Nightlife & Music

Και minimal και maximal

Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2012

Τι κι αν ο καιρός είναι μουντός και βροχερός; Oι pop-ηλεκτρονικές μελωδίες του καινούργιου διπλού δίσκου τού Monsieur Minimal, ‘Minimal to Maximal’, φέρνουν τον ήλιο!
 

Στην εποχή του digital single εσύ μας προτείνεις ένα διπλό CD. Αυτό θα έλεγε κανείς είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση αλλά συνάμα και κάτι που φανερώνει ότι έχεις αυτοπεποίθηση.
Και ρίσκο είναι και κάτι αντίθετο με το ρεύμα της εποχής. Πλέον, έτσι όπως είναι η μουσική βιομηχανία, που θέλει fast food, να βγαίνουν δηλαδή άλμπουμ που να έχουν ένα hit track και όλα τα υπόλοιπα να προσπερνιούνται απλά στο skip, εγώ προσωπικά συγκέντρωσα όλο αυτό το υλικό και πολύ περισσότερο, με σκοπό να φτιάξω ένα άλμπουμ όπως γινόταν παλιά. Τότε που τα παίρναμε και τα λιώναμε, τα κάναμε σημαία. Ένα άλμπουμ που να έχει για κάθε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, 2-3 κομμάτια που να ’ναι σαν συντροφιά. Κάτι σαν compilation.

Τα ελληνόφωνα ή τα αγγλόφωνα πουλούν περισσότερο στο ελληνικό κοινό; Σε ρωτώ γιατί τα έχεις δοκιμάσει και τα δύο.
Με το ελληνόφωνο σίγουρα έχεις να κάνεις με περισσότερο κοινό, αφού φεύγεις από το πιο περιορισμένο ‘αγγλόφωνο indie pop’ που δεν είναι commercial. Πας σε ένα άλλο κοινό το οποίο αναμοχλεύεται. Σίγουρα το target group μεγαλώνει. Με το δίσκο ‘Πάστα Φλώρα’ αυτό έγινε. Κι επειδή παράλληλα με το ‘Πάστα Φλώρα’ είχα στο μυαλό μου και το επόμενο-αγγλόφωνο, αυτό δηλαδή που έκανα τώρα, πίστευα ότι φτιάχνοντας ένα δίσκο με ελληνικό στίχο αυτό θα βοηθούσε ώστε να διευρυνθεί το κοινό μου κι έτσι θα υπήρχε περισσότερο ‘εκπαιδευμένο’ κοινό για να με ακούσει. Να ακούσει κυρίως το ‘maximal’ κομμάτι του δίσκου.

Θα έλεγες ότι έχεις καταφέρει να εδραιώσεις το προσωπικό σου μουσικό ύφος, ένα ύφος με pop μοτίβα, χαρούμενες διαθέσεις και αισιόδοξους, κυρίως ερωτικούς, στίχους;
Δεν είναι ότι θέλω να εδραιώσω ή να καθιερώσω κάτι. Αυτό υπάρχει μέσα μου και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς μου και της μουσικής ψυχοσύνθεσής μου. Δεν μπορώ να το αποβάλω και να πω ότι απ’ εκεί που ήμουν bright και uplifting, πάω στην άλλη πλευρά και γίνομαι dark. Γι’ αυτό δεν έβγαλα μόνο το ‘maximal’ CD. Το ονόμασα ‘Minimal to Maximal’ θέλοντας να πω πως ένας άνθρωπος έχει αρκετές διαστάσεις.

