Δημοσιεύτηκε στις 01 Φεβρουαρίου 2021
Σχεδόν 17.000 υδρόβια πουλιά ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους της Κύπρου, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγρότοπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται λίγες μέρες μετά τη Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών, η οποία γίνεται στα πλαίσια του International Waterbird Census (IWC) της Wetlands International. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Κύπρο, το IWC συντονίζεται από το BirdLife Cyprus σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Η Μεσοχειμωνιάτικη Καταμέτρηση Υδρόβιων Πουλιών έλαβε χώρα 16 – 17 Ιανουαρίου και 20 καταγραφείς κάλυψαν 50 υγρότοπους σε όλο το νησί και καταμέτρησαν συνολικά 16.745 υδρόβια πουλιά από 68 είδη.
Το πιο πολυάριθμο είδος ήταν το Φλαμίνγκο με 7.758 πουλιά, ακολουθούμενο από το Σαρσέλλι με 2.196 πουλιά. Ο υγρότοπος με τον μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών, αλλά και ειδών, ήταν οι Αλυκές Λάρνακας με 10.431 πουλιά από 30 είδη. Μεγάλοι αριθμοί υδρόβιων πουλιών καταγράφηκαν επίσης στο σύμπλεγμα υγροτόπων στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου (2.706 πουλιά), στη Λίμνη Ορόκλινης (1.073 πουλιά) και στη Λίμνη Παραλιμνίου (906 πουλιά), προστίθεται.
Ζωντανές εικόνες από Λίμνη Ορόκλινης
Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, το BirdLife Cyprus θα μεταδίδει ζωντανά εικόνες και ήχους από τη Λίμνη Ορόκλινης την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 4μμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μετάδοση θα γίνει μέσα από τη σελίδα του BirdLife Cyprus στο Facebook και οι θεατές θα μπορούν από το σπίτι να απολαύσουν απογευματινές εικόνες από τη Λίμνη Ορόκλινης που φέτος, όπως και κάθε χειμώνα, φιλοξενεί πολλούς φτερωτούς επισκέπτες.
Σημειώνεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν η σύμβαση για την προστασία και την ορθολογική χρήση των υγροτόπων μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και μέσω διεθνών συνεργασιών. Στην Κύπρο έχουν καθοριστεί 2 μεγάλοι Υγρότοποι ως Ραμσάρ Διεθνούς Σημασίας, οι Αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου, που χαίρουν καθεστώτος προστασίας και που τους επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες υδρόβια και αρπαχτικά πουλιά.
Σχετικά
Η πισίνα της Πιτσιλιάς άνοιξε ξανά (σήμερα) και μας καλεί για δροσερές βουτιές
Η αναμονή τελείωσε! Η πισίνα του Αγίου Ιωάννη άνοιξε ξανά
Δείτε πώς άλλαξε η Πλατεία Ηρώων – Οι φωτογραφίες από ψηλά που εντυπωσιάζουν
Από εργοτάξιο σε σύγχρονη πλατεία
Lidl Better Living Days #summer2026: Ένα μοναδικό ταξίδι ευεξίας, γεμάτο γεύση, ενέργεια και χαμόγελα σε όλη την Κύπρο
Με 6 προορισμούς, πάνω από 1.700 συμμετέχοντες και περισσότερες από 3.500 μερίδες, η Lidl Κύπρου επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά τη διαρκή δέσμευσή της για την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για μικρούς και μεγάλους
Νέος Γενικός Διευθυντής του Hilton Nicosia ο Ilio Rodoni
Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Hilton Nicosia αναλαμβάνει ο Ilio Rodoni, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Εύρο Στυλιανού, μετά την πρόσφατη αφυπηρέτησή του.
Όταν ένα ελληνικό ξενοδοχείο γίνεται γαστρονομικός προορισμός: Τα εστιατόρια που αξίζει να ανακαλύψετε, ακόμη κι αν δεν μένετε εκεί
Τα σύγχρονα luxury resorts επενδύουν πλέον στη γαστρονομία ως έναν αυτόνομο λόγο επίσκεψης, δημιουργώντας εστιατόρια που λειτουργούν ως προορισμοί από μόνα τους και προσελκύουν ταξιδιώτες αλλά και κατοίκους της κάθε περιοχής
«Ελευθερία, ασφάλεια και προσωπική εξέλιξη» – Τι κρύβεται πίσω από την τάση των «σόλο» ταξιδιών
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδεύουν μόνοι τους, αναζητώντας ελευθερία, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και την ευκαιρία να ζήσουν εμπειρίες με τους δικούς τους όρους
Αεροπορική εταιρεία θα χρεώνει και τις χειραποσκευές στα ντουλάπια της καμπίνας
Η νέα πολιτική τίθεται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2027 – Δωρεάν μόνο η μικρή τσάντα κάτω από το κάθισμα
«Κολλημένη» στα 40άρια η Κύπρος- Μπαίνει σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση
Προσκύνημα σε 5 εκκλησίες του Χρυσοσωτήρος που γιορτάζουν (σήμερα)
Σήμερα σού προτείνουμε εκδρομή και προσκύνημα σε 4 γνωστές-άγνωστες εκκλησίες στο χωριό!
Διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά στην κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής από τη Lidl Κύπρου
Με σφραγίδα ποιότητας από τους Masters of Wine, η κάβα της εταιρείας συνδυάζει εξαιρετική ποικιλία, διεθνείς διακρίσεις και την κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής.
Christmas Markets 2026: 12 παραμυθένιες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείς φέτος
Από τη Βιέννη και τη Νυρεμβέργη μέχρι το Στρασβούργο, την Πράγα και την Κοπεγχάγη, συγκεντρώσαμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα ενός χειμωνιάτικου ταξιδιού μαζί με τις ημερομηνίες λειτουργίας τους
Ανακοινώθηκε ένα ακόμα Χριστουγεννιάτικο Χωριό
Ποια χωριά ανακοίνωσαν μέχρι σήμερα τη συμμετοχή τους στο θεσμό του Υφυπουργείου Τουρισμού