Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 3 φεστιβάλ του Αυγούστου που μας πάνε στο χωριό

Ταφεστιβάλ που μας δίνουν την καλύτερη αφορμή για εκδρομή.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου 2021

Μπορεί να μην είναι πολλά, λόγω κορωνοϊού, είναι όμως αρκετά για νας χαρίσουν την πολιτιστική ανάσα που χρειάζεται το καλοκαίρι μας! 

Αυτά είναι τα φεστιβάλ που θα μας κρατούν παρέα τον Αύγουστο στο χωριό! 

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο «Όψεις του Κόσμου»
>> 11-14 Αυγούστου, χωριό Σαλαμιού, Πάφος

Πριν από 20 χρόνια, όταν ο Γιώργος Τσαγγάρης μαζί με τον Γιάγκο Χατζηγιάννη έστηναν τον προτζέκτορα πάνω σε κασόνια σταφυλιών σε ένα απομακρυσμένο χωριό, δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι εκείνο το βράδυ γεννιόταν ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον τόπο μας. 

Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εκεί ξεκινούσε ένας θεσμός πολιτιστικής αποκέντρωσης, με διεθνή υπόσταση και καλλιτεχνική αρτιότητα που θα μεγάλωνε χρόνο με το χρόνο. Και πάνω από όλα, ότι θα γεννιόταν μια κοινότητα ανθρώπων που θα αποτελούσε το προζύμι για να μεγαλώσει, να διαδοθεί και να ανθίσει η τέχνη του animation στον τόπο μας.

Η ρίζα του φεστιβάλ βρίσκεται στην στιγμή που ο χαράκτης Χαμπής έκανε πράξη την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι αγαθό για όλους, μεταφέροντας την τέχνη στην Κυπριακή ύπαιθρο και στους ανθρώπους της. 

Οι καιροί σήμερα γεννούν μια καινούργια συλλογικότητα που ξεπερνά σύνορα και φραγμούς: πυρήνες ανθρώπων που πιστεύουν πως η τέχνη φωτίζει το δρόμο για ένα κόσμο τον οποίο ακόμη δεν βλέπουμε, αλλά ελπίζουμε πως θα γεννηθεί. 

Για τα εικοσάχρονα της διοργάνωσης το πρόγραμμα είναι ενισχυμένο. Επιστρέφουν οι εκθεσιακοί χώροι στο χωριό, ενώ τα residencies των καλλιτεχνών από το εξωτερικό είναι δύο. Πρόκειται για τους Gerco De Ruiter (Ολλανδία) και την Ana Mouyis (Κύπρος, ΗΠΑ), που θα εστιάσουν και οι δύο στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. 

Όπως κάθε χρόνο, καλούμε ένα καλλιτέχνη από την διεθνή κοινότητα του animation να δημιουργήσει την αφίσα. Φέτος την αφίσα φιλοτέχνησε η διακεκριμένη Βρετανίδα δημιουργός πειραματικών ταινιών animation Lizzy Hobbs. 

Animafest Cyprus 2021 full colour
Τα τελευταία χρόνια η κατεύθυνση του φεστιβάλ στρέφεται προς το μεταίχμιο ανάμεσα στον κινηματογράφο και τη σύγχρονη τέχνη. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 33 ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, στοχεύει σε μια ισορροπία ανάμεσα στο πειραματικό αλλά και το αφηγηματικό, πάντα έχοντας υπ’ όψιν την καλλιέργεια του κοινού στην Κύπρο αλλά και τη διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία. Μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.animafest.com.cy εδώ ποιες ταινίες λαμβάνουν μέρος στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Οι προβολές θα περιλαμβάνουν, εκτός διαγωνιστικού, και το jury program, που αποτελείται από ταινίες που δημιούργησαν τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής, Gerco de Ruijter (Ολλανδία), Otto Alder (Γερμανία) και Ana Mouyis (Κύπρος - ΗΠΑ). 

Ιδιαίτερη θέση σε αυτή την επετειακή έκδοση κατέχει το εορταστικό αφιέρωμα στο Κυπριακό animation, που θα περιλαμβάνει ταινίες Κυπρίων που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια καθώς και παλαιότερες ταινίες των πρωτοπόρων του Κυπριακού animation. Η στήριξη του Κυπριακού animation είναι διαχρονικός μας στόχος και με χαρά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την ντόπια κοινότητα του animation να εξελίσσεται. To ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Φέτος εγκαινιάζεται επίσης μια συνεργασία με το Animaphix της Σικελίας και το Chaniartoon – International Comic and Animation Festival της Κρήτης, με την ονομασία Animed, που θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών από Μεσογειακές χώρες. 

