Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Δέκα χωριά γεμάτα… περιπέτεια!

Καιρός για εκδρομή σε κυπριακά χωριά που θα σου προσφέρουν εμπειρίες που δεν φαντάζεσαι

Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2013

Καμινάρια - Λεμύθου

Πρόσφατα διασχίσαμε με mountain bikes την off-road διαδρομή από τα ενετικά γεφύρια μέχρι και το Μυλικούρι. 12 συν 12 km μέσα σε ένα δάσος που θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στον Αμαζόνιο, με βλάστηση που δύσκολα συναντάς αλλού στην Κύπρο. Ως σημείο τερματισμού καθορίσαμε το πανέμορφο γεφύρι του Τζελεφού, απολαμβάνοντας παγωτό της μηχανής! Στάση, φυσικά, κάναμε και για καφέ και σνακ στο Μυλικούρι, στο καφενείο 'Κληματαριά. Αν θες να απολαύσεις στο έπακρον τη γύρω περιοχή, κάνε βάση σου το εξαιρετικό Themis House στη Λεμύθου, εκεί όπου βρίσκεται και το Παράκεντρο, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός-πολυχώρος, μέλη του οποίου είναι αξιόλογοι καλλιτέχνες και δημιουργοί.

TIPS: Φαγητό της ώρας θα βρεις στο καφενείο του Λεωνίδα (99945975) στα Καμινάρια.

Πώς θα πάω: Από Λευκωσία πάρε το δρόμο του Τροόδους, πήγαινε δεξιά προς Ορκόντα και στον Καλοπαναγιώτη ανηφόρισε προς Γερακιές και στη συνέχεια αριστερά προς Καμινάρια. Από Λεμεσό, πιο απολαυστική διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την έξοδο της Ερήμης και οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο, μέσω των χωριών Πάνω Κυβίδες, Μαλλιά και Άρσος.

Απόσταση: Μια ώρα και 30‹ από Λευκωσία (86 km) και μια ώρα από Λεμεσό (54 km).

 

 

Κυπερούντα

Η εκδρομή στο χωριό καλό θα ήταν να ξεκινήσει με wine tasting στο Οινοποιείο Κυπερούντας (25532043, Δ-Παρ 09.30-16.00), όπου μεταξύ άλλων θα πρέπει να δοκιμάσεις το 'Epos', το νέο στολίδι της ομάδας του οινοποιού Μηνά Μηνά. Στην Κυπερούντα μπορείς, επίσης, να διασχίσεις το κυκλικό μονοπάτι (16χλμ.) 'Δόξα σοι ο Θεός', να μπεις στο 'Μουσείο Αγροτικής Παραδοσιακής Ζωής και Φυσικής Ιστορίας' με τα ταριχευμένα ζώα, πτηνά και ερπετά (αλεπού, γεράκι, φίνα κ.ά.), να πας στο μικρό ράντσο (σε σημείο κάτω από το οινοποιείο) για να δεις τις πάπιες στη λίμνη, αλλά και να βολτάρεις με τα γαϊδουράκια και τα άλογα, τα οποία ο Στέλιος και η παρέα του πήραν από τον ιππόδρομο για να τα γλιτώσουν από την ευθανασία. Tέλος, στο 'Adventure Mountain Park' (99674126, 97772177, Δ-Κ 09.30-19.30 εκτός Τετ) θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις αναρρίχηση σε βράχο, να παίξεις paintball ή laser tag στον πολυεπίπεδο στίβο, αλλά και να αφήσεις τα παιδιά στον πολύχρωμο παιδότοπο, ενόσω θα απολαμβάνεις καφέ, ποτό ή φαγητό στην εξωτερική καφετερία ή το εστιατόριο.

TIPS: Για σπουδαίες κυπριακές γεύσεις πήγαινε στην ταβέρνα 'Κυπέρια' (99358167) και σίγουρα θα πάθεις κόλλημα με πιάτα όπως οι κεφτέδες, το κουνέλι και η 'πομιλοροτιανιά'.

Πώς θα πάω: Από Λευκωσία πάρε καλύτερα τη διαδρομή προς Παλαιχώρι, ενώ από Λεμεσό ανηφόρισε προς Πλάτρες και στον Σαϊττά πήγαινε δεξιά.

Απόσταση: Μια ώρα από Λευκωσία (58 km) και 40‹ από Λεμεσό (43 km).

 

 

Ποταμίτισσα

Η μέρα σου μπορεί να ξεκινήσει με πρόγευμα στο αγροτουριστικό 'Ambelikos', αποτελούμενο από γαλακτοκομικά, τοπικά αλλαντικά, αβγά, λαχανικά και φρούτα από διπλανές καλλιέργειες. Αμέσως μετά, μάζεψε την παρέα σου και περπάτησε κατά μήκος του αγροτικού δρόμου που ξεκινά από το ξενοδοχείο, περνά μέσα από περιβόλια και δίπλα σε μια αιωνόβια ελιά 800 ετών (με κορμό που έχει περιφέρεια 8 μέτρα), 'βλέπει' εκ του μακρόθεν τον παλιό νερόμυλο, διασχίζει το φαράγγι της Γερατζιάς με την πλούσια χλωρίδα -διαθέτει από βιολέτες και φτερίκια, μέχρι κυκλάμινα και άγριες τριανταφυλλιές- και καταλήγει σε ένα βιότοπο στον οποίο ενδεχομένως να δεις ακόμα και αλεπούδες! Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, ένα κυκλικό μονοπάτι που μεταξύ άλλων περνά από τα 'Γλυκά της Νίκης' αλλά και το εργοστάσιο που φτιάχνει τριαντάφυλλο και ροδόσταγμα στον Αγρό, για το οποίο θα πρέπει να αφιερώσεις 2.5 με 3 ώρες. Ενημερωτικά, ο Ambelikos, διαθέτει 15 δωμάτια, κάποια από τα οποία με μπαλκόνια που προσφέρουν εξαιρετική θέα!

