Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021
Οριστικά αναμένεται να απαγορευτεί η διάθεση λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς στα σημεία πώλησης των προϊόντων. Η ενέργεια αυτή αναμένεται ότι θα ελαχιστοποιήσει τη χρήση τους σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πλαστική σακούλα χρεώνεται στην τιμή των €0,05 συν Φ.Π.Α και με αυτό τον τρόπο μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης περίπου στο 80%.
Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά την εξέταση τροποποιητικού σχεδίου κανονισμών που κατέθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, οι βιομηχανίες παρασκευής της πλαστικής σακούλας ζήτησαν πίστωση χρόνου στην εφαρμογή της νομοθεσίας υποστηρίζοντας ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, διαφωνούν με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση λόγω της αναμενόμενης μείωσης του κύκλου εργασιών και των κερδών τους.
Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος θα υπάρχουν επιπτώσεις στους παραγωγούς πλαστικών σακούλων μεταφοράς, τόσο αρνητικές που αφορούν τη μείωση της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος όσο και θετικές που αφορούν την αύξηση της παραγωγής για τις εταιρείες που παράγουν εναλλακτικές λύσεις, όπως επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς.
Κατά τον ίδιο τρόπο θα υπάρχουν επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας στην παραγωγή πλαστικών σακούλων μεταφοράς, όσο και θετικές στην παραγωγή φιλικότερων προς το περιβάλλον μεθόδων μεταφοράς, όπως επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς.
Αναμένεται να υπάρξει μικρό κόστος συμμόρφωσης για τους καταναλωτές, εφόσον θα πρέπει να αγοράσουν και να έχουν πάντα μαζί τους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μεταφοράς.
Η υιοθέτηση αυστηρότερου μέτρου που προνοεί την απαγόρευση της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης, είναι μονόδρομος για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη στιγμή που από τον Ιούλιο του 2018 που εφαρμόστηκε η νομοθεσία για χρέωση της σακούλας μέχρι και σήμερα, δεν έχει εξευρεθεί μηχανισμός για τη συλλογή του ποσού χρέωσης από τις πλαστικές σακούλες, και επομένως το κόστος που χρεωνόταν ο καταναλωτής έμενε ως κόστος στους λιανεμπόρες.
Σχετικά
Επιχορηγημένες διακοπές για χαμηλοσυνταξιούχους σε ορεινά θέρετρα και Πύργο Τυλληρίας
Στους δικαιούχους θα χορηγείται τετραήμερη διαμονή (τρεις διανυκτερεύσεις), με πλήρη διατροφή,
Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις-αφετηρίες στην Ευρώπη για ημερήσιες αποδράσεις
Νέα έρευνα αποκάλυψε τις πόλεις στην Ευρώπη που οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για ημερήσιες εκδρομές, από αποδράσεις από το Λονδίνο στο Στόουνχεντζ έως επισκέψεις σε νησιά από την Αθήνα
Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί το 2026 για Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς επισκέπτες
9 στους 10 επισκέπτες σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του ταξιδιού τους
Σταθερά πρώτη η Κρήτη στον θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας και το 2026
Με 154 Γαλάζιες Σημαίες διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές 2026
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 12ο Graphic Stories ConFest στη Λάρνακα
Διαλέξεις, εργαστήρια, βραβεύσεις και εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης αφίσας “Poetry Speaks Loud” στο Alexander College
Ισχυροί άνεμοι και πιθανές βροχές σήμερα-Άνοδος θερμοκρασίας το σαββατοκύριακο
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
FIFA WORLD CUP PREVIEW SERIES:Πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου και κάθε Πέμπτη με Σάββατο στις 21.00
Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, η διοργάνωση που ενώνει χώρες, γενιές και συναισθήματα, γίνεται φέτος εμπειρία ΣΙΓΜΑ
«ΚΥΠΡΙΑ 2026»: Αυτά είναι τα 17 φεστιβάλ που παίρνουν το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τα αποτελέσματα του Προγράμματος «ΚΥΠΡΙΑ 2026» για τη χρηματοδότηση φεστιβάλ τεχνών που θα πραγματοποιηθούν το 2026
Η νέα λειτουργία στο Instagram: Τι άλλαξε στα DMs
Πώς λειτουργεί - Πρόκειται για έναν νέο τρόπο για να μοιράζονται οι χρήστες τις στιγμές τους
Το «La Casa de Papel» επιστρέφει - «Η επανάσταση δεν τελείωσε ακόμη»
«Tο επόμενο σχέδιο είναι ήδη σε κίνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Netflix
Το ENAVSMA γέμισε το Amyth of Nicosia με γεύσεις και μουσική
Ένα βράδυ γεμάτο λάμψη και ξεχωριστές στιγμές για καλό σκοπό