Το μουσικό πρόγραμμα είναι κι αυτό γιορταστικό. Περιλαμβάνει συναυλίες από τους Monsieur Doumani και Vlamis and the Sons, ενώ στο closing party συναντιούνται οι DJs Kotsios Piccadillys και Koulla P. Κatsikoronou. Αναλυτικά: 
- Τετάρτη 11 Αυγούστου, ώρα 7μμ: Vlamis and the Suns
- Πέμπτη 12 Αυγούστου, ώρα 7μμ: Spherical Cow
- Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 10.30μμ: Monsieur Doumani
- Σάββατο 14 Αυγούστου, ώρα 11.30μμ: Closing party with Dj Cotsios o Pikatillis (ABR) and Dj Koulla P. Katsikoronoϊοu

Το Φεστιβάλ στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ.

ΔΕΣ εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα

21ο Paradise Jazz Festival
>> Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, στο Val's Place, στο χωριό Γιαλιά της Πάφου.

Από την ίδρυσή του, το 1999, το PJFestival έχει γίνει ένα ταυτόσημο όνομα με τη μουσική και ειδικότερα την τζαζ σε όλο το νησί, έχοντας ταυτόχρονα επιτύχει (και) τη διεθνή ανταπόκριση. Νοιώθουμε υπερήφανοι που καταφέρνουμε όπως κάθε χρόνο να διατηρούμε τα ψηλά επίπεδα ποιότητας παρουσιάζοντας επιλογές από κάθε είδους τζαζ παρακλήσεις, και που κατά συνέπεια μένουμε σταθεροί στους στόχους μας, αλλά και που καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο να ενώνουμε τους λάτρεις της καλής μουσικής από όλο το όμορφο νησί της Κύπρου σε στιγμές αρμονίας.

Και φέτος δεν θα αποτελέσει εξαίρεση! Μετά την απουσία μας πέρυσι, λόγω των συνεχιζόμενων κυβερνητικών περιορισμών, το φετινό πρόγραμμα θεωρήθηκε αρχικά ότι έπρεπε να συγκροτηθεί πιο λιτά με λιγότερα γκρουπς και λιγότερους μουσικούς. Αλλά με τη βοήθεια και τη συνεργασία των για άλλη μια φορά πρόθυμων να υποστηρίξουν το θεσμό μας Cyprus Jazz Musicians, της εκπληκτικής ομάδας του Val’s Place και της γενναιόδωρης υποστήριξης των χορηγών μας, θα εμφανιστούν συνολικά 31 μουσικοί σε 5 σχήματα, σε ένα πρόγραμμα που ειλικρινά ανυπομονούμε να απολαύουμε και μέσω της αμοιβαίας αγάπης για τη μουσική να επανασυνδεθούμε μαζί σας.

Με επιρροές από την λατινική, μοντέρνα ή κλασική τζαζ, και ακόμα την παραδοσιακή κυπριακή μουσική μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι θα σας ταξιδέψουμε σε χρόνο και τόπο μέσα από τα μάτια του μουσικού πολιτισμού.
Ελάτε μαζί μας για ένα όμορφο σαββατοκύριακο στα μέσα του καλοκαιριού ανάμεσα στη θάλασσα και τον γραφικό λόφο της Γιαλιάς, με την εκπληκτική θέα σε μερικά από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, συνοδευόμενα από τον καλύτερο σύντροφο που έχει βρεθεί -τις νότες της τζαζ.

Και οι νότες της τζαζ θα ηχήσουν την Παρασκευή 20 Αυγούστου, στις 9.30μμ, με εντυπωσιακότατο τρόπο από την 16μελη ορχήστρα Jazzologia Cyprus Big Band! Το ρεπερτόριό της αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και διασκευές από τους πρωτοπόρους της jazz big band μουσικής καθώς και αυθεντικά κομμάτια επηρεασμένα από παραδοσιακά κυπριακά μουσικά θέματα και τραγούδια ενορχηστρωμένα από τον διεθνούς φήμης Κύπριο συνθέτη και ενορχηστρωτή Άρη Αντωνιάδη, ειδικά γραμμένο για το Jazzologia Cyprus Big Band. Η ορχήστρα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τον καταξιωμένο σαξοφωνίστα Γιώργο Κρασίδη. Το όλο εγχείρημα είναι μια συλλογική, εθελοντική προσπάθεια δεκαέξι σπουδαίων μουσικών που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για την τζαζ μουσική και πιο συγκεκριμένα για το jazz big band. Δείτε όλους τους πρωταγωνιστές στο J. B. B. Το Jazzologia Cyprus Big Band είναι γνωστό για τη συμμετοχή του σε μια σειρά από φεστιβάλ και παραστάσεις στην Κύπρο, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, οι Jazz Encounters, το Old Port Jazz Festival 2017, η Jazzologia στο Θέατρο Παττίχειο 2018, η Φανερωμένη 2019, οι Καλοκαιρινές Συναυλίες στην Κύπρο, η Τεχνόπολη 20, το Φεστιβάλ Κυπρίας 2020 και η 7η Έκθεση Τζαζ και Παγκόσμιας Μουσικής Rialto.

