News , Guide

10 σημαντικές διατροφικές συμβουλές, για πιο υγιεινές Γιορτές!

Γιατί απλά…δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υγιεινές μας συνήθειες και προπάντων δεν τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο!

Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020

Οι Γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορεί να είναι από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, είναι όμως σημαντικό να μην το παρακάνουμε με το φαγητό, αλλά την ίδια ώρα να το απολαύσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Η Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Έλενα Σαρρή, λοιπόν, μας υπενθυμίζει πως μπορεί να είναι έρχονται Γιορτές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υγιεινές μας συνήθειες.

1.    Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού και τροφής.
Είναι γεγονός, πως η εορταστική περίοδος, μας «σπρώχνει» με κάποιον τρόπο να θέλουμε να «διασκεδάσουμε» με την υπερκατανάλωση της τροφής, η οποία ποτέ δεν μας αφήνει κάποιο ευχάριστο αίσθημα.  Αντιθέτως, το μόνο που μπορεί να μας προκαλέσει είναι η αύξηση σωματικού βάρους.

Αρχικά, αποφεύγουμε να γεμίζουμε το πιάτο μας με μεγάλη ποσότητα φαγητού. Επιλέγουμε τα γεύματα ή τα συνοδευτικά μας, με τις λιγότερες σάλτσες, κρέμες και λιπαρά.

Περιορίζουμε τους υδατάνθρακες, δηλαδή επιλέγουμε λιγότερο τα φαγητά όπως πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί και άλλα. Είναι καλό να επιλέγουμε ένα από αυτά.

Επίσης, όταν αισθανόμαστε πλήρεις τότε σταματάμε να τρώμε… και εννοείται δεν τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο!

 

2.    Συνεχίζουμε την άσκηση.
Τι κι αν είναι Χριστούγεννα, τι κι αν είναι κλειστά τα γυμναστήρια στην παρούσα φάση και τι αν είμαστε σε καραντίνα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την άσκηση.

Μπορούμε να κάνουμε μία βόλτα, ή να τρέξουμε και εννοείται να συνεχίσουμε με διαφορές ασκήσεις.

Είναι σημαντικό, με ό, τι «μέσα» έχουμε στο σπίτι μας ή στο γυμναστήριο να συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την φυσική μας κατάστασή.  Και όπως λέει η Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Έλενα Σαρρή, εννοείται αν αγαπάμε το σώμα μας τότε το φροντίζουμε!

 

3.    Αποφεύγουμε την κατάχρηση αλκοόλ.
Είναι καλό στο τραπέζι μας, να προτιμάμε να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα.  Αποφεύγουμε οινοπνευματώδη ποτά που είναι ψηλά σε θερμίδες και στα οποία ίσως προστεθεί αναψυκτικό ή χυμός.

Πάντα με μέτρο!  Συμφώνα, μάλιστα, με διεθνείς συστάσεις οι συνιστάμενες ποσότητες αλκοόλ είναι: μία μερίδα αλκοόλ τη μέρα για τις γυναίκες και δύο μερίδες αλκοόλ για τους άντρες.

 

4.    Τρώμε μπόλικα λαχανικά.
Προσπαθούμε να γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με διάφορα βραστά ή ψητά λαχανικά ή φρέσκα σαλάτα.

Τα λαχανικά προκαλούν κορεσμό, είναι χαμηλά σε θερμίδες, γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

5.    Δεν τρώμε σε γρήγορους ρυθμούς!
Αυτό που πολλοί άνθρωποι έχουν συνήθεια είναι να τρώνε γρήγορα.  Αυτό που όλοι είναι καλό να υιοθετήσουμε σιγά σιγά είναι να καταναλώνουμε το γεύμα μας αργά διότι μπορεί να προκληθεί υπερφαγία.

Μασάμε, λοιπόν το φαγητό μας αργά και το απολαμβάνουμε, γιατί το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει και να αισθανθεί ικανοποιημένο και χορτάτο.

 

6.    Δεν ξεχνάμε το νερό.
Το νερό μας κρατάει ενυδατωμένους και βοηθάει στην καλή λειτουργία του σώματος αλλά και των μηχανισμών πέψης του οργανισμού μας.

Μπορεί μερικές φορές να αισθανόμαστε πείνα αλλά στην πραγματικότητα να είμαστε αφυδατωμένοι και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι νερό.

 

7.    Αποφεύγουμε το πολύ αλάτι.
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μας κάνει να καταναλώνουμε περισσότερο από το ποτό που ήδη πίνουμε (κάτι που είναι κακό εάν είναι ζαχαρούχο ή αλκοολούχο), ενώ μπορεί να προκληθεί και κατακράτηση υγρών.

 

8.    Προσπαθούμε να είμαστε επιλεκτικοί με τα επιδόρπια και τα γλυκά.
Σημαντικό κατά την περίοδο των εορτών να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση γλυκών, σοκολάτων και γενικά κέικ που το μόνο που έχουν να μας προσφέρουν είναι περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη.

Εάν επιλέξουμε να απολαύσουμε κάποιο γλυκό, ας μετριάσουμε τη ποσότητα. Μένουμε σ’ ένα μικρό κομμάτι, το τρώμε αργά και το απολαμβάνουμε.

 

9.    Δεν αφήνουμε τα Χριστούγεννα να διαρκέσουν ένα μήνα!
Κατά τις εορταστικές περιόδους κάποιοι από εμάς ίσως να «σβήσουν» και να διαγράψουν τις καλές και συνάμα υγιεινές συνήθειες τους.

Απολαμβάνουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για 2-3 μέρες και δεν τρώμε συνεχώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου!

 

10.    Απολαμβάνουμε χαλάρωση και ξεκούραση.
Αφιερώνουμε χρόνο για το εαυτό μας και χαλαρώνουμε!

Τα  Χριστούγεννα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα και όχι ένα επιπλέον άγχος. Απολαμβάνουμε τον ελεύθερο μας χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας, με διάφορους τρόπους που μας κάνουν χαρούμενους.

Και εννοείται δεν ξεχνάμε τον ύπνο.  Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τείνει να κάνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο και να κερδίζουν βάρος.  Άρα κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες την μέρα.

 

Όπως λέει και η Έλενα Σαρρή, ας μη ξεχνάμε να αγαπάμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε!

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close