Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2021
Μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821, διοργανώνουν στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και ο Δήμος Λεμεσού.
Δύο αιώνες μετά την εθνική παλιγγενεσία, η Λεμεσός (παραλιακός, από την Αγία Αικατερίνη (Φραγκοκλησία) έως τη Μαρίνα, Θεματικό πάρκο στον Μώλο) φιλοξενεί μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες, απεικονίζοντας σημαντικές μορφές μέσα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.
Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και φέρνουν σε επαφή τον θεατή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.
Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο τους ο Benjamin Mary, ο οποίος καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.
Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, ο Βρεττανός φιλέλληνας G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, ο Κύπριος Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι.
Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).
Διάρκεια υπαίθριας έκθεσης: 19 Απριλίου - 31 Ιουλίου 2021
Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.
Σχετικά
Νοσταλγία: H νέα έκθεση κεραμικής της Σήλιας Ποτούδη ΜακΦέρσον
Μια ενότητα έργων που αντλεί από τη γη, την ιστορία και τις αρχέγονες μορφές της κεραμικής
Μέριλιν Μονρόε: Δύο νέες εκθέσεις γιορτάζουν την καλλιτέχνιδα πίσω από τον «μύθο»
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής ηθοποιού, το BFI και η National Portrait Gallery καλούν το κοινό να επαναξιολογήσει την Μονρόε ως τη «δημιουργό της δικής της εικόνας».
EGGspression 26: Η δύναμη της απλότητας σε 36 εκφράσεις
Όταν η απλότητα γίνεται έμπνευση, ακόμη και ένα απλό σχήμα, μπορεί να αφηγηθεί 36 διαφορετικές ιστορίες
«Human Nature»: Η πρώτη ατομική έκθεση της Χριστιάνας Χαραλάμπους
Η έκθεση συγκεντρώνει πρόσφατα έργα που κινούνται ανάμεσα στο ένστικτο και τη συνείδηση, την ευθραυστότητα και την ανθεκτικότητα
Θάλασσα, Ουρανός και Γη: Έκθεση του Πόλυ Γερολεμίδη στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκροτείται ως ένα στοχαστικό εικαστικό σύνολο, όπου το τοπίο δεν λειτουργεί απλώς ως εικόνα, αλλά ως πεδίο εμπειρίας και εσωτερικής παρατήρησης
Πέραν των 150 εκδηλώσεων στη Βενετία για την Μπιενάλε
Στη Βενετία έχουν προγραμματιστεί 158 εκδηλώσεις για 470 καλλιτέχνες, επιλεγμένους από σύνολο 1.841 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από 48 διαφορετικές χώρες
Διεθνή ονόματα της σύγχρονης τέχνης σε έκθεση Λεμεσό από την Kapopoulos Fine Arts
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντικές επιδόσεις το “20th Century Cypriot Art” Sale της Cypria Auctions
Ισχυρότερο αποτέλεσμα κατέγραψε έργο του Πολ Γεωργίου - Νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον Ανδρέα Χαραλαμπίδη
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει την έκθεση «Windows of the Soul» της Μαρίας Λαδόμματου
Ένα ταξίδι έκφρασης, αντίληψης και εσωτερικής αναζήτησης.
EndoMarch Cyprus 2026: Όταν η τέχνη αποκαλύπτει το ορατό και το αόρατο πρόσωπο της ενδομητρίωσης
Μια συγκινητική καλλιτεχνική εμπειρία που φωτίζει τις αθέατες πτυχές της ενδομητρίωσης και φανερώνει τα δύο πρόσωπα μιας πάθησης που συχνά παραμένει αόρατη.