Δημοσιεύτηκε στις 04 Νοεμβρίου 2020
Με τους ηθοποιούς να υπερβάλλουν εαυτούς υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Διομήδη Κουφτερού, το έργο «Άμστερνταμ» της Μάγια Αράντ Γιασούρ στο «θέατρο ένα» κρατάει από την αρχή μέχρι και το τέλος αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών που ζουν συνεχώς εναλλαγές συναισθημάτων.
Με πειραματισμό και παιχνίδι, το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και στην Κύπρο, πραγματεύεται ένα έγκλημα πολέμου που δε μπορεί να τελειώσει ποτέ αν δεν αντιμετωπιστεί κατάματα, αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.
Οι ηθοποιοί της παράστασης δημιουργούν τους χαρακτήρες της ιστορίας παίζοντας ένα παιχνίδι αφήγησης. Κάθε ένας προσθέτει εικόνες, διαλόγους, και σκέψεις στην καταιγιστική πλοκή, λύνοντας το παζλ της ιστορίας.
Η δράση μεταφέρεται μεταξύ της δεκαετίας του 1940 και του 2018: μεταξύ της ζωής των αρχικών ιδιοκτητών του διαμερίσματός, του Άουσβιτς και της ολλανδικής Αντίστασης, και της ζωής της βιολίστριας ως μετανάστριας σε μια ξένη χώρα, ως εγκύου που γεννά, ως καλλιτέχνη με το βάρος της ιστορικής ευθύνης, ως υπόλογου για τις πράξεις του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας.
Ο σκηνοθέτης Διομήδης Κουφτερός λέει ότι επέλεξε το « Άμστερνταμ» γιατί πρόκειται για «ένα σύγχρονο, βαθειά πολιτικό κείμενο, ένα ανατρεπτικό, κοφτερό έργο, με χιούμορ».
«Το έργο, προσθέτει, καταπιάνεται «με θέματα που με ενδιαφέρουν, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως η ταυτότητα, η διαφορετικότητα, η δικαιοσύνη, ο ρατσισμός, η μάχη ενάντια στη μισαλλοδοξία και το φασισμό. Όσο και να φαίνεται απίστευτο, ο Δήμος του Άμστερνταμ έστειλε λογαριασμούς και χρεώσεις φόρων σε αυτούς που επιβίωσαν το Ολοκαύτωμα των Ναζί, ακόμα και αν κατά την περίοδο χρέωσης βρίσκονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το έργο, λοιπόν, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που για μένα είναι συγκλονιστικό».
Όπως δηλώνει ο κ. Κουφτερός, «το επίτευγμα της Μάγια Αραντ Γιασουρ , με την οποία έχουμε στενή επικοινωνία, είναι ότι λέει μια επείγουσα ιστορία για την ανθρωπότητα, αλλά χωρίς μελόδραμα και συναισθηματισμό».
Σε ερώτηση για την σκηνοθετική προσέγγιση- πινελιά του, ώστε ένα τόσο ανατρεπτικό έργo να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού ο κ. Κουφτερός απάντησε:
«Παρ΄ όλο που καταπιάνεται με σοβαρά ζητήματα, είδαμε το « Άμστερνταμ», με τους ηθοποιούς, σαν ευκαιρία για παιχνίδι. Παίζουμε θεατρικά με τους διάφορους τρόπους αφήγησης: διάλογο, χιούμορ, ήχους, εικόνες, χορογραφία. Αντικείμενα ζωντανεύουν, τραγούδια της Eurovision και μουσικά score γνωστών ταινιών χορογραφούνται, και τεχνικές σωματικού θεάτρου επινόησης επιστρατεύονται, για να πούμε μια ιστορία επίκαιρη και επείγουσα».
Τέλος, ο σκηνοθέτης δηλώνει γοητευμένος από τον άρτια αποδομημένο λόγο, τις ‘μετακινήσεις’ της δράσης από το 1944 στο 2018, αλλά και από το γεγονός ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να κατηγοριοποιήσει αυτό το θεατρικό έργο.
Συντελεστές:
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Διομήδης Κουφτερός
Σκηνικά - Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Αφηγητές: Βασιλική Ανδρέου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Γιώργος Τζωρτζής
*Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:30 (μέχρι 27 Νοεμβρίου)
Εισιτήρια: €15 και € 10 ευρώ
Θέατρο ένα Λεωφόρος Αθηνάς 4, 1016 Λευκωσία
Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203
Σχετικά

Μια Φορά την Εβδομάδα: Η νέα κωμωδία που έρχεται για να σκορπίσει γέλιο
H Purple Sparrow Productions επιστρέφει δυναμικά με μία καινούργια κωμωδία που θα σας κάνει να γελάσετε, και να δείτε τις σχέσεις με μία νέα ματιά!

3 εξαιρετικές αθηναϊκές παραστάσεις έρχονται στην Κύπρο
Ελληνικό θέατρο στην Κύπρο μέσα από τρεις απολαυστικές θεατρικές παραστάσεις

Οι 3 καλλιτεχνές που διακρίθηκαν στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ 2024
Οι καλλιτέχνες που διακρίθηκαν για το έργο και τη συμβολή τους στην κυπριακή θεατρική σκηνή κατά το περασμένο έτος.

«Sexy Laundry»: Σπύρος Παπαδόπουλος και Ρένια Λουϊζίδου στην Κύπρο
Η κωμωδία που έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στην Αθήνα, έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο

Έρχεται το θεατρικό έργο "Henna Night" που υπογραμμίζει μια ειλικρινή γυναικεία ματιά
Το έργο της Amy Rosenthal, σκηνοθετημένο από την Παυλίνα Φλεβοτομά

Η παράσταση "Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου", με την Χρύσα Παπά, έρχεται στην Κύπρο
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

«Ο Μπακαλόγατος» επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Κύπρο
Σε σκηνοθεσία Λώρη Λοϊζίδη

PERSONNE: Μια θεατρική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις!
Βασισμένο στο έργο «Εξομολογήσεις μιας Μάσκας» του Yukio Mishima

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Σατιρικό Θέατρο στη Λευκωσία

«Η Κούκλα του Φραντς Κάφκα» για δύο ακόμα παραστάσεις στις 15 Μαρτίου
Οι Σταύρος Σταύρου, Κώστας Σιλβέστρος και Θοδωρής Οικονόμου μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο μιας -κατά πολλούς- αληθινής ιστορίας

Ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα: μια παράσταση που δεν έγινε ποτέ» κάνει πρεμιέρα τον Μάρτιο
Για πρώτη φορά τρεις θεατρικοί οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό καλλιτεχνικό στόχο.

Ξεκίνησε η προπώληση για την παράσταση "Εγώ κι Εσύ" στο Θέατρο Αποθήκες
Μια παραγωγή θεάτρου βαλίτσα, στο πλαίσιο του προγράμματος θεάτρου για εφήβους «Αποσκευές», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Σταύρου Σταύρου