Ηρωίνη" (2013) με την παρουσία του σκηνοθέτη.
 

Made in Cyprus

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου συνεχίζει να προωθεί τόσο τον κυπριακό κινηματογράφο όσο και τους Ελληνοκύπριους σκηνοθέτες που ζουν στο εξωτερικό. Στο "Νόστιμον Ήμαρ" θα δούμε επίσης τις μικρού μήκους κυπριακές ταινίες "Auftact" (2013) της Ιωάννας Τσιλίδη, "Cookies" (2013) του Ανδρέα Σεϊτάνη και "Swinger" (2013) του Νικόλαου Παπαδημητρίου.

 

Μπορείς ακόμα...

Το παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει στις 26 Οκτωβρίου (10:00-12:00) το "Masterclass" με τη διακεκριμένη Διευθύντρια Φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου ("Στρέλλα", "Miss Violence") και στις 27 Οκτωβρίου (17:00-19:00) τη "Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για το Σύγχρονο Κινηματογράφο" με τα μέλη της διακεκριμένης κριτικής επιτροπής. Οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και είναι ανοιχτές για το κοινό.

 

Extra tip

Οι προβολές στην αίθουσα UNESCO είναι ελεύθερη, ενώ στο CINE STUDIO θα προβάλλονται δύο ταινίες μεγάλου μήκους καθημερινά, με ημερήσιο εισιτήριο €5. Η κάρτα γενικής εισόδου στοιχίζει €25. Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο www.cineartfestival.eu

Η είσοδος στις προβολές στην αίθουσα UNESCO (17.00-20.00) είναι ελεύθερη, ενώ στο CINE STUDIO θα προβάλλονται δύο ταινίες μεγάλου μήκους καθημερινά (20.00 και 22.00) με ημερήσιο εισιτήριο €5. H Κάρτα Γενικής Εισόδου στοιχίζει €25. Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο www.cineartfestival.eu

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close