Να μην υποθέσουμε πως από εδώ και στο εξής θα περπατάς σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, όπως αυτά που εμπεριέχονται στο ‘Maximal’;
Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και στους δυο προηγούμενούς μου δίσκους υπήρχαν κομμάτια πιο εσωτερικά, όπως το ‘Soul’ ή το ‘Relaxation’ ή το ‘Lovers’, αλλά δεν ακούστηκαν και τόσο αφού έγιναν hits τα πιο bright κομμάτια. Επίσης, στο ‘Πάστα Φλώρα’ υπήρχε αυτό με τη Δήμητρα Γαλάνη που ήταν πιο progressive house ή το ‘Call girl’ που ήταν πιο post rock. Υπήρχαν δηλαδή στοιχεία που έδειχναν ότι υπάρχει μια τέτοια πλευρά. Απλά τώρα αποτυπώθηκε με ένα δεύτερο ολόκληρο CD.

Γιατί προτίμησες να κάνεις διπλό άλμπουμ και όχι μονό, κάνοντας μια πιο απαιτητική επιλογή τραγουδιών; Αυτό δεν θα το έκανε ακόμη πιο δυνατό;
Για μένα ήδη ήταν αυστηρή επιλογή το ότι κατέληξα και έβαλα αυτά τα 15 (συν 1 remix) κομμάτια. Ήθελα να δει ο κόσμος ότι υπάρχει και αυτό και το άλλο και το παραδίπλα. Με πήρε για παράδειγμα ένας φίλος από έναν πολύ γνωστό σταθμό της Θεσσαλονίκης, για να μου πει ότι έπαθε πλάκα με το ‘Rebirth’, ένα εντελώς δύσκολο και αντιεμπορικό κομμάτι! Του έφερε λέει στο μυαλό ακούσματα από ‘The Future Sound of London’. Μ’ αρέσουν πολύ αυτές οι εκπλήξεις.

Τα δικά σου αγαπημένα στο δίσκο ποια είναι;
Από το ‘Minimal’ είναι το ‘Last song’ και το ‘Childish’ και από το ‘Maximal’ το ‘Candy Face’ και το ‘Wish’.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το δίσκο αυτό;
Περισσότερη εξωστρέφεια. Οι φιλοδοξίες μου θα στραφούν πιο πολύ προς το εξωτερικό. Σίγουρα θέλω ξανά να κτυπήσω την πόρτα του εξωτερικού όπως έκανα με το ‘Lollipop’.

Είσαι ευχαριστημένος με τις πωλήσεις των προηγούμενών σου δίσκων; Ζεις από την ενασχόλησή σου με τη μουσική;
Είμαι ευχαριστημένος γενικότερα απ’ ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα. Προσπαθώ να ζω από τη μουσική και τα καταφέρνω με έναν αξιοπρεπή τρόπο. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν είχα μεγάλες ανάγκες. Ξέρω ότι θα ακουστεί πολύ πασέ και κλισέ αυτό, αλλά είμαι minimal τύπος στον τρόπο ζωής.

Απ’ εδώ προκύπτει το ‘Monsieur Minimal’;
Προκύπτει από το ότι γενικότερα θέλω να είμαι απλός στη ζωή μου και κύριος -εκεί πάει το ‘Monsieur’.

Ποιες θεωρείς ως τις πιο σημαντικές καταχωρίσεις στο βιογραφικό σου;
Το opening act στο live του Moby στη Θεσσαλονίκη, την παρουσίαση του ‘Lollipop’ από το γαλλογερμανικό δίκτυο ‘Arte Channel’, ενώ σε σχέση με το ‘Lollipop’ να σου πω επίσης ότι το αμερικάνικο MTV είχε πάρει τα δικαιώματα του δίσκου έτσι ώστε να βάζει τα κομμάτια σαν μουσικό χαλί στο ‘Lost’. Υπήρξε ένας ντόρος και αναγνωρισημότητα στα κομμάτια, αλλά δυστυχώς αυτό δεν μεταφράστηκε σε πολλά downloads από το iTunes. Από παράνομο download όμως, αρκετό! Επίσης, ένα από τα πιο ωραία live που έστησα με προσωπικό μόχθο ήταν και αυτό στο Μουσείο της Ακρόπολης!

Το ‘Minimal to Maximal’ διατίθεται στα δισκοπωλεία και για download σε όλα τα κύρια digital stores.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close