Εκδρομές να πας , Guide

3 χωριά που ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε μετά το lockdown

Τρία χωριά της Κύπρου μας που ξεχωρίζουν πολύ για τις ομορφιές τους!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021

Συνεχίζοντας τα σχέδια για ταξίδια στα όμορφα χωριά μας που μας έχουν λείψει πολύ όλο αυτό το διάστημα, εδώ θα κάνουμε ένα road trip σε 3 όμορφα χωριά της Κύπρου, που ναι μεν ανήκουν σε 3 διαφορετικές επαρχίες του νησιού, εντούτοις έχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως ο γραφικός τους χαρακτήρας, τα υπέροχά τους δρομάκια και τα πολλά σημεία για να θαυμάσεις.  

Κάνουμε σχέδια...
Δεδομένου ότι οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών αυτών είναι σχετικά κοντινές, ενδιάμεσα θα βρείτε πολλά όμορφα χωριά και οικισμούς για να σταματήσετε αν θέλετε ή και να μείνετε ανάλογα τον χρόνο σας και τα πλάνα σας, να φτιάξετε το δικό σας road trip με όσες στάσεις θέλετε καθώς οι διαδρομές είναι γεμάτες πανέμορφες επιλογές και προτάσεις!

Αρκεί βέβαια να μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα κυβερνητικά διατάγματα! 

Έτοιμοι για ταξίδια, έστω και μέσω φωτογραφιών και γραφόμενων;

Βαβατσινιά της επαρχίας Λάρνακας
Γνωστό και ως αμφιθεατρικό χωριό, η Βαβατσινιά, κρύβει μια ιστορία πίσω της που μοιάζει με παραμύθι.  Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων και πρόκειται για ένα από τα ψηλότερα, πιο ορεινά και πιο δασώδη χωριά της Κύπρου.  Τα πιο κοντινά της χωριά είναι η Ορά, τα Λεύκαρα και οι Αγίοι Βαβατσινιάς.

Το όνομά της, λέγεται ότι προήλθε από μια αιωνόβια συκαμιά με τέσσερις μεγάλους κορμούς, η οποία είναι ριζωμένη μέχρι σήμερα, πάνω σε ένα βράχο.  Η συκαμιά, λέγεται και αλλιώς βαβατσινιά ή μουριά, ενώ πληροφορίες λένε ότι η συγκεκριμένη βαβατσινιά παλιότερα είχε καεί. Στα παλιά χρόνια, το συγκεκριμένο δέντρο το οποίο λέγεται πως χρονολογείται πέραν των 300 χρόνων, ήταν σημείο κατατεθέν, για πολλούς, αλλά και σημείο ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες, για να ξεδιψάσουν από τη βρύση που είχε κάποτε στη ρίζα της.

Τι να δεις
Στη βαβατσινιά υπάρχουν 2 εκκλησίες και 3 ξωκκλήσια. Η μεγάλη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και κτίστηκε το 1912 από δωρεά . Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι βασιλικού ρυθμού. Γιορτάζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου. Στον χώρο όπου κτίστηκε η εκκλησία υπάρχει μια μεγάλη Τρεμιθιά και οι χωριανοί άναβαν καντήλι στον Άγιο Γεώργιο. Η δεύτερη εκκλησία είναι  αφιερομένη στην Παναγία την Ελεούσα, η οποία ήταν και η πρώτη στη Βαβατσινιά. Βρίσκεται στα δυτικά του χωριού. Η εκκλησία  της Παναγίας της Ελεούσας φημίζεται για τον μοναδικό της γυναικωνίτη και τελεί υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται το κοιμητήριο. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Τα τρία ξωκκλήσια της Βαβατσινίας είναι το εξωκλήσι της  Παναγία του Κουμνιού, το εξωκλήσι του Σωτήρα και το εξωκλήσι των Αγίων Ραφαήλ και Νικολάου.

 

Λόφου της επαρχίας Λεμεσού
Πρόκειται για ένα χωριό που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και την ίδια ώρα, ένα χωριό που αγαπάμε πολύ. Βρίσκεται μόλις 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού, ενώ έχει γειτονικά χωριά, μεταξύ άλλων, τον Άγιο Γεώργιο Συλίκου, την Κουκά και το Όμοδος.