Η συνέχεια ανήκει σε ένα ακόμα πρωτοεμφανιζόμενο προτζεκτ σε PJFestival (έχουμε τέσσερα φέτος), τους Electrified Riffs. Το κουαρτέτο ιδρύθηκε το 2015 από τα αδέρφια Αντρέα Γερολατσίτη (ηλ. κιθάρα) και Χρίστο Γερολατσίτη (πλήκτρα). Η μουσική τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκλεκτική Τζάζ, ένα μωσαϊκό ηλεκτρονικών ήχων, ροκ ρυθμών με τζαζ αρμονίες και αυθόρμητους αυτοσχεδιασμούς. Οι δύο μουσικοί παρατάσσονται στη σκηνή μαζί με τον Ανδρέα Ροδοσθένους στο μπάσο και τον Ανδρέα Στεφάνου στα τύμπανα.

Και τελευταίο για την Παρασκευή το βράδυ, έχουμε την επιστροφή των γνωστών μας «Macumba». Ένα εξαιρετικό σχήμα από την Κύπρο που κινείται σε λάτιν τζαζ και world music κατευθύνσεις και δρόμους. Αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στον Χιλιανό μπασίστα Rodrigo Cáceres και τους Ρόδο Παναγιώτου, Γιώργο Μορφίτη και Ηλία Ιωάννου, οι Macumba δίνουν έναν φρέσκο αέρα στην μουσική σκηνή της Μεγαλονήσου. Αφροκουβανέζικοι και Βαζιλιάνικοι ρυθμοί και χρώματα μπλέκουν σε μια μοντέρνα τζαζ αισθητική – και το αποτέλεσμα καταγράφεται στο δίσκο τους, Como Jugando του 2019. Οι Macumba παρουσιάζουν την ξέφρενη χορευτική τους τζαζ σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλιακά spots με μεγάλη επιτυχία. Για το 21ο PJFestival θα συνεργαστούν με τον Γιώργο Κούλα, ένα γνωστό και εξαιρετικό μουσικό της Κυπριακής μουσικής σκηνής. Η σύμπραξη του με τους Macumba προβλέπετε πως θα δώσει ένα ξεχωριστό χρώμα στο τελείωμα της Παρασκευής.

Το Σάββατο θα ξεκινήσουμε την ιδία ώρα, δηλ. 9.30μμ, με ένα ταξίδι στον χρόνο με τη βοήθεια των Workin' Trio, μια μπάντα που δημιουργήθηκε το 2020. Η μουσική τους προέρχεται από εκρηκτικούς σουίνγκ ρυθμούς αναμιγμένους με στοιχεία παρμένα από Γκόσπελ, Νιού Ορλίνς και Μπουγκαλού. Ο συνδυασμός των σαξοφώνου, οργάνου και τυμπάνων δίνει ένα μοναδικό ήχο στη μπάντα. Στόχος του τρίο είναι να ξεθάψει τα λιγότερο γνωστά κομμάτια των 40s, 50s and 60s όπως και να συνθέσει μουσική στα ίδια πλαίσια. Με την επέκταση της μπάντας σε κουαρτέτο και τη προσθεση του δεύτερου τενόρου, θα εκτελέσουν -επιπρόσθετα- συνθέσεις που έγιναν γνωστές από την τζαζ παράδοση της «μάχης» δύο τενόρων. Το τρίο αποτελείται από τους Χάρη Ιωάννου στο σαξόφωνο, Χρήστο Γερολατσίτη στο όργανο, Μάριο Σπύρου στην ντραμς, ενώ εδώ για την περίπτωση προστίθεται το δεύτερο σαξόφωνο με τον Μάριο Χαραλάμπους.

Οι επόμενοι επισκέπτες για το Σάββατο θα είναι οι The Visitors. Αρχικά συγκροτήθηκαν ως τρίο από τον Χρήστο Γερολατσίτη στα πλήκτρα, τον Ανδρέα Ροδοσθένους στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Γιώργο Κούλα στα τύμπανα, και που πρόσφατα με την προσθήκη του Γιώργο Κασίδη στα σαξόφωνα ως «επισκέπτης» μεταμορφώθηκε σε κουαρτέτο και απέκτησε το τελικό του όνομα, The Visitors. Εκτός από τις πρωτότυπες συνθέσεις, ερμηνεύουν κομμάτια από γνωστούς συνθέτες της funk και της τζαζ μουσικής, όπως ο Herbie Hancock, ο Woody Herman κ.ά. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ο τόνος και η ατμόσφαιρα όπου όλοι οι μουσικοί και κοινό θα περάσουν όμορφα. Και εμείς στην παραγωγή λαχταρούμε τις νύχτες αυτές. Κοπιάστε …

Η βραδιά και το φεστιβάλ θα τελειώσουν με ένα ακόμα καθιερωμένο πια Jam Session από τους Cyprus Jazz Musicians και ίσως άλλους ακόμα απρόσμενους επισκέπτες που θα είναι κάπου κοντά, για να γιορτάσουν μαζί μας αυτή την υπέροχη τζαζ συνάντηση.

Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ"
Το αγαπημένο Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ, θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 26 - 29 Αυγούστου, στο υπαίθριο κοινοτικό πάρκο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Δες λοιπόν παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα για το φετινό συναπάντημα:

Το διήμερο 27-28 Αυγούστου 2021 στο Κοινοτικό πάρκο - Ησυχαστήριο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας θα απολαύσουμε θέατρο! Τις υπόλοιπες μέρες, θα έχει μουσική, workshop και κουβέντα! 

Το Πρόγραμμα:
Πέμπτη 26 Αυγούστου 
21:30 ~ κληματαριά μπαρ εστιατόριο  οι συντελεστές και εθελοντές του Aντί-σκηνου και η νεολαία του Κάτω Πύργου ενώνονται για μια έντεχνη βραδιά (είσοδος ελεύθερη) 

Παρασκευή 27 Αυγούστου 
13:00 ~ ‘aparapira parape’   
19:30 ~ contemporary theatre (30’)  

Ένα κουβάρι είμαστε’  | Χτιτή Ραφτοπούλου, ερμηνεία: Νάσια Κελεπέσιη, σκηνοθεσία: Μύρια Χώπλαρου, Νάσια Κελεπέσιη   
20:15 ~ βήμα σε νέους καλλιτέχνες (15΄) ‘Έτσι θέλει το καττίν’,  ερμηνεία: Εμμανουέλα Ονυσηφόρου, σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασχήκκας   
21:00 ~ κυπριακό θεατρικό έργo (60’) ‘Άγριες Ιστορίες", ερμηνεία: Βαλεντίνος Κόκκινος, Ραφαέλλα Καβάζη, Αντώνης Κλεάνθους, Στέλιος Θεοχάρους, σκηνοθεσία: Στέλιος Θεοχάρους    
22:30 ~ θεατρική παράσταση (60’), ‘Η Σκοτεινή Πέτρα’ | Αλμπέρτο Κονεχέρο | La Baracca, Λουμπάγκο ερμηνεία:Χάρης Ευριπίδου, Φώτης Καράλης, σκηνοθεσία Γιώργος Κυριάκου  
23:30 ~ short film (15’)  PAGOTA  / A QUEER SHORT FILM BY ANDREAS PAVLOU, ερμηνεία: Ιωσηφία Φτούλη,  Άλκης Παπαδής,  Ανατολή Μπελάγια,  Άνα Δάνα

Σάββατο 28 Αυγούστου 
11:00 ~ workshop (120’), ‘Bring your story’, Ομάδα Γιασεμίν  
13:00 ~ ‘aparapira parape’   
18.00 ~ Ορχηστρικός αυτοσχεδιασμός  με λούπες ηλεκτρικής κιθάρας (60΄), Αντρέας  Οικονομίδης  
20:30 ~ θεατρική παράσταση (70’),  ‘#kazanτί’, Ομάδα Γιασεμίν: Ναταλία Παναγιώτου, Άννη Σοφοκλέους, Δέσποινα Χρυσάνθου   
22:30 ~ θεατρική παράσταση (60’) ‘, Η Ψιλικατζού’ , ΕΘΑΛ, ερμηνία: Μαρίνα Βρόντη, Άνθη Κάσινου, σκηνοθεσία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος

Κυριακή 29 Αυγούστου 
11:00 ~ ‘aparapira parape’, μουσικό πρόγραμμα (είσοδος ελεύθερη) 
Μπυρούα σου,  Μαξιλαρούι σου, Τζιαι πάμε Πύρκο Τηλλυρκάς

χορηγός: Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου
στηρίζουν: Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. 

είσοδος: €20
facebookantiskino
instagramantiskino

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κρατώντας τις αποστάσεις.

H είσοδος επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση και επίδειξη ενός εκ των κατωτέρω πιστοποιητικών καθώς και της πολιτικής ταυτότητας:

Α. αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR) 72 ωρών.
Β. αρνητική εξέταση ταχείας ανίχνευσης (RAPID TEST) 72 ωρών.
Γ. κάρτα εμβολιασμού (που πιστοποιεί την πραγματοποίηση τουλάχιστον της πρώτης δόσης και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων από την ημερομηνία της).
Δ. αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης νοσούντος με COVID με ισχύ έξι μηνών.

Σχετικά

Ατζέντα
February 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close