TIPS: Πρόσφατα λειτούργησε το ολοκαίνουργιο cafe, 'Το Μπακάλικο του Χαψή' (99409108), με το άψογο μενού, τις φιλολαϊκές τιμές και το ρετρό ντεκόρ!

Πώς θα πάω: Οι Λευκωσιάτες πάνε προς Αγρό, προσπερνούν το ξενοδοχείο 'Ρόδον' και φτάνουν στην Ποταμίτισσα. Οι Λεμεσιανοί θα την βρουν αμέσως μετά το Πελένδρι.

Απόσταση: Μια ώρα από Λευκωσία (61 km) και 30‹ από Λεμεσό (35 km).

 

 

Τόχνη - Σκαρίνου - Άγιος Θεόδωρος

Στο χωριό μπορείς να κάνεις ιππασία, ποδηλασία, mountain biking, να παρακολουθήσεις τη διαδικασία παρασκευής χαλουμιού, να πας στους ελαιώνες (Οκτώβριο-Ιανουάριος) για να μαζέψεις ελιές τις οποίες ακολούθως θα τις πας στο μύλο για να βγάλεις λάδι, να κάνεις γιόγκα, να πας για περπάτημα στο 2.8 χιλιομέτρων κυκλικό μονοπάτι μελέτης της φύσης 'Τόχνη'. Επιπλέον επιλογές για διαμονή στην Τόχνη αποτελούν τα πολύ εντυπωσιακά καταλύματα Βρακάς, Βασιλόπουλος και Κλεάνθης, όπως επίσης και τα Traditional Village Houses-Skarinou, στο ομώνυμο διπλανό χωριό, αλλά και η εταιρεία Cyprus Villages. Εξίσου αξιόλογη πρόταση αποτελεί και το Κονάτζιη του Φλώκκα στον Άγιο Θεόδωρο, το χωριό με τη φημισμένη ταβέρνα 'Το Βάσανο' (24323022, 99524936). Στη Σκαρίνου βρίσκεται και ο παραδοσιακός πολυχώρος Κτήμα Γεωργιάδη (96790979), προσφέροντας πάρα πολλές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και βόλτα με γαϊδούρι αλλά και καλό σπιτικό φαγητό στην ταβέρνα 'Δίχωρο', όπου κάθε Κυριακή μεσημέρι προσφέρεται ωραίο φαγητό μετά μουσικής (€18 ανά άτομο, κρατήσεις 70000620). Μεζέ θα βρεις επίσης και στην ταβέρνα 'Τόχνη' (24332998). Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας (24322020) στη Σκαρίνου, απ' όπου μπορείς να ενημερωθείς τόσο για το φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής όσο και για τα σημαντικά πολιτιστικά της στοιχεία.

TIPS: Tο 'Mazotos Camel Park' (99416968), το δημοφιλές πάρκο με τις καμήλες, πάντα ξετρελαίνει παιδιά και μεγάλους.

Πώς θα πάω: Θα σου πρότεινα να βγεις από τη Χοιροκοιτία και να ακολουθήσεις τις πινακίδες μέσω του παλιού αυτοκινητόδρομου.

Απόσταση: 38‹ από Λευκωσία (51 km) και 25‹ από Λεμεσό (34 km).

 

 

Τραχυπέδουλα - Επισκοπή Πάφου - Νικόκλεια

Ξέρεις για το Βράχο των Χασαμπουλιών; Λοιπόν, αφού κάνεις τα απαιτούμενα μαθήματα, παίρνεις το 'πράσινο φως' για αναρρίχηση στον Κουρτελλόροτσο (όπως είναι ευρέως γνωστός ο εν λόγω βράχος στην Τραχυπέδουλα) ή ακόμα και σε μια περιοχή της Ίνειας. Συνήθως, οι εξορμήσεις συνδυάζονται με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα! Εναλλακτικά, μπορείς αν θες να τιμήσεις Το σπίτι του Ντίνου στο κέντρο του χωριού Τραχυπέδουλα, ένα αναπαλαιωμένο σπίτι με πλακόστρωτη εσωτερική και εξωτερική αυλή, το μικρό παραδοσιακό ξενοδοχείο Βασιλιάς Νικοκλής, στην Νικόκλεια, την οποία πολλοί επισκέπτονται για bird watching, ή τα πολλών κλινών Piskopos House και Ανδρονίκη στη σχετικά κοντινή Επισκοπή, εκεί όπου πρόσφατα λειτούργησε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου (26642234).

TIPS: Στην περιοχή υπάρχει ένας ακόμα βράχος για αναρρίχηση, ο οποίος μάλιστα κατεβαίνει ως τον ποταμό, που συνορεύει με το μονοπάτι μελέτης της φύσης Επισκοπής-Καλλέπειας, αλλά και για το σπήλαιο του Αγίου Ιλαρίωνα.

Πώς θα πάω: Λίγο μετά την Πέτρα του Ρωμιού, βγες από την έξοδο για Νικόκλεια. Αφού περάσεις διαδοχικά από Σουσκιού, Φασούλα, Μαμώνια και Άγιο Γεώργιο, θα φτάσεις στην Τραχυπέδουλα. Για Επισκοπή, βγες από την αμέσως επόμενη έξοδο.

Απόσταση: Μια ώρα και 30‹ από Λευκωσία (150 km) και 48‹ από Λεμεσό (67 km).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close