Η ονομασία της, φαίνεται να προήλθε από τους λόφους, που περιτριγυρίζουν την κοινότητα.  Συγκεκριμένα, αν δεις το χωριό από ψηλά μπορείς να αντικρίζεις ότι είναι κτισμένο πάνω σε λόφο και γύρω-γύρω του υπάρχουν κι άλλοι λόφοι. Στα παλιά χρόνια, η σημερινή Λόφου αναγραφόταν χάρτες ως «Ο Λόφος».  Αργότερα, με το πέρασμα του καιρού από «του λόφου» μετατράπηκε «της Λόφου».

Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Δημοτικό Σχολείο, το Ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο –κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη Πέτρο Πέτρου στο τηλ. 99919326-, το Κοινοτικό Αγροτικό Μουσείο –Ελιόμυλος-, το Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής Γιαννάκη Μανώλη –κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη Γιαννάκη Μανώλη στο τηλ. 99598206. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μονοπάτι της Φύσης, το οποίο έχει έκταση ενός περίπου χιλιομέτρου και συντηρείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου. Το Μονοπάτι έχει ως αφετηρία την τοποθεσία «Τζιλλάκα» και καταλήγει στη Βρύση του χωριού. Ο περιπατητής του Μονοπατιού μπορεί να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές του χωριού, τις παραδοσιακές πέτρινες δομές των αμπελοκαλλιεργειών αλλά και να αγναντέψει την οροσειρά του Τροόδους.

Κακοπετριά της επαρχίας Λευκωσίας
Η πανέμορφη και καταπράσινη Κακοπετριά αποτελεί ένα από τους αγαπημένους προορισμούς τόσο των Κυπρίων όσο και των ξένων επισκεπτών. Η Κακοπετριά είναι κτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους και απέχει 55 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Είναι ένα χωριό που θα σας γοητεύσει με τα πολλά αξιοθέατά του αλλά και το μαγευτικό του τοπίο.

Τα σοκάκια της, οι μυρωδιές του πραγματικού χωριού και η ηρεμία που σου προκαλεί, σε κάνει να «ταξιδεύεις». Βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας και έχει γειτονικά χωριά τη Γαλάτα καθώς και την Τεμβριά.

Για την ονομασία της κοινότητα υπάρχουν τρεις εκδοχές.  Η μία και ίσως η πιο γνωστή, αναφέρεται σε μιαν «κακή» και μεγάλη πέτρα, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της Παλιάς Κακοπετριάς.  Χρόνια τώρα πριν, οι κάτοικοι του χωριού, είχαν ως έθιμο, σε κάθε γάμο, το ζευγάρι να γυρίζει τρεις φορές γύρω από την πέτρα, ώστε ο γάμος τους να μείνει ριζωμένος.  Λέγεται, μάλιστα, ότι μια φορά, έγινε σεισμός στην περιοχή, με αποτέλεσμα η πέτρα να καταπλακώσει ένα ζευγάρι. Η δεύτερη εκδοχή, αναφέρεται στον «καλό» Παναγιώτη και στον «κακό» Πέτρο, δύο αδέρφια, τα οποία μετά το θάνατο των γονιών τους χωρίστηκαν, ίδρυσαν και μετακόμισαν στο χωριό Καλοπαναγιώτης και Κακοπετριά. Η τρίτη εκδοχή και ίσως η πιο άγνωστη, αφορά την τοποθεσία της Παλιάς Κακοπετριάς, η οποία στις παλαιότερες εποχές είχε πολλές κακοτράχαλες πέτρες.

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς την Παλιά Κακοπετριά με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής και τα λιθόστρωτα δρομάκια, αλλά και τα Μουσεία του χωριού. Ακόμα να επισκεφθείς  τις εκκλησίες της Κακοπετριάς, ανάμεσά τους και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Αξίζει, επίσης, να αφιερώσεις χρόνο τόσο απολαμβάνοντας το δάσος της Κακοπετριάς- ακολουθώντας ίσως ένα από τα Μονοπάτια της Φύσης- όσο και θαυμάζοντας ακόμα μερικά από τα αξιοθέατα της, όπως τους παλιούς νερόμυλους και την «Πέτρα του Ανδρογύνου».

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close