Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Φύγαμε... για τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά μας!

Ακολούθησε μία από τις πιο κάτω διαδρομές που σου προσφέρουν εμπειρίες που δεν ξανάζησες!

Δημοσιεύτηκε στις 04 Δεκεμβρίου 2013

Άρσος

Αν δεν έχεις πάει ακόμη, δεν ξέρεις τι χάνεις. Γραφικότητα που δύσκολα συναντάς αλλού, αλλά και μια ωραία ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει νοερά στην Κύπρο τού χθες. Είτε καθίσεις στα καφενεία μαζί με τους ντόπιους είτε μπεις στο αρτοποιείο του χωριού (25943029) από το οποίο βγαίνουν ευωδιές φρέσκου ψωμιού και κουλουριού, ή ακόμη καλύτερα αν κάνεις μια βόλτα από το πολύ ενημερωμένο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, θα πάρεις γερή δόση παράδοσης, ενώ μην παραλείψεις να κανονίσεις διαμονή σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα του χωριού, το Αρσόραμα, το Μούστος, το Οικία Κορνάρο και το Σπίτι της Ντίας. “Η Αγορά”, το εστιατόριο του χωριού, είναι κλειστό, μάθαμε όμως ότι σύντομα θα ανοίξει και πάλι.

TIPS: Mπες για ένα wine tasting στο οινοποιείο Νικολεττίνο (99437137), πιες ένα τσάι με κυπριακά βότανα στο Tea Shop (99711402) στην πλατεία, που μεταξύ άλλων προσφέρει οργανικό μέλι, γλυκά και παραδοσιακό κρασί.

Πώς θα πάω: Βγες από την έξοδο Ερήμης-Καντού, στην έξοδο της Λεμεσού προς Πάφο, και πέρασε διαδοχικά από Πάνω Κυβίδες, Άγιο Αμβρόσιο και Μαλλιά μέχρι να δεις τα πρώτα αμπέλια του Άρσους. Μπορείς επίσης να βρεθείς εκεί κατηφορίζοντας από τις Πλάτρες.

Απόσταση: Μια ώρα και 30‹ από Λευκωσία (121 km) και 40‹ από Λεμεσό (40 km).

 

 

Κακοπετριά

Πρόσφατα είχα δει μια εντυπωσιακή φωτογραφία στο Facebook η οποία απεικόνιζε μια γραφική γειτονιά με ξύλινα σπιτάκια, ωραία μπαλκόνια, λιθόστρωτα δρομάκια και πολύχρωμα λουλούδια. Αρχικά, νόμισα πως ήταν η παλιά Κακοπετριά (η ομοιότητα ήταν απίστευτη), η λεζάντα όμως έλεγε ότι πρόκειται για τη γαλλική πόλη Colmar, η οποία θεωρείται από πολλά Μέσα ως η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης. Εδώ, λοιπόν, στην πανέμορφη Κακοπετριά, θα βρεις καλό μεζέ στην ταβέρνα “Άης Γιώρκης” (22923600), τη διάσημη πέστροφα στους Μύλους (22922536), αλλά και αυθεντική αργεντίνικη κουζίνα στο “Τζιελλάρι” (22922522, 99967051, 99886001) από τα χέρια του Αργεντινού Βίκτωρ.

TIPS: Για διαμονή αλλά και μεζέ υπάρχει, φυσικά, και ο all time classic Linos ο οποίος το τελευταίο διάστημα πήρε και πάλι τα πάνω του, θυμίζοντας τον παλιό καλό Ληνό!

Πώς θα πάω: Από Λευκωσία θα την βρεις ανηφορίζοντας προς Τρόοδος, ενώ από Λεμεσό θα πρέπει να οδηγήσεις μέχρι το Σαϊττά και τον Καρβουνά και ακολούθως να κατηφορίσεις στο χωριό.

Απόσταση: 50‹ από Λευκωσία (63 km) και 40‹ από Λεμεσό (46 km).

 

 

Καλοπαναγιώτης

Η περιδιάβαση μπορεί να ξεκινήσει με έναν κυπριακό καφέ και μια καρυδόπιτα στο “Καφενείο” τού Casale Panayiotis (22952444). Ακολούθως, επιβάλλεται προσκύνημα στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή αλλά και ξενάγηση στο διπλανό Εικονοφυλάκιο με τα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας εκθέματα, όπως η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες εικόνες της Κύπρου! Φαγητό θα βρεις στο “Βυζαντινό” του Casale αλλά και στην ταβέρνα “Το Παλιό Σινεμά” (99130275), ενώ για διανυκτέρευση πήγαινε δες τα διαμερίσματα 'Άγιος Ανδρόνικος', δίπλα ακριβώς στην ομώνυμη εκκλησία, όπως επίσης και τα πολύ όμορφα Atratsa Mountain Apartments-Suites, τα διαμερίσματα Eliakon, Troullinon, Marathon και Byzantinon που απαρτίζουν το Casale Panayiotis, αλλά και το Καστρί, το Σπίτι της Πολυξένης και το σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχοντικό “Η Μισιρλού”.

