Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Πάμε στο χωριό για να δούμε τα πεφταστέρια (σε μία αστρονομική βραδιά)

Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε ψηλά στον ουρανό!

Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2021

Για όσους ενδιαφέρονται το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα μας δίνει όλες τις πληροφορίες για τις Περσείδες που θα είναι στην κορύφωση τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, τον καλοκαιρινό ουρανό και τους Πλανήτες καθώς και την καθιερωμένη τους εκδήλωση την προσεχή Τετάρτη στην Κυπερούντα! 

Βροχή Διαττόντων Αστέρων-Περσείδες 2021
Το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα ανακοινώνει ότι αυτές τις ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και για αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες.
Το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2021, με καλύτερες  ημέρες παρακολούθησης την Τετάρτη και Πέμπτη 11 και 12 Αυγούστου 2021, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων αστέρων.

Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Τι είναι Περσείδες:
Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει  διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει  την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle  που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. 
Εγκαταλείπει αυτά τα υπολείμματα κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιό του.

Ο Κομήτης Swift-Tuttle  είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Υλικό το οποίο αφήνει στο διάβα του, σαν να θέλει να αφήσει τα ίχνη του από όπου περνά . Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης διαφόρων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητας που ασκεί, αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιράς της.

Τα μετέωρα αυτά, όπως ονομάζονται, αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό, δημιουργώντας αυτή την φωτεινή γραμμή. Σύμφωνα με την σοφία του λαού,  ονομάστηκαν  Πεφταστέρια. 

Κάποια εξ΄ αυτών , τα μεγαλύτερα σε μέγεθος , μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια τη Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως . Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες , σε αντίθεση με τους  διάττοντες αστέρες που όπως προανέφερα ονομάζονται τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό. Οι διάττοντες αστέρες, εάν δημιουργήσουν πολύ  μεγάλη λάμψη, ονομάζονται βολίδες.
 

Ο ουρανός σήμερα:
Παράλληλα με την βροχή των διαττόντων αστέρων,  οι φίλοι του ουρανού φέτος θα μπορούν να παρακολουθήσουν και τους Πλανήτες  Αφροδίτη, Δία , Κρόνο καθώς και τον Αστερισμό του Σκορπιού με το χαρακτηριστικό κόκκινο αστέρι του, τον Αντάρη.

Η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο ουράνιο σώμα που εμφανίζεται αυτές τις μέρες στο Δυτικό ουρανό, μόλις δύσει ο Ήλιος. Γι’ αυτό και ονομάζεται Αποσπερίτης.

Λίγο αργότερα στον Ανατολικό  ουρανό εμφανίζονται  ο Πλανήτης Δίας και πιο πάνω, ο Πλανήτης Κρόνος .

Η διάταξη των δυο  πλανητών αυτές τις μέρες,  μας θυμίζει τους Αρχαίους Έλληνες που θεωρούσαν ότι αυτοί οι δύο πλανήτες είναι σαν τον πατέρα που παρακολουθεί και προσέχει το παιδί του.

Γι’ αυτό τους έδωσαν  και τα ονόματα Δίας και  Κρόνος, που ήταν ο πατέρας και γιος.

Σημειώνουμε ότι φέτος η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος θα είναι στις 22 Αυγούστου.

Ως εκ τούτου τις μέρες  της κορύφωσης του φαινομένου των Περσείδων (11 και 12 Αυγούστου),  ο ουρανός θα είναι σχεδόν Ασέληνος, κάτι το οποίο ευνοεί την καλύτερη θέαση των Πεφταστεριών.

Καλούμε όλους τους φίλους να απολαύσουν τον πανέμορφο καλοκαιρινό ουρανό και το φαινόμενο των Πεφταστεριών μακριά από φώτα και πάνω απ’ όλα με υγειονομική ασφάλεια. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα

Με την ευκαιρία του φαινομένου των Περσείδων, η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ),σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα, την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 κατά τις ώρες 9:00μ.μ - 11:00 μ.μ.  

Προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, νοουμένου ότι οι συμμετέχοντες  διαθέτουν SAFE PASS.

Στην εκδήλωση μας φέτος για υγειονομικούς λόγους δεν θα γίνεται παρατήρηση με τηλεσκόπιο, αλλά μόνο με διαλέξεις για τον ουρανό, καθώς και παρατήρηση των Πεφταστεριών.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close