Πάμε Ταξίδι , Guide

5 ιδέες για αποδράσεις στην Ευρώπη

Ποια είναι τα κρυμμένα μυστικά σε Πράγα,Βουδαπέστη,Κρακοβία,Δυτική Σλοβακία

Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2021

Εικοσιοχτώ κρυμμένοι θησαυροί περιμένουν να τους ανακαλύψεις!

Ένα ακόμα καλοκαίρι είναι εδώ! Ακολουθήστε το CheckIn στο διαδικτυακό του ταξίδι ανά την Ευρώπη και διαβάστε για εικοσιοχτώ κρυμμένους θησαυρούς τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε στις φετινές σας διακοπές! Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θα παρουσιαστούν έχουν λάβει συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής που στοχεύει στην ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Ένωσης.

•    Πράγα – Τσεχία 
Ίσως μία από τις πιο ξεχωριστές κι εντυπωσιακές πόλεις της Ευρώπης είναι η Πράγα. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας αποτελεί μάλιστα έναν πολύ δημοφιλή προορισμό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου χάρη στο πλήθος σημείων ενδιαφέροντος που διαθέτει, την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη γαστρονομία της. Με πληθυσμό κοντά στα 1,2 εκατομμύρια κατοίκους, η Πράγα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας και το ιστορικό της κέντρο ανήκει στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Χτισμένη πάνω στον ποταμό Μολδάβα, «η χρυσή πόλη» προσφέρει στον επισκέπτη ξεχωριστές εικόνες που γίνονται εμπειρίες ζωής όπως το ιστορικό κέντρο της πόλης, το Κάστρο της Πράγας, τον καθεδρικό ναό και τη σύγχρονη τέχνη να είναι πανταχού παρούσα.

Στη νότια πλαγιά του Κάστρου της Πράγας, ο επισκέπτης έχει επίσης τη δυνατότητα να επισκεφτεί τους Κήπους Φουστενμπεργκ που αποτελούν κομμάτι του ομώνυμου κάστρου με μακραίωνη ιστορία, ενώ κατά τις δεκαετίες που η χώρα αποτελούσε κομμάτι του ανατολικού μπλοκ, οι κήποι παρέμειναν κλειστοί. Έκτοτε, έγιναν μεγάλες προσπάθειας αποκατάστασης του κήπου οι οποίες ολοκληρώθηκαν και με την υποστήριξη από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής. Στη διάρκεια του έργου, έγιναν εργασίες αποκατάστασης για τη διατήρηση 10 υπερυψωμένων ταρατσών, δημιουργήθηκε νέο σύστημα αποχέτευσης και σωληνώσεων νερού και το περίπτερο υποβλήθηκε σε εργασίες αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων εγκαταστάσεων τουαλέτας για τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα τοποθετήθηκε φωτισμός, ο οποίος καθιστά το μέρος ένα ρομαντικό σκηνικό στη διάρκεια της νύχτας. Εκτός από τα σπάνια και πολύτιμα παλιά δέντρα που έχουν διατηρηθεί προσεκτικά, ο κήπος διαθέτει συνολικά 3.500 λουλούδια, 8.500 δένδρα και 2.200 τριανταφυλλιές.

Ένα τοπίο ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς σε περιμένει στην Πράγα! 

•    Βουδαπέστη – Ουγγαρία 
Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας κι έχει αποτελέσει τη συμπρωτεύουσα της Αυστοουγγαρίας. Χτισμένη πάνω στο Δούναβη με τις δύο πλευρές, Βούδα και Πέστη, να αποτελούν μία ενιαία πόλη από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα κι έπειτα, η Βουδαπέστη έχει μία ιστορία χιλιετιών. Γνωρίζοντας περιόδους οικονομικής και πολιτιστικής άνθησης, επαναστάσεις, εναλλαγές στα καθεστώτα και βομβαρδισμούς, η Βουδαπέστη έχει μία πολυποίκιλη αρχιτεκτονική που συμπεριλαμβάνει ερείπια κτιρίων της ρωμαϊκής εποχής, κτίρια με γοτθικό κι αναγεννησιακό ρυθμό, άλλα που θυμίζουν την οθωμανική περίοδο δίπλα σε κτίρια μπαρόκ, νεοκλασικής ή ακόμα και αρτ νουβό αρχιτεκτονικής πριν φτάσουμε στα μπλοκς Σοβιετικού τύπου. 

Ανάμεσα σε άλλα αξιοθέατα της πόλης, ο Ζωολογικός κήπος της πόλης είναι ένα επίσης σημείο ενδιαφέροντος με μακραίωνη ιστορία καθώς χρονολογείται από το 1866. Χτισμένη το 1912 σε ρυθμό Αρτ Νουβό, η είσοδος καλωσορίζει τους επισκέπτες στον κήπο με αγάλματα πιθήκων, πολύχρωμα ψηφιδωτά και πέτρινους ελέφαντες. Χάρη στα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής και το πρόγραμμα “Reconstruction of the Main Entrance Building of Budapest Zoological and Botanical Garden”, το κτίριο της εισόδου γνώρισε μία εκτεταμένη αποκατάσταση κι επίσης εμπλουτίστηκε η χρήση του. Πλέον, το κτίριο της εισόδου φιλοξενεί διάφορες υπηρεσίες για τους επισκέπτες που το έχουν μετατρέψει από ένα απλό πέρασμα για τον κήπο σε ένα ακόμα σημαντικό σημείο της όλης εμπειρίας.

