Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πρώτες εικόνες από το νέο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας

Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας θα εκτελεσθεί σε τέσσερεις φάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2021

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021, επίσκεψη του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και Κλιμακίου της Επιτροπής Πολεοδομίας του Δήμου στις εγκαταστάσεις της Κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings Ltd, στο Λιμάνι Λάρνακας. 
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του νέου αναθεωρημένου Master Plan της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας. Η παρουσίαση έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kition κ. Πάνο Αλεξάνδρου και τους Έλληνες και Ισπανούς Μελετητές του Έργου. 

Η πορεία των εργασιών στην παρούσα φάση βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και το πρώτο τετράμηνο του 2022 η διαχείριση θα περάσει εξ’ ολοκλήρου στα χέρια της Κοινοπραξίας από την συνδιαχείριση που γίνεται τώρα με την Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Το Master Plan αυτό αποτελεί μια πρόταση που θα προσδώσει στην πόλη της Λάρνακας ουσιαστική ώθηση αλλά και πρωταγωνιστική θέση τόσο ολόκληρης τη χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το έργο αποσκοπεί να αναμορφώσει ολοκληρωτικά την ζωτικής σημασίας και απεριορίστων δυνατοτήτων ενιαία περιοχή Λιμανιού και Μαρίνας αλλά και της γύρω περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Απώτερος σκοπός του έργου είναι να καταστεί η χώρα προορισμός επενδύσεων με προοπτικές σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, η δημιουργία ενός εξαιρετικά λειτουργικού Λιμανιού που θα σέβεται το περιβάλλον και την περιοχή όσο και η δημιουργία μιας από τις πιο σύγχρονες και όμορφες Μαρίνες στην ανατολική Μεσόγειο η οποία θα φιλοξενεί περισσότερα από 800 σκάφη όλων των μεγεθών.

Μέσω του έργου αυτού δίνεται η ευκαιρία δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσιο αναπτυξιακά έργα, το οποίο θα δημιουργήσει πέραν των τεσσάρων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.   

Σημειώνεται ότι το Master Plan έχει υποβληθεί στα αρμόδια όργανα του κράτους για έγκριση και έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών.  

Το έργο της ενιαίας ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας θα εκτελεσθεί σε τέσσερεις φάσεις:

  • Η πρώτη φάση θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημόσιων χώρων και βραχιόνων στην περιοχή της Μαρίνας. Η φάση αυτή ενδέχεται να προσφέρει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο στην πόλη αφού θα ενοποιήσει συγκεκριμένα τον παραλιακό πεζόδρομο των Φοινικούδων. Επιπρόσθετα θα κατασκευαστούν κτηριακές εγκαταστάσεις όπως Λιμεναρχείο, Ναυτικός Όμιλος, κτήριο εισόδου στο Λιμάνι,  κτίριο πολλαπλών χρήσεων καθώς και ο τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας καθιστώντας την πόλη ένα τουριστικό κόμβο.
  • Κατά τη δεύτερη φάση, θα κατασκευαστούν στην περιοχή Μαρίνας κτίρια τα οποία θα περιλαμβάνουν διαμερίσματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, χώρους ψυχαγωγίας και χώρους στάθμευσης. Επίσης θα δημιουργηθεί κτίριο για συντήρηση και επισκευή σκαφών. Επιπρόσθετα προτείνεται η δημιουργία επιχειρησιακού πάρκου τι οποίο θα αποτελείται από γραφείο και χώρους εκπαίδευσης. Τέλος θα ανεγερθεί ξενοδοχείου 5 αστέρων με θέα το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την Μαρίνα το οποίο θα περιλαμβάνει beach club και χώρους στάθμευσης.
  • Στην τρίτη φάση, στην περιοχή της Μαρίνας θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο φουτουριστικό κτίριο με πανοραμική θέα 360 μοιρών όπου θα υπάρχουν οροφοδιαμερίσματα, εστιατόριο και χώροι στάθμευσης. Επίσης θα αναγερθούν ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα και αγκυροβόλιο. Στην βόρεια πλευρά θα ανεγερθεί ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και χώρο στάθμευσης. Θα υπάρχουν βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως κτίριο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, υποσταθμοί ΑΗΚ, υπηρεσίες Μαρίνας, κτίριο συντήρησης και επισκευής σκαφών και εργαστήρια και αποθήκες για εξοπλισμό σκαφών.
  • Κατά την τετάρτη και τελευταία φάση θα προστεθούν επιπλέον ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πίσινα, γκαράζ και θέση αγκυροβολίας. Επίσης θα κατασκευαστούν οικιστικά και εμπορικά κτίρια ενώ στην περιοχή Λιμανιού θα προστεθούν νέες αποθήκες.

Το έργο στην ολότητα του διακατέχεται από  πράσινη αντίληψη η οποία διέπει την κατασκευή και η υλοποίηση του έργου. Έχουν ληφθεί υπόψην όλες οι απαραίτητες παράμετροι για μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον τόσο κατά την υλοποίηση του όσο και μεταγενέστερα μετά την παράδοση του έργου.

Σημειώνεται ότι, έχει υποβληθεί αίτηση στο Τμήμα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για αναπαλαίωση της υφιστάμενης αποβάθρας η οποία θα αρχίσει άμεσα μετά την έκδοση της εν λόγω άδειας. 

Κατά τον μήνα Οκτώβριο, προγραμματίζεται δημόσια παρουσίαση του έργου και παράλληλα το κοινό θα κρατείται ενήμερο για την πορεία των εργασιών και εξελίξεων μέσω ανακοινώσεων στον τύπο και άλλα. 

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Λάρνακας ευχαρίστησε τους Εκπροσώπους της Κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings και ιδιαίτερα τον κ. Πάνο Αλεξάνδρου καθώς και τους Μελετητές για την ενημέρωση και τόνισε την σημαντικότητα του έργου αυτού. Ανάφερε ότι το Master Plan εμπίπτει και καλύπτει πλήρως τις προσδοκίες της πόλης της Λάρνακας.

Η ανάπτυξη αυτή αποτελεί ένα έργο που πρόκειται να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της Λάρνακας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Διαβεβαίωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε η εν λόγω επένδυση να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των κατοίκων της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας και θα παρέχουν κάθε βοήθεια για να ξεπεραστούν πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close