Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κάτι (πολύ καλό) έγινε στις παραλίες του Πρωταρά

Πέντε παραλίες στην Κύπρο και δύο στην Σύρο έχουν πλέον αυτή την υποδομή, χάρη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η Κύπρος διαθέτει πανέμορφες παραλίες. Το Παραλίμνι διαθέτει μερικές από αυτές. Μπορεί μάλιστα πλέον να υποδεχτεί άτομα με μειωμένη κινητικότητα, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη θάλασσα. Ο Άβρος Σιάθας είναι παραπληγικός, εξαιτίας ενός εργατικού ατυχήματος.

Χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για να βρίσκει τις παραλίες στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση στο νερό: «Χρειαζόμαστε αυτές τις διαδρομές γιατί δεν είναι εύκολο να κινηθούμε στην άμμο. Δεν μπορείς να κινηθείς στην άμμο με ένα αναπηρικό καροτσάκι».

Χάρη στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ Ερμής ΙΙ, δημιουργήθηκαν χώροι υγιεινής και γυμναστικής και εγκαταστάθηκε ειδική ράμπα με τροχοκάθισμα που κινείται σε ράγες, το οποίο ελέγχει με τηλεχειριστήριο ο χρήστης. Αυτό επιτρέπει την πρόσβασή του στη θάλασσα, χωρίς καμιά βοήθεια.

Το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ II κάνει τις παραλίες της Κύπρου προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα

Η αλλαγή είναι τεράστια: «Εάν δεν υπάρχει αυτός ο εξοπλισμός ή αυτά τα μηχανήματα, χρειάζεσαι τη βοήθεια άλλων για να μπεις στο νερό. Πρέπει να σε μεταφέρουν. Μερικοί από μας δεν θέλουμε να μας βοηθάνε άλλοι ή δεν μας αρέσει να ζητάμε βοήθεια. Το να μπορείς να χρησιμοποιείς μόνο σου αυτό τον εξοπλισμό σε κάνει να αισθάνεσαι και πάλι ελεύθερος και ανεξάρτητος» επισημαίνει ο κύριος Σιάθας.

Πέντε παραλίες στην Κύπρο και δύο στην Σύρο έχουν πλέον αυτή την υποδομή, χάρη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι λιγότερα από 600.000 ευρώ. Το 84,9% αυτών των χρημάτων δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής. Πέρα από τις ειδικές ράμπες και τους χώρους υγιεινής, το πρόγραμμα προσέφερε δωρεάν 24 αναπηρικά καρότσια για την άμμο και για υπαίθριες δραστηριότητες και 7 seatrac, όπως ονομάζονται τα ειδικά αμφίβια τροχοκαθίσματα. Είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, ώστε να αντέχουν στο υγρό και αλμυρό περιβάλλον. Το seatrac μπορεί να συναρμολογείται και να αποσυναρμολογείται σε λίγες ώρες και κινείται χάρη στην ενέργεια που παίρνει από ένα ηλιακό πάνελ:

 

 

«Ο ηλιακός συλλέκτης είναι η ιδανική λύση, γιατί είναι πρώτα από όλα οικολογικός: δεν έχει καμιά επίπτωση στο περιβάλλον. Δεύτερον, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ήλιο, ώστε να μην εξαρτιόμαστε από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν θέλεις να μην έχεις ρεύμα, όταν κάποιος με αναπηρικό καροτσάκι θέλει να μπει στη θάλασσα και το μηχάνημα σταματά, λόγω διακοπής ρεύματος» εξηγεί ο Ιγνάτιος Φωτίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Tobea.

Η άλλη πρόκληση του πρότζεκτ ήταν να πειστούν οι δήμοι ότι αξίζει να επενδύσουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Ο Γιώργος Οικονόμου είναι υπεύθυνος για τις παραλίες του Παραλιμνίου. Μας εξηγεί τα οφέλη από την εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού: «Η τοποθέτηση αυτών των συστημάτων έχει προσελκύσει άτομα όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από το εξωτερικό. Έχουν γίνει πλέον γνωστά και έρχονται οικογένειες που έχουν μέλη με κινητικά προβλήματα. Διαφημίζεται η περιοχή μας γι’ αυτή την υπηρεσία που παρέχουμε και έχει προσελκύσει άτομα γι’ αυτό το θέμα».

Κατά μέσο όρο, 15 άτομα με κινητικά προβλήματα χρησιμοποιούν καθημερινά αυτές τις υποδομές στις παραλίες του Παραλιμνίου.

 

 

Πηγή: https://gr.euronews.com/

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close