Δημοσιεύτηκε στις 07 Νοεμβρίου 2013
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Η Γερμανική Αρχιτεκτονική και οι Αντανακλάσεις της στη Διεθνή Σκηνή", που στηρίζεται από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνουν προβολές από τις 11 έως τις 14/11, μιας σειράς ταινιών με άξονα την Αρχιτεκτονική.
Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου: θα προβληθεί η ταινία "Haus Tugendhat" του Dieter Reifrath. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την έπαυλη Tugendhat την οποία σχεδίασε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Mies van der Rohe το 1930 μετά από οδηγία της εβραϊκής οικογένεια Grete und Fritz Tugendhat στην πόλη Brno της Τσεχίας. Ακόμη και σήμερα η έπαυλη θεωρείται το πιο ενδεικτικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Τρίτη 12 Νοεμβρίου: θα προβληθεί η ταινία "Das Cabinet des Dr. Caligari" του Robert Wiene. Πρόκειται για ένα γερμανικό ασπρόμαυρο εξπρεσιονιστικό έργο του βωβού κινηματογράφου του 1920. Θεωρείται ως έργο-ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου και ειδικότερα του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Εισαγωγή πριν από την προβολή από τον Δρ. Κώστα Κωνσταντινίδη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: θα προβληθεί η ταινία "Bauhaus-Modell und Mythos" του Niels Bolbrinker-Kerstin Stutterheim. Πρόκειται για ένα ακόμα ντοκιμαντέρ για την πιο γνωστή ίσως σχολή τέχνης στην Ευρώπη ,την σχολή Bauhaus. Η ταινία παρουσιάζει πως η σχολή λειτούργησε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πως μετατράπηκε στην πορεία επαναστατική και διηγείται την πραγματική ιστορία για το κλείσιμο της και για την ανάμειξη κάποιων από την σχολή με το ναζιστικό καθεστώς. Περισσότερα από αυτά που λέγονται στην ταινία είναι από πρώην απόφοιτους της σχολής.
Εισαγωγή πριν από την προβολή από την Eleonore Zippelius, επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου: θα προβληθεί η ταινία "Τhe Architects" του Peter Kahane. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός ανατολικογερμανού αρχιτέκτονα, του Ντάνιελ Μπρέννερ που εργάζεται για την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας σχεδιάζοντας στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους. Ξαφνικά του δίδεται η ευθύνη για τον σχεδιασμό ενός πολιτιστικού κέντρου σε μια βερολινέζικη πόλη. Ο ενθουσιασμός του για την καινούρια του δουλειά σύντομα θα χαθεί μαζί με την οικογενειακή του ευτυχία λόγω των γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας του την διαφυγή δηλαδή πολλών Ανατολικογερμανών το 1989 αλλά και την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989. Εισαγωγή πριν από την προβολή και πάλι από την Eleonore Zippelius.
Οι ταινίες θα προβάλλονται στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.
-
Goethe-Institut Cyprus (Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου)
11 Νοεμβρίου - 14 Νοεμβρίου 2013
Σχετικά
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Τσακ Νόρις
Η ανακοίνωση της οικογένειας του διάσημου ηθοποιού
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο αρνήθηκε ρόλο στο «The Batman Part II»
Καθώς η αναμονή για το σίκουελ της ταινίας του Ματ Ριβς μεγαλώνει, ένα από τα πιο κομβικά κομμάτια της ταινίας παραμένει ανοιχτό και προκαλεί έντονο ενδιαφέρον.
Spider-Man: Brand New Day: Ο Τομ Χόλαντ επιστρέφει με νέα απειλή και ανανεωμένη στολή -δείτε το τρέιλερ
Το πρώτο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας Spider-Man: Brand New Day κυκλοφόρησε, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το τέταρτο κεφάλαιο του διάσημου franchise, που θα βγει στους κινηματογράφους στις 31 Ιουλίου
H Μαντόνα επιστρέφει στην υποκριτική μετά από 24 χρόνια
Δημοσιεύματα θέλουν τη διάσημη ηθοποιό να προστίθεται στο καστ της σειράς The Studio του Σεθ Ρόγκεν
Ο Timothee Chalamet επιστρέφει στο Dune: Part Three πιο σκοτεινός και πιο σκληρός
Το νέο υλικό κυκλοφόρησε ενόψει της σημερινής πρεμιέρας του teaser στο TikTok και σηματοδοτεί την έναρξη της καμπάνιας της ταινίας.
12 θρυλικές ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ αλλά έχασαν παταγωδώς. Οσκαρικά fail
Αν νομίζεις ότι η Ακαδημία είναι πάντα δίκαιη, ετοιμάσου να εκπλαγείς
Έρχεται το spin-off του «Family Guy» - Πότε θα κάνει πρεμιέρα η σειρά «Stewie»
Ο Seth MacFarlane θα δανείσει τη φωνή του στον Stewie
Όσκαρ 2026: Το Χόλιγουντ τίμησε τη μνήμη του Ρομπ Ράινερ (video)
Τιμή στον Ρομπ Ράινερ του οποίου ο θάνατος συγκλόνισε το Χόλιγουντ
Όσκαρ 2026: Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής Cassandra Kulukundis που κέρδισε το βραβείο καλύτερου κάστινγκ
Η νίκη της αφορούσε την ταινία «One Battle After Another»
Όσκαρ 2026: Οι μεγάλοι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Όλα όσα έγιναν στην 98η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων
Χρυσά Βατόμουρα 2026: Η ταινία που σάρωσε τα αντι-βραβεία της χρονιάς
Ανακοινώθηκαν οι “νικητές” των 46ων Χρυσών Βατόμουρων, των σατιρικών βραβείων που “τιμούν” τις χειρότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς