Δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021
Σε μια παράξενη εποχή που όλα αναδιοργανώνονται και αποδιοργανώνονται, αναπροσαρμόζονται και αλλάζουν πρόσωπα κάθε ώρα και στιγμή, όπως ακριβώς και τα δεδομένα μας, σανίδα σωτηρίας, ελπίδας και φωτός, τα τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο, αυτά που στάθηκαν ενάντια σ’ αυτόν και δεν ξεχάστηκαν. Αυτά που μετά από δεκάδες χρόνια ακόμα σιγοψιθυρίζουν τα χείλη μας σε κάθε συναυλία. Όσα μας ενώνουν με μνήμες παιδικές, εφηβικές, νύχτες γιορτής, συναντήσεις φίλων, παλιούς έρωτες.
Η Βάκια Σταύρου σε ένα ρεπερτόριο αγαπημένων τραγουδιών από πολλά μέρη του κόσμου, μαγικά, λιτά και απέριττα, όπως το συνηθίζει άλλωστε, για να αρχινήσει ο χορός και να γίνει το θαύμα. Στο πιάνο ο Μανώλης Νεοφύτου.
H BΑΚΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ, με καταγωγή απο τη Λευκωσία, ειναι τραγουδίστρια - τραγουδοποιός διεθνούς αναγνώρισης κι έχει ως βάση της τα τελευταία χρονια το Παρίσι.
Αφου ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Κονσερβατόριο της Πράγας στην Τσεχία, έκτισε μια καριέρα στη μουσική βιομηχανία, με ντεμπούτο τη συνεργασία της με δισκογραφική εταιρεία στην Αθήνα. Απο εκείνη την περίοδο, προέκυψε και η συνθεση της “Sozinha”, ενα τραγούδι δικό της γραμμένο στα πορτογαλικά, το οποίο σηματοδοτησε και την έναρξη της πορείας της στα δισκογραφικά δρώμενα και την αναγνώριση της μετά, στο διεθνές προσκήνιο.
Η ικανότητα της να γράφει και να ερμηνεύει σε πολλές γλώσσες, αποτελεί και ενα απο τα δυνατά της σημεία: εξου και οι προσκλήσεις απο διεθνή φεστιβάλ μουσικής του κόσμου, υπήρξαν πολλες τα τελευταία χρόνια ( Festival Au Fil des Voix , Paris / Mawazine Festival Rythms of the World, Casablanca/ Barnasants Songwriter’s Festival, Barcelona/ Teatro Sao Luiz, Lisbon και άλλα.. )
Η συμμετοχή της στο κονσέρτο γκαλά των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη το 2017, πλαισιωμένη απο την Συμφωνική ορχήστρα του Μαρόκου, υπήρξε επίσης μια σημαντική στιγμή στην πορεία της.
Ο τελευταίος της προσωπικός δίσκος “ALASIA”, παραγωγή της γαλλικής δισκογραφικής εταιρείας Αccords Croises, που αποτελείται απο 15 τραγούδια δικής της σύνθεσης σε 3 γλώσσες και με την συμμετοχή του Πορτογαλου συγγραφέα Jose Luis Peixoto, o oποίος έγραψε για τον δισκο αυτό ειδικά δυο ποιήματα/τραγούδια, υπήρξε και η επίσημη γνωριμία της με το γαλλικό κοινό, μέσα απο συναυλίες στη Γαλλία.
Με αφορμή τον δισκο αυτό, ο γαλλος δημοσιογράφος της France Culture, Βertrand Dicale, έγραψε: μια φωνή μαγική και καθόλα σαγηνευτική, που καθηλώνει τον ακροατή με την ομορφιά της κρυσταλλινης φωνής της”. www.vakiamusic.com
Ο Μανώλης Νεοφύτου έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρονών, λίγο πριν εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης, που προετοίμαζε τα παιδιά για να εισαχθούν στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας. Από εκεί αποφοίτησε με άριστα το 1996. Στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ φοίτησε με υποτροφία από το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου. Το 2002 φοιτήσε για ένα χρόνο στην Ecole Normale του Παρισιού με υποτροφία του Ιδρύματος Albert Roussel. Το 2004 φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε το Master of Music in Performance and Related Studies.
Εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στο διαγωνισμό της Eurovision για νεαρούς μουσικούς. Κέρδισε το 4ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου στη Σενιγάλλια της Ιταλίας, το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Μουσικής στο Παλέρμο της Ιταλίας και το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Γ.Θυμής. Του απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σοπέν στο Göttingen της Γερμανίας.
Έδωσε συναυλίες και ρεσιτάλ σε πολλές χώρες και συνεργάστηκε ως σολίστας με τις ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ροστόβ (Ρωσία), Συμφωνική Ορχήστρα της Τσιεσταχόβα (Πολωνία), Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Παλέρμο (Ιταλία), Goldsmiths Orchestra του Λονδίνου, Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA).
Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο Το Ελληνικό Τραγούδι Μέσα Από Ένα Πιάνο, απέσπασε ευμενή σχόλια από τον Μίκη Θεοδωράκη. Συνέθεσε την μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε στο National Film Theatre του Λονδίνου. Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός), στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Ακαδημία Άρτε.
Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 (Διάρκεια: 75’)
Εισιτήρια: € 7
Πληροφορίες / Εισιτήρια: boxoffice@rialto.com.cy, www.rialto.com.cy
https://rialto.interticket.com/articles/85/article
-
Θέατρο Ριάλτο
26 Φεβρουαρίου 2021
Σχετικά
Μια καθηλωτική εμπειρία που συνδυάζει τέχνη, μουσική και υψηλή γαστρονομία έρχεται στις Notes Live
To Punin Group παρουσιάζει την μουσική παράσταση "Noir" σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη
«Κύπρος αγαπημένη, πατρίδα ματωμένη»: Μια αλλιώτικη συναυλία για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή
Ερμηνεύουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωρακη και άλλων σπουδαίων δημιουργών
Fuego στη γιορτινή Λεωφόρο Μακαρίου με την αγαπημένη μας Ελληνίδα τραγουδίστρια
Η πρωτεύουσα γιορτάζει με την πιο hot performer
Ο πέμπτος δίσκος του Fengaros Reacts κυκλοφορεί σήμερα με έξι τραγούδια από κύπριους καλλιτέχνες
Μετά την επιτυχία του διαδικτυακού showcase Fengaros Reacts τον περασμένο Οκτώβρη
Οι αγαπημένοι μας Alcatrash έρχονται στην Κύπρο για μία μοναδική νυχτερινή εμφάνιση
Θα τους απολαύσουμε σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Λευκωσίας
Δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια έρχεται στη Λευκωσία για δωρεάν συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας
Στο πλαίσιο των γιορτινών εκδηλώσεων του Δήμου της πρωτεύουσας και την φωταγώγηση της πλατείας
Νούμερο ένα τραγούδι στο top50 viral του Spotify στην Ελλάδα το Crystal Waters
Ο catchy ήχος και στίχος του, έχει κάνει τους Έλληνες να το σιγοτραγουδούν παντού
Vic Flick: Πέθανε ο κιθαρίστας που έπαιξε το διάσημο μουσικό θέμα του James Bond
Το περίφημο riff ηχογραφήθηκε το 1962 για την πρώτη ταινία Μποντ «Dr No». Ο Vic Flick είχε συνεργαστεί με τους Beatles, τον Τομ Τζόουνς και τον Έρικ Κλάπτον.
Χριστουγεννιάτικες συναυλίες με τους Γιαγκίνηδες
Το γνωστό ρεμπετολαϊκό δίδυμο έρχεται στην Κύπρο
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Σαρλ Ντιμόν, συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» της Εντίθ Πιάφ
Το 1960, ο Ντιμόν έγραψε το κομμάτι που θα γινόταν το πιο εμβληματικό τραγούδι της Εντίθ Πιάφ