Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2021
Μετά από παρότρυνση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τα Εθνικά του Κέντρα σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει από θεατρικές προσωπικότητες να διαβάσουν το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στη γλώσσα (γλώσσες) της χώρας τους.
Το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου επέλεξε όπως το φετινό Μήνυμα, το οποίο έγραψε η σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιός Helen Mirren, διαβαστεί από τη διακεκριμένη ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Καθώς το βίντεο της ανάγνωσης θα προωθηθεί εντός και εκτός Κύπρου, τόσο από το ΚΚΔΙΘ όσο και μέσω του ΔΙΘ, το ΚΚΔΙΘ επέλεξε για την οπτικογράφηση της ανάγνωσης το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, τον ιδανικότερο «χώρο» παρουσίασης της ιστορίας του σύγχρονου κυπριακού θεάτρου.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου – 27 Μαρτίου
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, με την έναρξη της σεζόν του «Θεάτρου των Εθνών» στο Παρίσι και με το πρώτο μήνυμα να γράφεται από τον Ζαν Κοκτώ. Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου εορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα, εκπροσωπώντας μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που έχει στις σύγχρονες κοινωνίες.
Μετάφραση μηνύματος από τα αγγλικά στα ελληνικά: Γιόλα Κλείτου
Κινηματογράφηση: Νεόφυτος Παντέλας
Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Ειρήνη Σοφοκλέους
Παραγωγή: SHOOT ME PRODUCTIONS
Γενική Επιμέλεια: Χρίστος Γεωργίου, Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΚΔΙΘ
Σχετικά
«Το Ημερολόγιο ενός Τρελού» επιστρέφει στην Πάφο σχεδόν 20 χρόνια μετά
Ο Μάριος Ιωάννου και η Στέφανη Νεοφύτου παρουσιάζουν το εμβληματικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ σε μια σύγχρονη εκδοχή στην κυπριακή διάλεκτο, με ελεύθερη είσοδο
«Φαίδων ή Ίλιγγος»: Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ συναντά τον Πλάτωνα στη Λευκωσία
Ο Ανδρέας Αραούζος μεταφέρει το σπαρακτικό κείμενο της σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέως στην εξωτερική πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας για δύο μόνο παραστάσεις.
H Aθήνα βλέπει κυπριακό θέατρο: 3 κυπριακές παραγωγές στο Εθνικό Θέατρο Ελλάδας
Η "Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου", η οποία θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Δίπυλον (Κάτω Χώρος), από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026
Ο «Ίων» του ΘΟΚ ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί το αινιγματικό έργο του Ευριπίδη, σε μια παράσταση για την ταυτότητα, την καταγωγή και την αγωνιώδη ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου
«Ανάμεσα σε δύο ήλιους»: Ένας βιωματικός μονόλογος για όσα μένουν όταν κάποιος απουσιάζει με τον Θανάση Δρακόπουλο
Μια σύντομη αλλά πυκνή θεατρική διαδρομή ανάμεσα στη μνήμη, την απώλεια και το φως
«Ο Πατέρας» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Δέντρο
Ο Σταύρος Λούρας πρωταγωνιστεί στο πολυβραβευμένο έργο του Φλόριαν Ζελέρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη
«Το Βουνί» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων σε Λευκωσία και Λεμεσό
Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Λουίζας Παπαλοΐζου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Κυριάκου
Το βραβευμένο «Brandy Sour» ζωντανεύει στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας
Το μυθιστόρημα της Κωνσταντίας Σωτηρίου παρουσιάζεται για μία μόνο βραδιά ως σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο με ζωντανή μουσική, στον απόηχο του ιστορικού Λήδρα Πάλας.
Όλα έτοιμα για το 10ο ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ
Το επετειακό φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 28 & 29 Αυγούστου στη Γιαλιά
Οι sold out «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» επιστρέφουν στο Θέατρο Δέντρο
Το ανατρεπτικό έργο της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, ανεβαίνει ξανά στη Λευκωσία για οκτώ περιορισμένες παραστάσεις τον Σεπτέμβριο.
Τρεις επιπλέον παραστάσεις για το Αντικριστό του Φώτη Γεωργίδη
H κωμικοτραγική σάτιρα του Φώτη Γεωργίδη περιοδεύει
Η θρυλική Comédie-Française έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο με «Το γεγονός»
Η Françoise Gillard μεταφέρει στη σκηνή το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό έργο της Νομπελίστριας Annie Ernaux, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.