News , Guide

Εσύ ξέρεις τι είναι ο δίκταμος ή ο έρωντας και σε τι βοηθά;

Πρόκειται για το ίσως πιο τονωτικό φυτό-βότανο

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021

Πολλές φορές συναντάμε και χρησιμοποιούμε λέξεις που πιθανόν να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει.  Από την άλλη, υπάρχουν λέξεις ή φράσεις που όταν τις διαβάσουμε νομίζουμε ότι προέρχονται από ξένη χώρα, κυρίως επειδή είναι δύσκολες να τις προφέρουμε.

Μια από αυτή τη λέξη, ίσως άγνωστη για αρκετούς είναι ο «δίκταμος» ή ο «έρωντας».  Πρόκειται για ένα βότανο το οποίο χαρακτηρίζεται από την τονωτική του ιδιότητα και την αντισηπτική του.  Το συγκεκριμένο φυτό είναι γνωστό στην Κρήτη, αλλά μπορείς να το συναντήσεις και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, ο δίκταμος είναι ένα φυτό πολυετές, ποώδες, φρυγανώδες με πολλούς βλαστούς σαν νήματα.  Έχει πυκνό άσπρο τρίχωμα, με ωοειδή φύλλα, ενώ τα άνθη του σχηματίζουν κόρυμβους με ανοιχτό ρόδινο χρώμα.  Το συναντάει κάποιος κυρίως σε δροσερές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές.

Το φυτό, συλλέγεται όταν βρίσκεται στο στάδιο της άνθησης, δηλαδή Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Ο δίκταμος, χαρακτηρίζεται από την αιμοστατική του ιδιότητα, ενώ είναι τονωτικό, αντισηπτικό αλλά και εμμηναγωγό. Βοηθά επίσης στο στομάχι, είναι διουρητικό και αντιδυσεντερικό, ενώ σε ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο.

Κάλλιστα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως κρύο ή ζεστό ρόφημα, απολαμβάνοντάς το.

Σύμφωνα με ελληνικές πληροφορίες, το δίκταμο, προέρχεται από τον συνδυασμό του ονόματος του βουνού Δίκτη που βρίσκεται στον νομό Λασιθίου, της Κρήτης και της λέξης «θάμνος».

Για την ονομασία «έρωντα», η επικρατέστερη ερμηνεία προέρχεται από αυτούς που το μάζευαν από απόκρημνες και βραχώδεις τοποθεσίες και θεωρείται ότι διέθεταν ριψοκίνδυνο πάθος για το φυτό, αντίστοιχο του έρωτα.
 

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close