TIPS: Ιδανικό φινάλε το ριλαξάρισμα στον ποταμό με τα γραφικά γεφύρια.

Πώς θα πάω: Από Λευκωσία, ανηφορίζεις προς Τρόοδος και πριν φτάσεις στην Κακοπετριά, πας δεξιά προς Ορκόντα και Καλοπαναγιώτη. Αν θα πας από Λεμεσό, οδήγησε ως τον Καρβουνά, κατηφορίζοντας στη συνέχεια προς Κακοπετριά. Λίγο μετά τα Πλατάνια, πήγαινε αριστερά προς Άγιο Νικόλαο και ακολούθησε τις πινακίδες.

Απόσταση: Mια ώρα από Λευκωσία ή Λεμεσό (60 km).

 

 

Λεύκαρα

Ειδικά το στενό δρομάκι που καταλήγει στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, με τα πολύχρωμα διώροφα σπίτια, είναι απείρου κάλλους. Μέχρι να φτάσεις, όμως, ως την εκκλησία, για να προσκυνήσεις το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, θα συναντήσεις στο δρόμο πολλές κεντήτριες οι οποίες φτιάχνουν το διάσημο λευκαρίτικο κέντημα, το μοναδικό παγκοσμίως χειροτέχνημα που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Κι αν δεν χορταίνεις τα Λεύκαρα, ένα από τα αγροτουριστικά Aunt Maria's, Iosiphis Stonebuilt House και Red Blue Door, μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη βάση για ολιγοήμερες διακοπές στο χωριό.

TIPS: Επισκέψου τη μικρή βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών “Τα Ωραία Λεύκαρα” (24342525, 99644989) που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα.

Πώς θα πάω: Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας/Λεμεσού προτίμησε να βγεις από την έξοδο του Κόρνου και να πας μέσω Δελίκηπου. Άψογη η διαδρομή, εξ ου και την επιλέγουν πολλοί μοτοσικλετιστές!

Απόσταση: 40‹ από Λευκωσία (46 km) και 30‹ από Λεμεσό (49 km).

 

 

Λόφου

Μείνε στο Apokryfo και νιώσε πιο ερωτευμένος από ποτέ άλλοτε. Το λιλιπούτειο πλην όμως πανέμορφο resort συνδυάζει άψογα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και κουλτούρα μαζί με τη φιλοξενία και την προσιτή πολυτέλεια. Εδώ θα βρεις επίσης παραδοσιακές γεύσεις, ενώ εναλλακτικές επιλογές για μεζέ αποτελούν οι ταβέρνες “Καμάρες” (25470719) και “Λόφου” (25470202). Μετά το φαγητό, βόλταρε στο κάτω μέρος του χωριού, με τα καφενεδάκια όπου συχνάζουν οι παππούδες, αλλά και πολλές παρέες Γερμανών τουριστών, για να πάρεις γεύση από την Κύπρο τού χθες. Τόσο το καφενείο “Η Λόφου” όσο και ο “Ξενής ο Πογιατζιής” -το δεύτερο διαθέτει και ειδικό section με βότανα της περιοχής- είναι super! Μην παραλείψεις, τέλος, να επισκεφθείς την Παναγία τη Χρυσολοφίτισσα, μια εκκλησία κτισμένη εξ ολοκλήρου από κρασί. Για διαμονή στη Λόφου προσφέρεται και το εξίσου εντυπωσιακό αγροτουριστικό κατάλυμα Agrovino, δίπλα στην ταβέρνα Λόφου.

TIPS: Στο μπακάλικο του χωριού θα βρεις μεταξύ άλλων πολλά παραδοσιακά προϊόντα.

Πώς θα πάω: Απέχει 20 μόλις λεπτά από τη Λεμεσό. Στο δρόμο Λεμεσού-Πλατρών, λίγο μετά το φράγμα της Άλασσας, πήγαινε αριστερά.

Απόσταση: Mια ώρα και 10‹ από Λευκωσία (108 km) και 20‹ από Λεμεσό (25 km).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close