Στη Βουδαπέστη, μία είσοδος ενός αιώνα σε υποδέχεται σ’έναν από τους πιο παλιούς ζωολογικούς κήπους του κόσμου! 

•    Κρακοβία – Πολωνία
Η Κρακοβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας μετά την πρωτεύουσα Βαρσοβία και μία ακόμα πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διαδικτυακού μας ταξιδιού που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Πρώην πρωτεύουσα της Πολωνίας για περίπου πέντε αιώνες αποτελεί μία πόλη με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική και πολλά σπουδαία ιστορικά μνημεία. Μουσεία, πλατείες, αγορές, σοκάκια, πλατιές λεωφόρους κι εκκλησίες συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό και μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη της πόλης. Δίπλα σε όλα αυτά δεσπόζουν και κομψοτεχνήματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής όπου διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων πολιτιστικής έκφρασης και επιστημονικών αναζητήσεων. 

Το ICE Kraków Congress Centre είναι το αποτέλεσμα του συγχρηματοδοτούμενου από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής προγράμματος με τίτλο “The Congress Centre (Rondo Grunwaldzkie)” κι αποτελεί ένα από τα σύγχρονα κομψοτεχνήματα της Κρακοβίας με σημαντικό μερίδιο στη βιώσιμη αστική της ανάπτυξη. Με θέα στο κάστρο Wawel, το τριώροφο φουαγιέ του ICE Kraków διαθέτει μερικές από τις πιο σύγχρονες και πολυλειτουργικές αίθουσες συνεδριάσεων της Ευρώπης. Το κτίριο αποτελείται από τρεις κύριες αίθουσες με χωρητικότητα 2000, 600 και 400 ατόμων. Κάθε μία περιλαμβάνει κινητούς τοίχους, εξαιρετική ακουστική και συστήματα πλήρως εναρμονισμένα με τα πιο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα. Το εν λόγω κτίριο βελτίωσε επίσης την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης καθώς μέχρι την κατασκευή του η πόλη της Κρακοβίας δεν διέθετε έναν σύγχρονο χώρο συνεδρίων. Τέλος, η εν λόγω ανάπτυξη δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας αλλά και νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας. 

Αν θες να παρακολουθήσεις οποιοδήποτε θέαμα σ’ένα σύγχρονο περιβάλλον στο κέντρο της Κρακοβίας, το ICE Kraków Congress Centre είναι αυτό που ψάχνεις! 

•    Δυτική Σλοβακία – Σλοβακία 
Η Δυτική Σλοβακία (Západné Slovensko) είναι μία από τις τέσσερις επαρχίες της χώρας προσφέροντας στον επισκέπτη ένα φυσικό τοπίο που συνδέει πεδιάδες με λόφους μαζί με ιαματικά λουτρά. Στην περιοχή υπάρχει επίσης ένα μεγάλο αμυντικό δίκτυο αποτελούμενο από κάστρα και φρούρια, με το κάστρο Trenčín και το φρούριο Bojnice να είναι όχι μόνο μεταξύ των πιο δημοφιλών αλλά και κομψοτεχνήματα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Επίσης, η περιοχή διαθέτει αρκετές πόλεις με μακραίωνο παρελθόν και πολλά σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη. Ταυτόχρονα, τα οινοποιεία της περιοχής, οι τοπικές λιχουδιές και το παραδοσιακό σκούρο κόκκινο κρασί δημιουργούν ένα σύνολο που κάθε επισκέπτης θα ήθελε να ανακαλύψει. 

Σήμερα, μέσω των ταμείων της Πολιτικής Συνοχής, στην περιοχή ανακαινίστηκε η σιδηροδρομική υποδομή, διευκολύνοντας τον επισκέπτη στις μετακινήσεις του τόσο εντός αυτής όσο και σε περιοχές της Τσεχίας. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στο πρόγραμμα “Increasing the attractiveness of borderland with a historical train”, η σιδηροδρομική γραμμή και τα τρένα που συνδέουν την οροσειρά Myjavska και την οροσειρά Považský Inovec στη δυτική Σλοβακία με τη Moravia Horňácko στην Τσεχία απέκτησαν την παλιά τους αίγλη. Μέσω αυτής της γραμμής, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει επίσης τις 61 γέφυρες και οδογέφυρες με εντυπωσιακή θέα σε όλη την ύπαιθρο και να δει παλιά κτήρια σταθμών που διατηρούν στοιχεία της παραδοσιακής σλοβακικής αρχιτεκτονικής. Επίσης, το έργο συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και στην περαιτέρω αξιοποίηση του φυσικού τοπίου και της παράδοσης στις δύο χώρες. 

Στη Δυτική Σλοβακία, ένα ανακαινισμένο ορεινό σιδηροδρομικό δίκτυο με μεγάλη παράδοση σε περιμένει για να ανακαλύψεις την περιοχή. 

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close