Δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου 2021
Στο νησί μας υπάρχουν άπειρα αξιοθέατα που για να λέμε και την αλήθεια, αν ξεκινήσουμε να γράφουμε γι’ αυτά θα δημιουργήσουμε ένα τεράστιο βιβλίο, γεμάτο μυστήριες ιστορίες και εικόνες από παράδοση.
Εμείς ξεχωρίσαμε για σένα, 3 πολύ ξεχωριστά αξιοθέατα που βρίσκονται στην Επαρχία Λάρνακας τα οποία αναφέρονται στα λεγόμενα παρατηρητήρια, αλλιώς πύργοι, που ήταν η «προστασία» των κατοίκων για τυχόν πειρατές και άλλους εχθρούς της τότε εποχής.
Ο «Κούλας» στην Αλαμινό
Στην Αλαμινό της Επαρχίας Λάρνακας, υπάρχει μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση, ένας επιβλητικός πύργος, αλλιώς «Κούλας» όπως το ονομάζουν στην κοινότητα, που επιβεβαιώνει την βαθιά ιστορία που κρύβει το χωριό και ολόκληρη η Κύπρος.
Βρίσκεται στην άκρη του χωριού, στην έξοδο προς τη θάλασσα που περιτριγυρίζει την Αλαμινό. Ο «Κούλας» αναφέρεται σ’ ένα λιθόκτιστο, διατηρημένο, μεσαιωνικό «παρατηρητήριο», κτίσματος του 15ου αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά ιστορικά μνημεία της κοινότητας και έχει ύψος περίπου οκτώ μέτρα. Λειτούργησε ως «παρατηρητήριο των νοτιοανατολικών ακτών της Κύπρου», για πιθανόν εχθρούς-πειρατές, οι οποίοι έφταναν στο χωριό. Λέγεται, μάλιστα, ότι η πρόσβαση στο συγκεκριμένο «φρούριο», φαίνεται να γινόταν μέσω υπόγειων σηράγγων που οδηγούσαν την κοινότητα προς τη θάλασσα.
Ο «Πύρκος» στη Ξυλοφάγου
Ελάχιστα χιλιόμετρα νότια του χωριού Ξυλοφάγου, βρίσκεται ο λεγόμενος «Πύρκος» και είναι κτισμένος σε μία τοποθεσία με μαγευτική θέα στη θάλασσα. Ο συγκεκριμένος πύργος, λέγεται πως χρησιμοποιείτο ακόμα και από τους Βρετανούς ως παρατηρητήριο τυχόν εχθρικών πλοίων, υποβρυχίων ακόμα και αεροπλάνων.
Είναι κτισμένος με πελεκητούς κυβικούς ασβεστόλιθους, σε κυλινδρικό σχήμα και χρονολογείται από την περίοδο της βενετοκρατίας, πράγμα που επιβεβαιώνει πως αρχικά, οι Βενετοί τον χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο. Δυστυχώς, με το πέρασμα του καιρού, αρκετά μέρη του «Πύρκου» έχουν καταρρεύσει. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα μέρος του που διατηρείται και επιβεβαιώνει τη βαθιά ιστορία του.
Ο «Πύργος της Ρήγαινας» στα Περβόλια
Ένα ακόμα ενδιαφέρον και διατηρητέο «παρατηρητήριο» που αξίζει να επισκεφτείς είναι και αυτό στα Περβόλια. Φέρει το όνομα ο «Πύργος της Ρήγαινας» και είναι ένα από τα σημεία κατατεθέν της κοινότητας, εκτός από τον ξακουστό «Φάρο» των Περβολιών.
Πρόκειται για ένα κατάλοιπο της βενετικής κατοχής στην Κύπρο, το οποίο είναι προστατευμένο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Είναι ένας μικρός πύργος-το τότε παρατηρητήριο της περιοχής, ο οποίος κτίστηκε το 1563 από τον Βενετό αξιωματούχο, Ζουάν Ματέο Πέμπο. Σύμφωνα, μάλιστα, με ιστορικές πηγές, οι «υπεύθυνοι», άναβαν καπνό στην οροφή του παρατηρητηρίου και έστελναν σήματα στην ενδοχώρα, για τυχόν αφίξεις επιδρομών στο νησί.
Σχετικά


Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός για το Πάσχα - «Αγγίζει» τους 31 βαθμούς σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Τα 10 κορυφαία κάμπινγκ στην Ευρώπη για φυσιολάτρες – Και ένα ελληνικό στη λίστα του Guardian
Από απομονωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας και δάση της Σουηδίας, μέχρι μεσαιωνικά τοπία στη Σλοβενία και ήρεμες γωνιές στην Πορτογαλία

Τα σκαλιά σε πέντε μέρη σε όλο τον κόσμο που οδηγούν στον… παράδεισο
Αμέτρητα σκαλοπάτια που όμως αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια να τα ανέβει κανείς


Κλειστό θα παραμείνει έως και τις 11 Μαΐου το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο
Δες την σχετική ανακοίνωση

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα
Αίθριος ο καιρός σήμερα – Επιστρέφει η σκόνη τις μέρες του Πάσχα

Πάσχα στην Ελλάδα: 6 νησιά που μαγνητίζουν τα βλέμματα με τα κατανυκτικά τους έθιμα
Μοναδικοί προορισμοί που παραδοσιακά έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό αυτή την περίοδο


Δωρεάν στάθμευση για τις γιορτές στον Στρόβολο
Από τη Μ. Πέμπτη, 17 Απριλίου 2025 μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, 22 Απριλίου 2025

Ποια είναι η νέα ισπανική σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix τώρα
Ένας καινούριος κοινωνιοπαθής νεαρός δολοφόνος πήρε τη θέση του προηγούμενου στο top 10 της πλατφόρμας.

Τα μυστικά πίσω από την εμβληματική σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
Όπως κάθε χρόνο έτσι φέτος Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζει να προβάλλεται στις τηλεοράσεις η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»