Δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021
Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., ο δήμαρχος Πάφου κος Φαίδωνας Φαίδωνος, εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Εφεσόπουλου με τίτλο «Αμαθούς - Παλιά Λεμεσός» που αποτελείται από 27 έργα, λάδι σε καμβά, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Εν Πλω», στο λιμανάκι της Πάφου.

Τα έργα, που αποτελούν ένα μουσειακό ενιαίο σύνολο με τεχνοτροπία ρομαντικού ρεαλισμού, αναδεικνύουν τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας και το φυσικό τοπίο και περιβάλλον, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ιδιαίτερη αξία της ιστορικής κληρονομιάς μας.

Την έκθεση, που έχει ήδη παρουσιαστεί στη Λεμεσό, τη Λευκωσία και την Αγία Νάπα, συνοδεύει και η έκδοση του ομότιτλου βιβλίου «Αμαθούς - Παλιά Λεμεσός» και με συμπληρωματικό τίτλο «Το Ταξίδι». Ο συμπληρωματικός αυτός τίτλος αναφέρεται στη μεγάλη διάρκεια χρόνου (26 χρόνια) που χρειάστηκαν για τη δημιουργία αυτών των έργων και στη διαχρονικότητα του απεικονιζόμενου χώρου.

Ο καλλιτέχνης έχει παρομοιάσει τα έργα του αυτά, με ένα καράβι που θα ταξιδεύει στον χρόνο προκαλώντας και προσκαλώντας κύπριους και ξένους θεατές να ονειρεύονται και να πλάθουν δικές τους ιστορίες και μύθους για την εγκαταλειμμένη από τον 7ο αιώνα μ.Χ. πόλη, που η ιστορία της είναι, κατά κύριο λόγο, άγνωστη και μυστηριώδης.

Φτιάχνοντας το βιβλίο για το ταξίδι της Αμαθούντας, ο καλλιτέχνης συμπεριέλαβε σε αυτό δέκα συνταξιδιώτες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Τελικά, το βιβλίο περιλαμβάνει μια συνολική παρουσίαση των 27 ζωγραφικών έργων, χρονογράφημα του καλλιτέχνη και σχόλια και αναφορές από τους: Γιώργο Κοτσώνη, Δάφνη Μαυροβουνιώτη Τριμικλινιώτη, Άντη Παρτζίλη, Σπύρο Δημητριάδη, Γκλόρια Κασσιανίδου, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, Γιώργο Μολέσκη, Δρ. Κρίστη Χαράκη, Μίμη Α. Σοφοκλέους και Δρ. Νάτια Αναξαγόρου.

Με την έκθεση αυτή, που γίνεται με τη στήριξη του δήμου Πάφου, ολοκληρώνεται η περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Κύπρου και αναμένεται στη συνέχεια η μόνιμη εγκατάσταση των έργων στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λεμεσού, όπου και έχουν δωρηθεί από τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 10 π.μ. έως αργά το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 94040445.
Σχετικά
Η έκθεση του Bill Viola στη Λεμεσό είναι από εκείνες τις εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις έστω μία φορά
Αν βρεθείς αυτό το διάστημα στη Λεμεσό, αξίζει να βάλεις την έκθεση στη λίστα σου
Η Αλεξάνδρα Πάμπουκα παρουσιάζει ατομική έκθεση στην Πάφο
Το έργο της διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση, την τελετουργία και την έννοια της φροντίδας
Η εικαστικός Μαρίνα Κασσιανίδου παρουσιάζει την εγκατάσταση «Aggregate»
Για την έκθεση «Aggregate», η Μαρίνα Κασσιανίδου εξετάζει τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο ως υλικό δημιουργίας και ως αρχιτεκτονικό και κοινωνικό αντικείμενο
Η isnotgallery και το Almyra παρουσιάζουν τη νέα ομαδική έκθεση του καλοκαιριού
Η έκθεση φέρει τον τίτλο "Προσωρινά για Πάντα / Temporary Forever"
ETKO Street Art Walk: Μία μοναδική βραδινή εμπειρία!
Το ETKO ανοίγει τη Συλλογή Street Art του στο κοινό για μια μοναδική βραδινή εμπειρία
Προσωρινά για Πάντα | Temporary Forever: Η isnotgallery και το Almyra παρουσιάζουν τη νέα ομαδική έκθεση του καλοκαιριού
Σύμφωνα με το concept της φετινής έκθεσης, το καλοκαίρι δεν μένει ποτέ, αλλά επιστρέφει, τακτικά, αξιόπιστα
Το Graphic Stories Vol.12 συνεχίζει το ταξίδι του στην Πάφο
Προβολή ντοκιμαντέρ, διεθνής έκθεση αφίσας και δημιουργικά εργαστήρια στο Μέρος Β΄ του 12ου ConFest Οπτικής Επικοινωνίας
«ΜΟΪΚΑΝΕΣ»: έκθεση φωτογραφίας του Νικόλα Λουκά στο Serena στον Πρωταρά
H έκθεση παρουσιάζει την τοπική κοινωνική πρακτική μέσα από μια ενιαία φωτογραφική έκθεση με installation
Applied Nostalgia: Το Βελιγράδι συναντά τη Λευκωσία μέσα από 40 φωτογραφίες
Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Σέρβου φωτογράφου Νεμάνια Γιοβάνοβιτς και του Κύπριου φωτογράφου Γεώργιου Χαραλάμπους
Οι «Μοϊκάνες» του Νικόλα Λουκά γίνονται έκθεση φωτογραφίας στον Πρωταρά
Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση φωτίζει το ιδιαίτερο έθιμο των νεαρών των Κοκκινοχωριών λίγο πριν την κατάταξή τους στην Εθνική Φρουρά
H eins gallery αποχαιρετά τη σεζόν με μία όμορφη έκθεση και μία γιορτή
Παράταση έκθεσης: Λεόντιος Τουμπουρής, A disappearing act, an erroneous camouflaging
H πρώτη φορητή μίνι γκαλερί στην Κύπρο, έκανε την εμφάνισή της
Η πρώτη Γκαλερί σε Μικρογραφία στην Κύπρο - Maison des Arts έκανε την πρώτη της δημόσια της εμφάνιση στο RuesCineArt 2026